G4Media.ro

EXCLUSIV Contractul de 9 milioane de euro pentru renovarea vilei care ar…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

EXCLUSIV Contractul de 9 milioane de euro pentru renovarea vilei care ar fi pentru Klaus Iohannis este secretizat de ORNISS / Guvernul Ciucă a emis acum doi ani o Hotărâre referitoare la acest imobil, trecută și ea la secret / Reacția lui Nicolae Ciucă

G4media.ro a intrat în posesia unui document care arată că lucrările de 9 milioane de euro pentru renovarea unei clădiri de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 din București au fost secretizate de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Cu circa un an mai devreme, același imobil a apărut într-o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Nicolae Ciucă, document care, însă, nu a fost făcut niciodată public, fiind, de asemenea, secretizat.

UPDATE 22:16 Nicolae Ciucă a fost întrebat despre acest subiect luni seara, invitat la Digi 24:

 • “Nu domnul Prelipceanu și îi cunosc și îi respect pe toți jurnaliștii de la G4Media.
 • În ședințe de guvern, atunci când vine vorba de ceea ce se întâmplă la o regie autonomă, niciun premier niciun ministru – iar RAAPPS este subordonat la secretariatul general – nu vine să aprobe în guvern obiective
 • În ședințele de guvern se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli pentru toate regiile autonome, fără să fie niciun fel de specificații pe obiective în acele documente
 • Deci nu este absolut deloc adevărat”, a răspuns Nicolae Ciucă.

—————–

Surse din mediul politic au declarat pentru G4Media.ro că lucrările de transformare a acestei clădiri din sediu de partid în locuință individuală au drept scop repartizarea acesteia, drept reședință oficială, pentru președintele Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni. Într-un comunicat de presă transmis după dezvăluirea acestui subiect, Președinția a susținut că nu există nici o solicitare din partea lui Iohannis sau a Administrației Prezidențiale pentru atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru.

Într-un document din 22 noiembrie 2023 al ORNISS, înregistrat la RAAPPS pe 7 decembrie 2023 și aflat în posesia G4Media.ro, Oficiul a informat Regia că ”a eliberat SC Bog’Art SRL cu sediul social în București, str. Ion Brezoianu nr. 23, Sector 1, certificatul de securitate industrială nr. 1946 din 22.11.2023, pentru derularea contractului clasificat nr. 16313 din 26.10.2023, în care sunt gestionate informații secrete de stat de nivel SECRET al cărui beneficiar este Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.

La sediul social al Bog’Art SRL pot fi gestionate informații clasificate de nivel maxim SECRET DE SERVICIU. Accesul la informații secrete de stat de nivel SECRET este permis doar în locațiile și în condițiile prevăzute de Anexa de securitate la contract.”

contract aviatorilor 86 vila lui klaus iohannis
Sursa Foto: G4Media.ro

Potrivit Hotărârii de Guvern (HG) nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, certificatul de securitate industrială se eliberează la cererea firmelor care semnează contracte ce, anterior, au fost clasificate drept secrete de stat. În același HG este definit și contractul clasificat – ”orice contract încheiat între părți, în condițiile legii, în cadrul căruia se cuprind și se vehiculează informații clasificate”.

RAAPPS nu a răspuns unor întrebări G4Media.ro legate de motivația clasificării contractului cu Bog’Art SRL și dacă, în trecut, au fost secretizate alte contracte derulate de aceasta instituție, inclusiv cel prin care a fost renovat un imobil de pe strada Gogol repartizat fostului președinte Traian Băsescu.

După primirea certificatului ORNISS, Bog’Art SRL a gajat veniturile pe care urmează să le încaseze din derularea contractului către Raiffeissen, instituție bancară la care are, din 2011, un credit. Pe 11 ianuarie 2024, banca a informat RAAPPS despre acest lucru, indicând și numărul unui cont în care Regia să facă plățile.

Prin semnătura directorului RAAPPS, instituția a informat Raiffeissen că va plăti sumele datorate Bog’Art în contul indicat. ”(…) Bog’Art a cesionat catre Raiffeisen Bank creantele in legatura cu drepturile de incasare din Contract, aceasta fiind o practica uzuala, si pentru care am avut aprobarea Beneficiarului”, a transmis Departamentul de Marketing al firmei către G4Media.ro. Ulterior, întrebarea dacă Bog’Art a transmis băncii o copie după contractul clasificat, ceea ce ar putea constitui un incident de securitate, a rămas fără răspuns.

