G4Media.ro

SUA s-au retras din acordul nuclear cu Iranul. Cum interpretăm anunţul lui…

SUA s-au retras din acordul nuclear cu Iranul. Cum interpretăm anunţul lui Trump?

Caracterizându-l drept „dezastruos” şi „îngrozitor,” preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, semnat în 2015. Liderul de la Casa Albă a afirmat că acordul ce datează din perioada Obama a fost „o ruşine” pentru el „ca cetățean” american şi, în ciuda rugăminţilor venite din partea aliaţilor europeni, Trump a declarat că va reimpune sancțiunile economice împotriva Iranului, care au fost ridicate la semnarea înţelegerii.

Anunţul preşedintelui Trump a pus capăt lunilor de speculaţii legate de poziţia administraţiei republicane faţă de acordul cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA. În ton cu strategia agresivă pe care Casa Albă încearcă să o proiecteze în plan extern în ultimele luni, anunţul lui Trump nu a venit deloc ca o surpriză. Retragerea americană a fost aşteptată şi considerată de mulţi analişti ca inevitabilă. Surprinzătoare a fost poate doar vehemenţa şi tonul dur folosit de liderul american, care au pus într-o situaţie delicată toţi ceilalţi actori implicaţi în înţelegerea cu Iranul. Ce se va întîmpla mai departe?

Preşedintele Trump a criticat constant înţelegerea încheiată de marile puteri cu Iranul, în anul 2015. În timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2016, acordul cu Teheranul a fost unul dintre subiectele preferate de discuţie ale candidatului republican, care a promis că va retrage Statele Unite din „capcana” întinsă de Iran. Criticile s-au intensificat după ce Trump a ajuns în fotoliul de la Casa Albă. Dar ce anume l-a nemulţumit pe liderul american?

Trump a afirmat că JCPOA doar a limitat activitățile nucleare ale Iranului pe o perioadă determinată; nu a reușit să oprească dezvoltarea rachetelor balistice; și a oferit regimului de la Teheran 100 miliarde de dolari pe care acestea le-a cheltuit pe „arme, teroare și opresiune” în întregul Orient Mijlociu.

Imediat după declaraţia făcută de Donald Trump, preşedintele iranian Hassan Rouhani a spus că „Statele Unite au anunțat că nu își respectă angajamentele.” Liderul iranian a afirmat că ţara sa va respecta acordul chiar şi fără participarea SUA, însă a avertizat că ar putea să îşi reia programul nuclear (Iranul a susţinut mereu că acest program urmăreşte doar scopuri civile, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a verificat respectarea acordului).

Teheranul urmează să decidă următoarele sale mişcări după ce va discuta cu Franţa, Marea Britanie, Germania, Uniunea Europeană, Rusia şi China, iar de felul în care vor răspunde iranienii va depinde foarte mult dacă acordul continuă sau nu să funcţioneze. Cel puţin până atunci, înţelegerea nucleară este în moarte clinică.

Într-o declaraţie comună, Franța, Germania și Marea Britanie – care sunt și ele semnatare ale înțelegerii – au afirmat că „regretă” decizia americană, în timp ce diplomatul şel al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a precizat că UE „e determinată” să menţină acordul. Nicio surpriză aşadar din partea liderilor europeni: aceştia şi-au declarat mereu sprijinul pentru înţelegerea cu Iranul, iar luările lor de poziţie sunt perfect normale. De altfel, cu excepţia SUA, toți semnatarii acordului cu Iranul – incluzând aici şi Rusia, şi China -, au fost în favoarea menținerii acestuia.

La fel de normală este şi poziţia Israelului, unul dintre principalii aliaţi ai Americii din regiunea fierbinte a Orientului Mijlociu. Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că „sprijină pe deplin” retragerea „curajoasă” a Statelor Unite dintr-o înţelegere „dezastruoasă.”

