G4Media.ro

SUA, Israelul, Egiptul și Qatar au convenit asupra „contururilor de bază” ale…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

SUA, Israelul, Egiptul și Qatar au convenit asupra „contururilor de bază” ale acordului privind ostaticii – consilierul american pentru securitate națională

SUA, Egiptul, Qatar și Israelul au ajuns la o înțelegere asupra „contururilor de bază” ale unui acord privind ostaticii pentru o încetare temporară a focului în Gaza, a declarat duminică consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, la CNN, relatează The Guardian.

Acordul este încă în curs de negociere, a spus Sullivan, care a adăugat că vor trebui să existe discuții indirecte din partea Qatarului și Egiptului cu Hamas.

Benjamin Netanyahu și-a convocat cabinetul de război pentru o informare sâmbătă seară a șefilor serviciilor de informații care s-au întors de la o întâlnire cu mediatorii din Qatar, Egipt și SUA la Paris, despre o posibilă a doua încetare a focului în Gaza.

Surse de securitate egiptene au declarat că vor avea loc mai multe discuții în această săptămână la Doha, cu mediatori care se vor deplasa între delegații Hamas și israelieni, și o rundă de urmărire la Cairo.

Prima pauză a luptelor, în noiembrie, a dus la eliberarea a aproximativ jumătate dintre cele 253 de persoane capturate de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane. În cadrul acelui acord, Israelul a eliberat un număr de trei ori mai mare de palestinieni din închisorile sale de securitate și a admis mai mult ajutor umanitar în Gaza.

Presa israeliană, citând oficiali neidentificați, a relatat că există un cadru pentru returnarea a aproximativ o treime dintre cei 130 de ostatici rămași în timpul unui armistițiu de șase săptămâni care acoperă luna sfântă musulmană a Ramadanului (în martie/aprilie). Nu a existat nicio confirmare oficială din partea niciuneia dintre părți.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...