Tot fără răspuns din partea Bog’Art a rămas și întrebarea dacă firma a început lucrările înainte de semnarea contractului, pe 26 octombrie 2023. O sursă G4Media.ro a susținut că așa au stat lucrurile, o dovadă în acest sens fiind și faptul că, pe platforma Google Maps, al cărui autovehicul a trecut prin fața imobilului în august 2023, se văd întinse plase de protecție contra prafului.

aviatorilor 86 vila klaus iohannis
Sursa Foto: Google Maps

Articolul 213 din HG privind informațiile clasificate prevede, însă: ”Contractul clasificat va putea fi pus in executare numai in conditiile in care:

 • a) ORNISS a emis certificatul de securitate industriala;
 • b) au fost eliberate certificate de securitate sau autorizatii de acces pentru persoanele care, in indeplinirea sarcinilor ce le revin, necesita acces la informatii secrete de stat;
 • c) personalul autorizat al contractantului a fost instruit asupra reglementarilor de securitate industriala de catre structura/functionarul de securitate si a semnat fisa individuala de pregatire.”
  Ori certificatul de securitate industrială a fost eliberat de-abia în noiembrie 2023.

Corespondența RAAPPS- Bog’Art-Raiffeissen a mai scos la iveală încă un secret. Într-unul dintre documentele pe tema gajului se scrie: ”Contract de Achiziție Publică de Lucrări nr. 16313/26.10.2023 Execuție Lucrări Reabilitare, modernizare și refuncționalizare, imobil nominalizat în HG 0999/10.08.2022”. Verificările G4Media.ro în Monitorul Oficial arată că Hotărârea de Guvern numărul 999 din 10 august 2022 nu a fost publicată, ceea ce înseamnă că a fost clasificată.

Premier al Guvernului la acel moment era președintele PNL, Nicolae Ciucă, unul dintre apropiații președintelui Klaus Iohannis. După dezvăluirea de săptămâna trecută în care se relata faptul că pentru imobilul de pe Bd. Aviatorilor este pregătită o sumă uriașă destinată lucrărilor, Ciucă a afirmat că ”Nu am niciun fel de date şi de aceea nu aş vrea să speculez. Ceea ce vă pot spune cu adevărat este faptul că, într-adevăr, nu există niciun fel de solicitare şi cred că, într-un final, preşedintele poate să facă o solicitare sau poate să nu facă o solicitare pentru o casă. Depinde de fiecare. (…) Nu cred că trebuie să anticipăm acum şi să speculăm că domnul preşedinte se va muta de la Sibiu la Bucureşti doar pentru că are dreptul la o casă.”

Context

La începutul săptămânii trecute, G4Media.ro  și Recorder au dezvăluit faptul că RAAPPS investește o sumă foarte mare în transformarea fostului sediu al PNL de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 în locuință individuală. G4Media.ro a indicat cifra de 9 milioane de euro, Recorder – 7 milioane de euro. Ambele canale media au prezentat informații/indicii conform cărora imobilul urmează să fie atribuit drept reședință oficială pentru președintele Klaus Iohannis după terminarea actualului mandat.

În acest sens, există o lege care prevede mai multe drepturi pentru foștii președinți. Unele dintre cele mai importante indicii că reședința este destinată lui Iohannis se referă la faptul că, în autorizația de construire, se menționează transformarea clădirii din sediu de partid în locuință individuală și că proiectul de renovare conține amenajarea separată a unui birou, Legea 406/2001 care se aplică exclusiv persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, având o prevedere care spune că aceștita au dreptul, pe durata vieții, la ”folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru.” (sublinierea G4Media.ro).

Ulterior, instituția condusă de Iohannis a transmis că ”Nu există nicio solicitare din partea Președintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administrației Prezidențiale pentru atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinația de reședință după încetarea mandatului de Președinte al României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, cu modificările și completările ulterioare.”

Fără reacție înainte de aceste dezvăluiri, RAAPPS a comunicat apoi, pe fondul unor proteste organizate de partide la locul șantierului și a viralizării subiectului, faptul că „sumele plătite pentru lucrările executate, până la data prezentei, sunt în cuantum de 2.100.000 lei” și că ”Raportat la suma inclusă în contractul de execuţie lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plăţile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate.

Estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, a fost efectuată după trecerea în revistă a degradărilor vizibile, şi în baza costurilor lucrărilor de consolidare şi amenajări la construcţii de acelaşi tip şi realizate în aceeaşi perioadă”.

