G4Media.ro

SURSE Cererea 3 de plată din PNRR în valoare de 2,7 miliarde…

sursa foto: Pixabay

SURSE Cererea 3 de plată din PNRR în valoare de 2,7 miliarde de euro e blocată. Comisia Europeană cere scăderea pragului la microîntreprinderi, reforma companiilor de stat (inclusiv RAAPPS) și a companiilor din energie

Comisia Europeană a blocat cererea 3 de plată din PNRR trimisă de guvern în 15 decembrie 2023, în valoare de 2,7 miliarde de euro, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. Cele mai mari probleme sunt cu reforma companiilor de stat (inclusiv RAAPPS – instituția care renovează viitoarea vilă de protocol a lui Iohannis), cu pragul de 500.000 de euro la microîntreprinderi și cu numirile la vârful companiilor din energie, dar și cu noii șefi ai AMEPIP, super-agenția care controlează firmele de stat. Săptămâna viitoare va avea loc o discuție decisivă la București.

Termenul până la care Comisia Europeană ar fi trebuit să aprobe cererea trei, trimisă de guvernul României în 15 decembrie, e 16 martie, când se scurg cele două luni regulamentare, plus o lună cerută de guvern. O situație similară s-a înregistrat și cu cererea doi de plată, rambursată parțial de Comisia Europeană la nouă luni după depunere, întârziere provocată de neîndeplinirea unor jaloane și ținte.

Săptămâna viitoare va avea loc la București o întâlnire între delegația Comisiei Europene, condusă de Celine Gauer, și o delegație a guvernului, pentru a discuta jaloanele și țintele pe care Comisia Europeană nu le consideră îndeplinite, potrivit surselor G4Media.

  • UPDATE 13.03.2024 Ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, susține într-o postare pe Facebook că cererea de plată nr. 3 din PNRR nu este blocată: “Suntem în dialog constant cu reprezentanții Comisiei Europene, așa cum am fost la fiecare cerere de plată și cum e parcursul firesc al aprobării îndeplinirii țintelor și jaloanelor din PNRR. Fiecare minister coordonator de reformă are dialog cu CE, actualizări de informații și stadiul jaloanelor. În procesul de evaluare a fiecărei cereri de plată există solicitări de clarificare din partea CE și raspunsuri din partea statului membru. Asa e procedura/procesul, acolo suntem. Ne așteptăm la finalizarea cu succes a procesului și intrarea banilor aferenți CP3 în bugetul țării”, a transmis Câciu, pe pagina sa oficială de Facebook.

Principalele probleme reclamate de Comisia Europeană, potrivit surselor G4Media, sunt:

1. Exceptarea Regiei Autonome a Protocolului de Stat (RAAPPS) de la regulile de transparență pe care trebuie să le respecte toate companiile și regiile autonome cu capital majoritar de stat.

Comisia Europeană consideră că guvernul nu a explicat de ce RAAPPS trebuie să fie exceptată de la regulile aplicate celorlalte companii și regii cu capital de stat, mai precis de ce numirile la conducere nu sunt transparente, iar activitatea e secretizată. Reamintim că a secretizat contractul de refacere a unei vile din centrul Bucureștiului, despre care G4Media și Recorder au scris că va fi reședința lui Klaus Iohannis după terminarea mandatului de președinte.

2. Numirea șefilor AMEPIP, super-agenția guvernamentală care gestionează toate companiile de stat. Comisia Euroepană consideră că că procesul de selecție a șefilor AMEPIP nu respectă criteriile de transparență asumate de guvern. De asemenea, agenția nu este operativă, cu doar 24 din cele 88 de posturi ocupate.

În plus, Comisia Europeană are semne de întrebare legate de calendarul anunțului de recrutare a conducerii AMEPIP, de certificatul de limbi străine ale celor doi vicepreședinți.

G4Media a scris încă din 8 decembrie că noii șefi ai AMEPIP sunt apropiați de Marian Neacșu, puternic lider PSD considerat eminența cenușie a guvernului și omul care controlează agenda premierului Marcel Ciolacu.

3. Scăderea pragului la microîntreprinderi. Anul trecut, coaliția PSD-PNL a decis scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de la 1 million de euro la 500.000 de euro. Astfel, IMM-urile care au cifra de afaceri între 500.000 de euro și un milion de euro nu vor mai plăti impozit de 1% din cifra de afaceri, ci 16% din profit.

Comisia Europeană consideră că actualul plafon de 500.000 de euro e în continuare prea ridicat, nu respectă recomandările Băncii Mondiale, și cere scăderea valorii până la finalul acestui an.

