G4Media.ro

SUA: Senatul confirmă nominalizarea lui Ketanji Brown Jackson la Curtea Supremă de…

Sursa Foto: Captură Youtube

SUA: Senatul confirmă nominalizarea lui Ketanji Brown Jackson la Curtea Supremă de Justiție

Senatul american a confirmat joi numirea lui Ketanji Brown Jackson în funcția de judecător la Curtea Supremă, devenind astfel prima femeie de culoare din această instanță, potrivit Le Figaro.

Toți democrații și trei senatori republicani moderați au votat pentru numirea acestui strălucit jurist de 51 de ani în templul american al dreptului. Ea a fost nominalizată la sfârșitul lunii februarie de președintele democrat Joe Biden, care a promis în timpul campaniei sale electorale că va numi prima femeie de culoare în cea mai înaltă instituție judiciară a țării, care are o vechime de 233 de ani.

Kamala Harris, prima femeie de culoare care a devenit vicepreședinte al Statelor Unite, a prezidat sesiunea de vot.

Dintre cei 115 judecători care au făcut parte din Curtea Supremă până acum, doar cinci au fost femei – patru albe și una hispanică – alături de doi bărbați de culoare, dintre care unul, Clarence Thomas, a fost numit de George Bush Sr. și este încă în funcție. La Curtea Supremă, Ketanji Brown Jackson îl va înlocui pe judecătorul progresist Stephen Breyer, în vârstă de 83 de ani, care se va pensiona la sfârșitul lunii iunie.

Președintele Biden a lăudat în repetate rânduri „calificările extraordinare” ale absolventei de la Harvard, care are experiență atât în sectorul privat, cât și în cel public, fiind avocat și judecător federal. Aceasta este prima numire a liderului democrat la Înalta Curte. Cu toate acestea, nu va schimba echilibrul de putere în cadrul prestigiosului grup de nouă judecători, a cărui sarcină este de a asigura constituționalitatea legilor și de a decide asupra unor dezbateri sociale importante din SUA, cum ar fi avortul sau căsătoriile gay.

Înaintea lui Joe Biden, Donald Trump a avut ocazia de a numi trei judecători la Curtea Supremă, ancorând acest organism în conservatorism, posibil pentru câteva decenii. Din cauza acestei mize mici, aleșii republicani au folosit audierea lui Ketanji Brown Jackson în fața Senatului ca pe o ocazie de a dezbate teme de campanie cu șapte luni înainte de alegerile legislative cruciale, începând cu criminalitatea, despre care spun că este în creștere din cauza „laxismului” lui Joe Biden.

Aceștia au acuzat-o pe candidată pe baza dosarului său de judecător, acuzând-o că a dat sentințe ușoare în mai multe cazuri de pornografie infantilă, la care „KBJ” a replicat uneori cu o anumită oboseală. „Astăzi, extrema stângă a obținut judecătorul pe care și-l dorea la Curtea Supremă”, a declarat liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, chiar înainte de vot.

Democrații, care fără îndoială vor face campanie pe caracterul istoric al nominalizării într-un moment în care Joe Biden se confruntă cu probleme în sondaje, au lăudat în schimb experiența ei și sprijinul pe care îl are din partea sindicatelor polițiștilor și a foștilor procurori. Ketanji Brown Jackson este mama a două fiice și este căsătorită cu un chirurg eminent.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Lungul marș prin instituții …

 2. O femeie foarte competentă și capabilă. În plus, spre deosebire de republicanul Kavanaugh, ea trece etilotestul.

 3. Ketanji Brown Jackson – femeia care nu stie sa defineasca ce este o femeie. God help America !!!

  • Lasă ca știe Kavanaugh sa definească o femeie, probabil din contactul apropiat și intim pe care l-a avut cu femeile pe care încerca sa le agreseze sexual

  • Am sustinut mereu drepturile persoanelor gay si transgender. Ele au existat mereu si ar fi o ipocrizie sa facem altfel.
   Totusi, sa stii ca strawman e si in cazul tau, chiar daca sustii woke pe steroizi. Nu e clauza de exonerare speciala.

 4. Men can’t get pregnant. There! I said it!
  Anyway, daca doamna este capabila nu vad de ce nu ar putea ocupa aceasta functie. Din nou, speram ca a fost aleasa doar pe baza de compentente, ci nu din alte considerente.
  #FreeMarketCapitalism
  #FreeSpeech

  • @libertarian: pai sa tinem minte aceleasi considerente cand mai e numit si vreun bărbat alb in vreo functie importanta. Sau ei sunt competenți doar pentru ca sunt albi si au putza?