Despre destinaia finală a imobilului, Regia a afirmat că ”nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa R.A-A.P.P.S”.

În cursul zilei de astăzi, Regia nu a răspuns unei întrebări G4Media.ro legate de decidentul care a hotărât ca imobilul de pe Aviatorilor să fie transformat în locuință individuală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

 1. SPECIALII PSDNLUDMR au voie sa secretizeze orice , orice pentru IMPARAT

 2. Cine stie ce alte surprize ne asteapta cu aceste secretizari facute pe banii romanilor.

 3. Brukenthal n-a murit, în Iohannis a revenit!

 4. aceasta administratie are un fetish cu secretizarile

 5. Cu lumânarea a cautat-o PNL ăștia 4 ani, iar acum o găsește!

 6. Suntem conduși de oameni fără rușine. Și cu un tupeu ieșit din comun.

 7. Emisiile puturoase ale lui Cuca din spatiul public -tactica si strategie in opinia Lui- chiar ar trebui sa fie securizate ca polueaza grav mediul social. Orice se face cu banul public -cu mici exceptii privind securitatea statului, poate inarmare- e informatie publica si ar trebui sa avem acces la ea ! Omul e grav defect structural. Nici o consolidare, renovare, nu are cum sa-l ajute…. Doamne fereste ! Cum sa crezi ca poti secretiza asa ceva , asa o magaoaie, cand vorbim de banul public despre care nea Colacu, complet haosat, spune ca e investitie din ”fonduri proprii ” a RAPPS . Eronat dle, v-au mintit consilierii sau sunt mai nefericiti ca dvs…..RAPPS administreaza bunurile (cladiri si terenuri) ale statului cu un CA in calitate de reprezentanti ai acestuia si nu ca proprietari ca nu le-au mostenit nici cumparat cu banii lor !

 8. deficit bugetar? stat gras? dati vă dreacu de proşti saraci. psd + pnl = scorul psd

 9. Raspunsul presedintieiei este foarte clar: nu există nici o solicitare din partea lui Iohannis sau a Administrației Prezidențiale pentru atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru. Deci, DA, e pentru el. Daca nu ar fi pentru el raspunsul ar fi fost ceva de genul: domnul Iohannis si familia sa nu vor locui niciodata in vila mentionata.

 10. Ce nenorociti … sa inteleg ca incepe sa se termine cu democratia? Partidul unic, licitatii publice la secret? Astia pare ca nu mai au nicio limita?!

 11. Hahaha, cum ar fi spus base hahaitul, pai asta este rasplata serviciilor pentru premierul grivco, 9 casa colivie unde sa poate fi tinut sub atenta supraveghere.

 12. Era de asteptat sa fie secretizate informatiile. Exista precedentul secretizarii pretului zborurilor prezidentiale (probabil suntem singura tara europeana care secretizeaza astfel de informatii). Totusi si secretizarea poate oferi indicii cu privire la familia care va locui la resedinta renovata, e un modus operandi. Cine ar secretiza informatii referitoare la confortul personal? Pot fi informatii secrete tipul de WC, de gresie, perdele, parchet, etc? Evident ca secretizarea este facuta pentru a nu afla opinia publica costurile acestui dezmat pe bani publici. Cine a mai secretizat informatii despre cheltuielile facute pentru confortul personal le-a secretizat si pe cele din Aviatorilor 86. Nu sunt multi in Romania care isi pot permite secretizarea acestui gen de informatii, banale in fond, care nu prezinta deloc importanta din punct de vedere al secretelor de stat. Ce secret de stat reprezinta tipul de perdele sau tipul de parchet din imobil?

 13. Ciuca este un simplu executant, care sta cu mana la vipusca cand vorbeste la telefon cu sefii lui (inclusiv Ciolacu).
  Te ingrozeste gandul ca alde Ciuca sau Ciolacu ar putea conduce tara. Bine, cred ca ar merge cum a mers si cu Iohannis si mai cred ca indiferent cine ar fi acolo sus, incluzand chiar si nume ca Dragnea sau dna Veorica, e acelasi drac.
  Toti astia si altii ca ei nu sunt altceva decat papusi manuite de cei care conduc (pardon, exploateaza) tara din umbra.
  In cazul de fata, pentru serviciile (nesperate chiar) pe care Iohannis le-a prestat in contul …cui vreti dvs, a primit si el o viloaie de milioane.
  Si, care-i treaba? Ce mai conteaza o casa de 9 milioane, daca lasa in urma o tara jefuita, corupta, bolnava, in care incompetenta se asociaza cu diplome de doctorat, iar statul devine prizonier grupurilor de interese mafiote?