Mai puţin aşteptată a fost doar vehemenţa cu care liderul Statelor Unite a vorbit despre acord, afirmând clar că sancţiunile împotriva Iranului vor fi reimpuse în totalitate. „Aceasta a fost o înţelegere îngrozitoare care nu ar fi trebuit făcută vreodată” și care nu împiedică Iranul să continue dezvoltarea de arme nucleare, a spus Trump, insistând că „America nu va fi ţinută ostatic de şantajul nuclear… Nu vom permite orașelor americane să fie amenințate cu distrugerea și nu vom permite unui regim care strigă Moarte Americii să obţină acces la cele mai distrugătoare arme de pe Pământ.” Virulenţa liderului american a fost evidentă, el vorbind de un acord „slab,” prost negociat şi „nebunesc,” care i-ar permite „principalului stat sponsor al terorismului” să dezvolte arme nucleare.

Un acord contestat

Dacă cineva mai avea îndoieli legate de decizia pe care urma să o ia preşedintele Trump, acestea au fost spulberate săptămâna trecută. Într-un discurs pe care l-a ţinut în urmă cu câteva zile de la cartierul general al Forţelor Armate israeliene (IDF) din Tel Aviv, premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat „fișierele nucleare secrete ale Iranului,” obţinute în urma unei operaţiuni ultra-secrete realizate de serviciul de spionaj Mossad.

Şeful Executivului israelian a arătat audienţei zeci de mii de pagini și fișiere digitale de pe 100 de CD-uri care conțin „documente incriminatoare, diagrame incriminatoare, prezentări incriminatoare, planuri incriminatoare, fotografii incriminatoare, videoclipuri incriminatoare și multe altele” despre Programul AMAD al Iranului (acest proiect, condus de omul de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh şi destinat centralei nucleare de la Fordow, prevede amplasarea unui focos nuclear de 10 kilotone pe o rachetă balistică Shahab-3. Proiectul a fost oprit în 2003, însă israelienii afirmă că este ţinut la îndemână de Teheran, gata să fie pus în acţiune în momentul în care know-how-ul va fi perfecţionat).

Aşa cum am scris la momentul respectiv, prezentarea făcută de premierul israelian Netanyahu a fost orchestrată pentru a susține poziția liderului american de retragere din JCPOA. Potrivit surselor, Trump hotărâse deja la momentul respectiv ce va face cu acordul nuclear. Discursul lui Netanyahu nu a făcut altceva decât să pregătească terenul pentru anunţul de marţi al liderului de la Casa Albă.

Președintele Trump a spus mereu că acordul nu prevede interzicerea permanentă a programului nuclear, nu acoperă rachetele balistice şi nu include vreo menţiune referitoare la activitatea malignă a Republicii Islamice în Orientul Mijlociu şi Apropiat, unde acordă sprijin unor grupări teroriste şi unde s-a implicat în conflictele din Irak, Siria, Liban sau Yemen.

Cum poate fi însă interpretat anunţul de marţi al preşedintelui american? Sunt mai multe componente ce trebuie remarcate:

Pe plan extern

* Statele Unite îşi continuă strategia externă agresivă, aşa cum a fost dovedită şi în ceea ce priveşte Coreea de Nord, negocierile comerciale cu China sau cele cu Canada şi Mexic legate de NAFTA. Este evident faptul că actuala administraţie copiază aproape la indigo tehnicile de negociere împrumutate din trecutul de om de afaceri al lui Trump. E o atitudine în forţă, aproape brutală, care e menită să descurajeze şi să timoreze adversarul, ce va accepta în final să facă compromisuri. Până acum, această abordare a dat roade. Foarte probabil, echipa de securitate naţională a Casei Albe a ales acelaşi modus operandi pe principiul: dacă a mers până acum, de ce să nu o folosim şi în continuare? Rămâne de văzut dacă ea este soluţia câştigătoare şi în acest caz.

* Echipa de securitate naţională a lui Trump – cu ambasadorul John Bolton şi fostul şef CIA, Mike Pompeo, în fruntea diplomaţiei – dovedeşte, pentru oricine ar mai fi avut îndoieli, că are o influenţa uriaşă asupra strategiei externe a Casei Albe. Abordarea directă, fără mănuşi şi plezanterii inutile, devine regulă în Administraţia Trump. Ne putem aştepta în continuare la strategii similare şi în alte dosare internaţionale, căci, aşa cum a spus Trump marţi, „Statele Unite nu mai fac amenințări goale.”

