G4Media.ro

SUA prelungesc programul de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

SUA prelungesc programul de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane, dar criticat de organizaţiile pentru libertăţi civile, relatează AFP, conform Agerpres.

Casa Albă a salutat într-un comunicat extinderea programului, „unul dintre cele mai importante instrumente ale SUA de colectare a informaţiilor”, şi a anunţat că preşedintele Joe Biden va promulga „rapid” textul.

Proiectul de lege în cauză, secţiunea 702 din Legea privind supravegherea în străinătate (FISA), permite agenţiilor de informaţii americane să desfăşoare programe de supraveghere electronică sau telefonică fără a solicita neapărat un mandat judiciar.

Programul vizează în special persoanele non-americane din străinătate, inclusiv prin consultarea corespondenţei electronice.

Textul de lege a fost puternic denunţat de organizaţiile care apără viaţa privată şi libertăţile.

Acesta a fost adoptat în urmă cu o săptămână în Camera Reprezentanţilor, dar reînnoirea sa a făcut obiectul unor dezbateri aprinse.

Fostul preşedinte Donald Trump, care vrea să-l înlăture pe Joe Biden de la Casa Albă, a intervenit în dezbatere săptămâna trecută, cerându-le aleşilor să „omoare FISA”.

Programul „a fost folosit împotriva mea şi a multor altora. Mi-au spionat echipa de campanie!,”, a susţinut el, fără a furniza dovezi, pe reţeaua sa Truth Social.

La mijlocul lunii decembrie, un înalt oficial de la Casa Albă a cerut prelungirea programului, spunând că, „prin ceea ce se întâmplă în Israel, prin ceea ce se întâmplă în Ucraina, prin ameninţarea reprezentată de China, prin ceea ce se întâmplă cu infrastructura noastră strategică, prin atacurile cibernetice, ar fi un moment foarte prost să depunem armele unilateral”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Pentru cine credea că doar Securitatea intercepta convorbirile private.

    • Noi credeam ca si KGB-ul (mai nou FSB-ul) interceptau ce puteau. Cat de naiv (prost?) sa fii sa crezi ca exista serviciu de informatii in lumea asta sa nu intercepteze comunicatiile electronice. Evident fiecare dupa capabilitatile tehnice si geo-politice

  2. Dictatura este o colivie mică unde gratiile se văd si se simt.Democrația este o colivie mare unde gratiile nu se văd dar se simt.In democrație poti alege să trăiești intr o dictatură. In dictatură, nu .