 14. Aici sunt și cei 10% pe care-i dați din concediile medicale. Sclavii trebuie sa muncească pana mor, pe plantația specialilor. În rest, ei hotărăsc ce e secret, ce e legal, ce bine și ce rău.

 15. Uraaa, Uraaaa! PCR, PCR! Uraaaa… Mama câtă ură am pe voi…

 16. nu imi dau seama ce este mai grav la Ciuca. ca este un ticalos care aproba astfel de bugete nerusinate (deci 9 milioane euro ptr o casa da?) sau este un d()b!toc care nu stie ce semneaza

  • Ciucă reprezintă “stabilitatea” dorită de Iohannis.

  • Stie foarte bine ce a facut, de asta a fost si HG-ul secretizat, sa nu ajunga in presa.

   Tactica lui Ciuca de apararea e sa faca pe prostul. Si, sa recunoastem, ii reuseste al naibii de bine.

 17. La sumele vehiculate s-ar putea construi o casa de la zero. Probabil ca o doteaza cu buncar de supravietuire anti atomic si tot felul de echipamente la pachet cu o consolidate a structurii. Altceva nu poate justifica asemenea costuri.

 18. Hai că i-ai întrecut și pe comuniști la secretomanie, nea Ciolanis! Călătorii călătorii, casă casă, totul pe banii p r o ș t i l o r care te-au votat (unii de două ori) și care habar n-au pe ce se duc banii lor! Halal președinte, halal clasă politică, halal țară!

 19. Secretul este din cauza ca imobilul va fi reședința viitorului Secretar General NATO. Nu-i așa?!

 20. PSD+PNL peste 25% înseamnă stupid people

 21. TARA CA O PLACINTA
  Aceasa noua escrocherie aproape ca a umplut paharul.
  Daca mai adaugam hotararile de guvern si chiar legile facute pe fața in interesul gastii, banii publici cheluiti la fel, modul in care au plasat in fruntea unor institutii clienti politici sau „apropiati”, facandu-le nefunctionale…
  Daca mai adaugam aceasta brambureala in care au transformat alegerile, ca sa fie doar in folosul lor, este clar ca nu mai avem democratie.
  Pentru acestia, tara este o placinta pe care o impart intre ei.

 22. Este din ce în ce mai clar că comasarea (intenționat) este exclusiv în interesul cetățenilor! Este vorba despre cetățenii din conducerile găstilor de partid, și cu ochii albaștrii.

 23. Fără îndoială că imobilul renovat este un obiectiv pus la dispoziția unor instituții care gestionează secrete de stat, rezidand în alocarea lui către un demnitar de stat sau fost demnitar de stat , ori o persoană care se bucură de protecție sau pază speciala asigurata de stat, iar această destinație nu i=o putea da decât CSAT, în urmă cu doi ani.Exista reguli speciale de execuție a lucrărilor de orice natură la imobile de această natură, constând în clasificarea contractelor, alegerea firmelor sau entităților implicate, circuitul documentelor.In principiu deci, la nivelul CSAT se știe încă de acum doi ani cine este beneficiarul final al imobilului, ca persoană fizică, dar acesta , ca și toate lucrările în sine intra sub regimul secretului de stat.La prima vedere s=au respectat toate procedurile legale, nu s=au terminat lucrările pentru a trage concluzii asupra costului lor, dar au fost scurgeri de informații care au dus la deconspirarea obiectivului imobiliar, a regimului clasificat de execuție a lucrărilor la acesta, care pot intra eventual sub incidența legii.

 24. Este absolut rusinos felul in care incearca sa ne ia de prosti. Noi stim ca ei stiu ca noi stim si se fac ca ploua. Incredibil.

 25. Cine votează PSDNL, masa-i cumva!

 26. Spun eventual pentru ca nu au fost demolate date de detaliu din interiorul obiectivelor, natură lucrărilor. Informația putea veni și de la o persoană importantă, înalta, cu acces la sedinta CSAT prin care au fost clasificate lucrările și obiectivul, dar în acest caz este vorba de o persoană prevazuta și puternică ce poate juca un rol în viitoarea putere politică, poate fi chiar președintele României sau exponentul unui cerc de interese care vor sa=l propulseze ca presedinte.Am în minte numele unei astfel de persoane, dar ma abțin sa=l pronunț deocamdată.

 27. *devoalate