Fără doar şi poate, această strategie face ca Statele Unite să se afle în cazul Iranului pe o poziţie contrară celei exprimate de aliaţii săi europeni (Marea Britanie, Franţa, Germania). E greu de presupus însă că liderii europeni vor face ceva care să irite suplimentar Statele Unite. Cel mai probabil, ei vor accepta resemnaţi şi dezamăgiţi decizia Casei Albe şi vor încerca, de ce nu, să convingă Iranul să revină la masa negocierilor. Ar fi o mişcare ideală, căci, până una alta, aceasta este administraţia americană în funcţie, cu ea trebuie să discuţi în aceşti ani şi nu e exclus ca ea să mai prindă încă un mandat la Casa Albă.

* Presiunea asupra Iranului s-a intensificat brusc. Acuzat că a înşelat Statele Unite şi comunitatea internaţională, regimul de la Teheran este pus într-o situaţie delicată. Imediat după declaraţia făcută la Casa Albă, Donald Trump a semnat un memorandum prin care se reimpune sancţiuni economice devastatoare împotriva Iranului şi impune altele noi, cu scopul de a forţa guvernarea de la Teheran să se întoarcă la masa negocierilor pentru încheierea unui nou acord. Oficialii administraţiei Trump şi-au exprimat convingerea că, la fel cum s-a mai întîmplat o dată, sancţiunile economice vor funcţiona şi de această dată, urmând să constrângă regimul iranian să negocieze (până în 2015, pierderile estimate ale Iranului ca urmare a sancţiunilor internaţionale s-au cifrat la 500 de miliarde de dolari).

* Foarte probabil, situaţia economică din Iran se va deteriora ca urmare a sancţiunilor şi va provoca nemulţumiri în rândul populaţiei. Nu este exclus ca regimul să fie confruntat cu revolte interne, care vor adăuga presiuni suplimentare asupra liderilor. De altfel, în discursul său, Trump a vorbit şi de poporul iranian care „a suferit timp îndelungat. Poporul american este alături de voi. Au trecut aproape 40 de ani de când această dictatură a preluat puterea și a luat ostatică o națiune mândră… Dar viitorul Iranului aparține poporului său. Ei sunt moștenitorii adevăraţi ai unei culturi bogate și a unui pământ străvechi. Şi ei merită o națiune care face dreptate visurilor lor, cinste istoriei lor și slavă lui Dumnezeu.”

Strategia lui Trump, de a critica vehement regimul de la Teheran şi de a-şi declara în acelaşi timp sprijinul pentru cele 80 de milioane de iranieni, ar putea să anunţe chiar şi lucruri mai importante. Sunt destule voci care consideră că anunţul lui Trump şi tonul său vehement sunt parte a unei campanii ce are ca obiectiv final schimbarea regimului de la Teheran (Mujahedeen-e-Khalq – MEK este una dintre grupările iraniene din exil care e susţinută atât de republicani, cât şi de unii dmocraţi americani, şi al cărui nume a apărut de câteva ori în zilele de dinaintea anunţului lui Trump).

Pe lângă reimpunerea de sancţiuni economice (despre care se speră că vor provoca la un moment dat revolta iranienilor şi colapsul regimului), al doilea scenariu menţionat este că America urmăreşte să provoace Teheranul să îşi repornească programul nuclear. Acest lucru va uşura decizia Statelor Unite de a declanşa un atac preventiv împotriva Iranului. În ambele cazuri, schimbarea de regim este obiectivul final.

De altfel, noul avocat al lui Trump, Rudy Giuliani, a spus sâmbăta trecută că preşedintele american este „dedicat” schimbării de regim în Iran, menţionanâd numele lui Bolton şi Pompeo pentru a-şi argumenta afirrmaţia că SUA urmăresc o politică mai dură legată de Iran. „Schimbarea de regim din Iran este singura cale de a obţine pacea în Orientul Mijlociu” şi e „mai importantă decât un acord israeliano-palestinian,” a afirmat Giuliani.