4. Numirile la șefia companiilor de stat din Energie. Comisia Europeană a constatat că Ministerul Energiei nu a făcut numirile care să respecte regulile de transparență la toate companiile din subordinea sa, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

În plus, Comisia a constatat că Ministerul Energiei nu a îndeplinit jaloanele restante de la Cererea 2 de plată. Jalonul 129 prevede că România ar fi trebuit să finalizeze semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, iar pentru jalonul 133, România trebuia să fi semnat contracte pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Românilor nu le pasă. Vor doar pace, liniște și „stabilitate”.
    Pe scurt, PCR va câștiga alegerile din nou.
    Popor creștin, popor ingrat, popor needucat.

    • numai stai sa vezi ce o sa lupte PNL impotriva modificarilor de taxe , vreo 5 minute, si apoi o sa ne explice ca asa e bine, ca ei de fapt nu vroiau, dar o sa le elimine in 30 de zile, si apoi o sa ne explice ca ei de fapt le-au eliminat de mai multe ori, dar nu intelegem noi ce au vrut sa spuna, si pana la urma o sa spuna ca nu au cerut si nici nu li s-a oferit,dar o sa se secretizeze, si o sa ne trimita sa plimbam ursul

  2. Vedeti daca e pe bune faza cu microintreprinderi sau nu e cumva de la noi ciuma psd-pnl. In UE din cate stiu, o firma e considerata microintreprinderi daca are o cifra de afaceri de pana in 2 milioane de euro. Nu un million, nu jumatate de milion. Ceva pute aici.

    • Nu mai e de doi ani aproape asa! E 4,8 mil de lei, deci nici 1 mil de euro

    • @Ciprian, și dacă este 1 milion de euro in UE de ce UE ar cere ca in România să fie sub 500.000 Euro? 🤔

    • @Mar poate pentru că avem mult mai puține firme care fac peste 1mil euro și o datorie mai mare decât alte țări deci presiunea e mai mare să recuperăm deficitele? Nu știu, zic și eu

    • In UE nu e nici 1 milion, nici 2 milioane. Asta e o confuzie intre ce este definitia la microintreprindere (SME) si regimul de taxare a microintreprinderilor . In Romania se crede că se folosește microîntreprinderea ca zonă de optimizare fiscală fiindca s-a introdus acel 1% ca ajutor pentru micro si dupa cativa ani s-a ajuns ca regimul de micro (care trebuie sa fie o exceptie pentru SME) sa fie folosit de peste 90% din firmele din Romania. Deci un regim special de 1% e folosit de 94% din firme, asa ca devine regula, nu special. Au ramas doar cateva firme mari la impozit pe profit, restul sunt toate pe micro.

  3. Lipsa transparentei, secretizarea, numiri politice in functii sunt caracteristice guvernarii PSDPNL.

  4. De ce toti astia care comenteaza ignora punctul3?

    • Pentru că , precum este împachetată și „obligarea” României de a trece la impozit progresiv, pare a fi o făcătură a ciumei roșii.

  5. Pai, in cazul asta, pare mai limpede de ce ministrul energiei se considera bun de primar. Nu-i asa? 🙂

  6. mi se pare ca prea multe variabile sunt gresite in discutia asta. gen autorii articolului nu preau au treaba cu economia, raaps e cu caps de prea multe ori si cel mai important este ca nimeni nu-si pune problema cum sa produca ei insisi mai multi bani, fara sa stea cu mana intinsa.

  7. Energie? Burduja? Cel care vrea sa performeze ca primar la Bucuresti?

  8. Marcel si Nicu nu si-au facut temele si au fost prinsi. Nota 2. Ne vedem in restante.

  9. Kiolaniada
    Triplarea impozitului pentru privati, pastrarea privilegiilor pentru inca 50 de ani (pensii speciale) si inflatie peste 7% cu dobanzi de peste 9%.
    ROMANIA NORMALA

  10. Sigur USR este de vina…nu-ai asa dl. ciolacu?

  11. E corect ce se cere daca se vrea bani europeni pentru dezvoltarea țării și anume transparență în activitatea regiilor și companiilor naționale care folosesc banul public(nu poti sa secretizare regulat activitatesa lor),mai mulți bani la bugetul de stat de la microintreprinderi cu rezultate financiare profitabile și eliminarea numirilor politice de la suprafață mamut ce controlează toate companiile și regiile naționale de stat , precum și de la vârful companiilor energetice naționale.

  12. *nu poti sa secretizezi regulat
    *de la superagentia mamut

  13. stai să vezi ce-o să fie de la anul..

  14. Dl.Caciu ne sugerează că se va ajunge la pace și e posibil sa fie așa, dar cu un preț legat de clarificările date de partea română și cu niște corecții financiare, adică nu=ți dau toți banii aferenti cererii.

  15. Foarte bine! Speram ca partidul unic PSDNL sa nu mai pupe un sfant de la UE, ca si asa au vrut sa transfere banii din PNRR in fondul de urgenta la dispozitia lui Marcel!

  16. Comisia europeană cere…
    Noi dăm vina că nu primim banii nu din cauză că nu ne-am făcut temele, ci din cauza Comisiei Europene.
    Atâta știu guvernanții României.