* Aşa cum a făcut şi în alte situaţii (în cazul Siriei, de exemplu, când a oferit Moscovei o ramură de măslin), Trump a rezervat câteva paragrafe în discursul său acuzator pentru a întinde o mână Iranului sau, mai bine zis, acelei părţi din conducerea de la Teheran care ar accepta să dialogheze cu Statele Unite. „Liderii iranieni vor spune, în mod firesc, că refuză să negocieze un nou acord; ei refuză. Şi aceasta este în regulă. Probabil aș spune același lucru dacă aș fi în locul lor. Dar faptul e că vor face o înţelegere nouă și durabilă, care să aducă beneficii întregului Iran și poporului iranian. Când ei o vor face, voi fi pregătit, dispus și capabil (să o fac). Se pot întâmpla lucruri minunate pentru Iran și se pot întâmpla lucruri importante pentru pacea și stabilitatea pe care noi toți o dorim în Orientul Mijlociu.”

Înlocuiţi acum Iran cu Coreea de Nord în rândurile de mai sus. Dacă vi se pare un discurs cunoscut, nu greşiţi foarte tare: e acelaşi tip de abordare pe care Trump l-a avut şi cu Phenianul. În cazul „micului om rachetă,” strategia liderului american a funcţionat. Dacă, aşa cum se spune, istoria se repetă, ar trebui să ne îndreptăm spre un rezultat similar şi în cazul Iranului. Diferenţele dintre cele două regimuri sunt însă foarte mari şi nimic nu garantează că lucrurile vor evolua la fel.

* Anunţând reluarea sancţiunilor complete împotriva regimului, Trump nu a lăsat aproape niciun spaţiu de manevră. Acest lucru va avea repercusiuni majore nu doar asupra personajelor politice implicate, ci şi asupra companiilor străine care încearcă să facă afaceri cu Iranul. Poziţia acestora – inclusiv firme americane – va fi extrem de dificilă. În cazul în care nu vor respecta solicitările Americii – şi, foarte probabil, unele nu o vor face -, ele vor ajunge sub lupa Departamentului Trezoreriei de la Washington.

Abordarea în forţă a Statelor Unite va limita Și eforturile pe care lideri precum președintele francez Emmanuel Macron le vor face pentru a salva acordul, în ciuda faptului că aceştia s-au angajat înainte și după anunțul lui Trump de a menţine acordul cu Iranul.

* Anunţul retragerii americane din acordul nuclear cu Iranul creşte şi presiunea pusă pe Coreea de Nord. În timpul discursului de marţi, Trump a făcut referire la Coreea de Nord şi a anunţat apoi că secretarul de stat Mike Pompeo era în drum spre Phenian. Includerea Coreei de Nord într-un anunţ despre Teheran nu a fost întâmplătoare. Trump era conştient că declaraţia sa a fost urmărită cu atenţie de dictatorul comunist şi de cei din jurul său. Mesajul transmis e simplu: nu încercaţi să ne păcăliţi, aşa cum a făcut Iranul, fiindcă veţi păţi la fel.

* Israelul a ieşit câştigător. Aşa cum am văzut, premierul israelian a salutat aproape imediat anunţul lui Trump, iar satisfacţia sa a fost evidentă. Israelul a făcut un lobby puternic pe lângă Administraţia Trump pentru a renunţa la acordul încheiat sub preşedintele Barack Obama. Cu câteva zile înainte de inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim, relaţia dintre cele două părţi este excelentă.

Un entuziasm similar a fost probabil şi la Riad. Duşmanul tradiţional al Iranului, Arabia Saudită trece în prezent printr-o serie de transformări interne, iar lovitura dată de americani acordului cu Iranul a fost privită cu satisfacţie în regatul saudit care nu priveşte deloc cu ochi buni infuenţa prea mare a Iranului în regiune.

Pe plan intern

* Prin retragerea Americii din acordul nuclear, Donald Trump bifează o nouă promisiune electorală. Subiectul a fost abordat constant în timpul campaniei electorale şi, deşi nu a fost la fel de important pentru baza sa electorală precum economia, imigraţia sau comerţul, Trump l-a adus în discuţie ori de câte ori a fost vorba de greşelile externe ale administraţiei democrate. Acum, la un an şi jumătate de la alegerea sa la Casa Albă, Trump îşi respectă promisiunea făcută algătorilor. Căci, înainte de orice, viitorul candidat Trump are nevoie de fapte concrete cu care să se prezinte în faţa votanţilor. Alegeri legislative importante bat la uşă, iar scrutinul prezidenţial din 2020 se anunţă unul de foc. E normal ca omul politic Trump să facă din acordul nuclear cu Iranul un punct esenţial pentru campaniile electorale care urmează şi să îl folosească pentru a obţine voturi. E o chestiune de matematică de bază.

* Anunţul lui Trump privind înţelegerea cu Iranul are o semnificaţie aparte şi din alt punct de vedere. Retragerea Americii din acest acord – considerat cea mai importantă realizare externă a fostei administraţii – şterge cu buretele încă una dintre moştenirile lui Obama. După loviturile aplicate Acordului de la Paris şi celui Transpacific (TPP), Trump aruncă la coş şi acordul cu Iranul. Într-o declaraţie de 950 de cuvinte, fostul preşedinte a spus că decizia anunţată de marţi este „greşită.” Analizând paşii actualei administraţii, unele voci afirmă că mişcările preşedintelui republican sunt gândite tocmai pentru a face uitată moştenirea lui Barack Obama, iar deciziile sale nu au legătură cu interesele Americii, ci reflectă o ranchiună personală a actualului lider american faţă de predecesorul democrat. Dacă e aşa, istoria ne va lămuri. Ceea ce ştim cu certitudine în momentul de faţă e că America se retrage din acordul cu Iranul şi, la fel ca toată lumea, aşteptăm să vedem care vor fi următoarele mişcări în cea mai agitată regiune de pe glob.

Surse: BBC, Washington Post, Foreign Policy, Euronews, The New York Times, FoxNews

Foto: Pagina de Facebook a Casei Albe

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

 1. Cum interpretam? Ca Trump e ticalos si cretin, asculta de toti tampitii de republicani care vor razboi, bineinteles nu vor sa lupte ei insisi.

  Ne indreptam spre razboi in Orientul Mijlociu, iar SUA e din ce in ce mai izolata, o tara cu arme nucleare condusa de un nebun.

  • Analist desăvârșit. Crezi ca obozo a carat banii in Iran de frica de dragul păcii? Crezi ca cei trei prostănaci Macron may și merkel declara ca rămân in acord de dragul păcii? Sancțiunile se pare ca au mers in cazul Coreei de nord, când subspecia musulmană va da de greu se vor calma. Mai ales când nu vor mai avea bani sa finanțeze terorismul și migrația

  • Toata lumea stie ca Iranul e un cosmar teocratic. Bun, avem chestia asta in vedere. Dar am o intrebare: de ce dracului consideram sursa a finantarii terorismului Iranul ? Majoritatea teroristilor musulmani sunt sunniti, nu siiti. Sunnitii si siitii se urasc de moarte. Iranul de o parte cu Rusia si China pe fundalul din spatele sau, Arabia Saudita sunnita de cealalta parte, cu SUA si Israel alaturi. Nu vreau sa reiasa ca apar Iranul, doamne fereste ! Repet, Iranul e o teocratie scarboasa (la fel ca Arabia Saudita), sustinuta de alte tari cu regimuri bolnave (China si Rusia). Dar asta nu ne impiedica sa spunem un NU articulat la minciuni. Iranul nu sponsorizeaza terorismul. In privinta armelor nucleare, povestea imi miroase a Iraq ’03…

  • Hk2a, cand spui lucruri de genul „subspecia musulmana” tu iti pierzi dreptul de a ma numi ironic „analist desavarsit”.

   Daca esti manat de xenofobie, mai bine taci, ca sa nu te faci de ras si mai mult.

  • Cum numești tu niște oameni cărora legea le permite sa facă sex cu capre, sa trateze femeile ca pe sclave, sa abuzeze copii fără repercursiuni sa își lege bombe in jurul corpului și sa se arunce in aer ca descreierații? Refuza efectiv sa evolueze. Dacă ii iubești așa mult de ce nu te muți acolo? O sa se bucure. Am stat doi ani in Afganistan, pot sa îți dau câteva adrese….

  • @Hk2a In primul rand Islamul e o religie, si musulmanii nu sunt o „specie”. Poti avea musulmani negri, musulmani albi, si musulmani asiatici.

   Intr-adevar, ca ateu, consider ca Islamul este una dintre cele mai daunatoare religii. Dar de aici pana a bate campii cu „subspeciile”, ca tine, e o cale lunga.

   Daca esti anti-musulman nu inseamna neaparat ca esti rasist, dar se pare ca tu faci tot posibilul sa demonstrezi contrariul.

   Ceea ce le da apa la moara celor care considera ca orice critica adusa Islamului inseamna rasism. Deci ce-ar fi sa te intorci sub piatra de sub care ai iesit si sa lasi adultii sa discute?

 2. Interesanta analiza. Personal, eu nu sunt convins ca abordarea lui Trump a functionat cu Coreea de Nord, dar e, intr-adevar, genul de abordare care, in afaceri, i-a adus succes. Desi intr-o lume normala nu ar fi trebuit sa-i aduca…
  Cu putin mai multa grija la redactare, ar fi un articol pe care sa-l citesc cu interes. Din pacate cate un dezacord tulbura placerea lecturii. Am mult mai multa incredere intr-un articol in care nu se strecoara astfel de greseli.

  „care au pus într-o situaţie delicată toţi ceilalţi actori implicaţi în înţelegerea cu Iranul”
  „moștenitorii adevăraţi ai unei culturi bogate și a unui pământ străvechi”
  „MEK este una dintre grupările iraniene din exil care e susţinută atât de republicani, cât şi de unii dmocraţi americani, şi al cărui nume a apărut de câteva ori în zilele de dinaintea anunţului lui Trump”

 3. in timp ce mullahii se uita la mek, generali ai irgc(batalioanele de asalt ale regimului) vor trada si vor rasturna regimul religios. cine credeti ca a dat mossadului documentele despre programul nuclear iranian? probabil generali ai regimului care se afla acum prin vreun ranch din idaho protejati de americani.
  cred ca schimbarea de regim va fi fara varsare prea mare de sange. si astfel cade si assad in siria, nemaiavand sprijinul iranului. macron si merkel au interese economice in iran, de asta macar pentru propriul electorat trebuie sa para ca lupta, chiar daca in spate sunt de acord cu trump.

  • Esti total pe linga. Mossad-ul n-a luat nimic, a fost doar un show tv al lui Bibi cu sclipici ca doar asa-i place lui trumpsky. Ma mir ca n-a adus si niste animatoare. Tot ceea ce a ‘prezentat’ erau informatii vechi si foarte vechi stiute de toata lumea.
   Cit timp rusii au bazele militare in Siria, Assad va fi bine-merci, cu sau fara iranieni.
   Singura ‘realizare’ a lui trumpsky e ca i-a unit pe iranieni, vaga opozitie antiteocratica a disparut acum.

 4. Inteleg frica marilor tari (USA in timpul lui Obama + Franta, Germania de azi) in fata celor care latra mult (Rusia, Coreea de Nord, Iran).
  Pana la urma, fie ca ne place sau nu, asta e si gur abordare care functioneaza cu astfel de tari. Pumn in gura, pusi la zid, la respect. Si da, lipsa banilor face pe oricine mai filozof ca niciodata si aduce claritate in gandire (surprinzator, nu?).

  Pererea mea, neavizata – desigur, este ca USA au dus multa vreme lipsa de o personalitate cu un asemenea curaj. Iar Europa inca duce lipsa si mai crede ca poate si trebuie sa negocieze cu teroristii si criminalii (ca termen de comparatie vezi Churchill, De Gaulle etc.)

  • Trump nu e o mare personalitate, curajul sau prezumat de multi idioti in trecut este schizofrenie curata. Individul nu urmareste decat satisfacarea afacerilor complexului militar din SUA, interesele marilor companii petroliere si starpirea oricaror regimuri ce se pot opune din Orient.

  • Ce zici tu poate merge cu un inamic rational, dar nu cu unul fanatic, celui fanatic trebuie sa-i arati mai mult morcovul, in locul biciului.

   Iar SUA, Franta si Germania nu se tem de Iran, ci vroiau sa faca afaceri in Iran, legand astfel economia Iranului de cea europeana si americana, ceva similar cu Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, model care a functionat.

   Dar Trump vrea sa-si etaleze muschii, ca un infantil ce e, si astfel da foc la multi ani de diplomatie, fiindca de ce sa faci bani cu cineva, cand va puteti omori reciproc, nu-i asa? Ce dobitoc.

  • Pana la urma „multi ani de diplomatie” tot in $£€ se traduce. Faptul ca Trump e mai artagos si mai infantil nu ma deranjeaza cu nimic. Macar omul e pe fata. Dar mai de speriat e diplomatia celor care in numele pacii (care se traduce cu: sa nu deranjam ursul) accepta ca nebuni ca Iran, Siria si Rusia sa faca ce vor.

   E interesant oricum termenul asta de diplomatie. Intotdeauna discuta despre diplomatie cel care e pe o treapta inferioara sau in dezavantaj. Pe cand cel care se incoarda n-are treaba cu diplomatia. De ce sa nu fie USA in pozitie superioara?

   Ah, da. Si ma amuza cum americanilor si europenilor li se imputa de fiecare data chestia asta cu „vor sa faca afaceri in orient”. Da, vor, treceti peste. De ce nu zice nimeni: in orient sint regimuri care ingradesc drepturile omului?

 5. Palida incercare de a minimaliza marele soc (sau mai exact marea lectie ?) oferit de SUA intregii UE,de fapt si intregii lumi. Cu data de ieri se incheie definitiv secolul al XX-lea in ceea ce inseamna FAȚA LUMII. Nu vor trece nici doua luni si altfel vom vorbi despre ce s-a întâmplat. Reconfigurarea geopolitica este de pe acum o preocupare majora pentru toate statele. In fond , era inevitabilă dupa derapajele clinto-obamist neo-socialiste sa se ajunga la asta ! JUNKER + MOGHERINI sunt ultimii mohicani cu chip neo comunist care-si mai fac jocul printre noi. DIN PACATE , cântecul lor de sirena va mai face multe victime , mai ales in media ! Marea întrebare pentru mine este dacă RO este pregatita sa facă față la aceasta provocare . URMATORII 50 DE ANI VOR STA SIGUR SUB SEMNUL EI !

 6. Domnule/Doamna Pompidou, ca se fac afaceri, nu e nimic in neregula. Pana la urma asta este o constanta a istoriei. Problema apare insa cand acele afaceri devin atat de importante incat pacea si securitatea regionala sau internationala poate fi pusa la indoiala si – de ce – chiar nimicita. Prin actiunile sale, administratia Trump a dovedit ca este inapta pentru a asigura pacea intr-o regiune ce a fost sfasiata in ultimele decenii de conflicte, dusmanii, interese si tot soiul de probleme de ordin etnic si religios; asta daca analizam situatia de acolo raportandu-se strict la regiune.

  Acel acord nuclear era singurul care putea sa constranga Iranul cat de cat. Acum iranienii nu vor mai fi constransi de nimic. Sa nu va mirati ca vor striga de acum inainte din nou dupa nimicirea Israelului si moartea Americii. Iar faza aia cu diplomatia care o invoca cel aflat pe o treapta inferioara… nu stiu de unde ati auzit-o. Ar fi interesant daca ati putea sa dezvoltati subiectul legat de aceasta axioma pe care o enuntati desantat in comentariul dumneavoastra.

  Pozitia puterilor europene a fost cea rationala si echilibrata, ca vrem sa recunoastem sau nu. Pozitia SUA a fost cea deplasata, inconstienta. Aveti dreptate cand spuneti ca nu e normal ca nebunii din regiune sau cu interese in regiune – Iranul, Siria, Rusia – sa faca ce vor. Tocmai asta era si scopul acordului nuclear: Iranul sa nu faca ce-si doreste.

  Israelul probabil cauta sa se impuna in zona, profitand de relatia buna cu SUA din ultimul an si de faptul ca aliat al celor doua state – american si israelian – e si Arabia Saudita (tara care, dupa cum se stie, sunnita fiind, uraste de moarte Iranul si viceversa). SUA incearca sa mai puna mana pe niste resurse de petrol, iar pentru asta e oricand pregatita sa inlature regimul din Damasc sau de la Teheran. Dar in conditiile date, cu ce ne-ar ajuta indepartarea acestor regimuri ? Are SUA vreo solutie pentru aceasta problema sau repetam situatia din 2003 ?