G4Media.ro

SUA: Democrații vor ca avortul să domine alegerile din noiembrie. Republicanii pariază…

Photo by Jim WATSON / AFP

SUA: Democrații vor ca avortul să domine alegerile din noiembrie. Republicanii pariază pe inflația uriașă și rata criminalității

Democrații din Statele Unite vor ca subiectul dreptului la avort pentru femei să devină subiectul principal al alegerilor intermediare din acest an, în contextul în care Curtea Supremă din Statele Unite a anulat vineri decizia istorică din 1973 prin care a recunoscut dreptul femeilor la întrerupererea de sarcină la nivel federal. De partea lor, republicanii continuă să insiste că inflația galopantă, prețurile în creștere la alimente și benzină, criza de la frontiera cu Mexicul și rata mică de popularitate a președintelui Joe Biden sunt temele care-i preocupă pe alegători.

Un nou avânt

Curtea Supremă a decis vineri într-un caz, Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, care contesta interdicția din Mississippi privind avortul după 15 săptămâni. Instanța s-a pronunțat în favoarea statului cu o majoritate de șase voturi la trei, punând astfel capăt efectiv dreptului la avort la nivel federal.

Hotărârea va transforma dreptul la avort în Statele Unite, care nu va mai fi considerat un drept constituțional, fiecare stat putând acum să decidă dacă interzice, limitează sau permite această procedură.

Decizia Roe vs. Wade a stabilit, în urmă cu aproape jumătate de secol, în 1973, că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort. Prin decizia de săptămâna trecută însă, SUA revine la situația din urmă cu aproape 50 de ani, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.

Analiștii se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții. Treisprezece state au adoptat deja legi care vor interzice automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme. O serie de alte state sunt susceptibile de a adopta rapid noi restricții. Potrivit cercetărilor efectuate de Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă avorturi, accesul la avort va fi oprit pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă.

Consecințele pentru America vor fi uriașe, inclusiv din punct de vedere politic. De altfel, lideri democrați și figuri cunoscute ale formațiunii de stânga, inclusiv Alexandria Ocasio-Cortez, s-au grăbit să vorbească despre decizia „catastrofală” a Curții Supreme și au făcut apel la mobilizarea votanților pentru a solidifica majoritatea democrată în Congres, de a codifica dreptul la avort prin legislația federală sau ca procedura de filibuster să fie desființată pentru a se putea realiza acest lucru (procedura necesită 60 de voturi pentru a promova cele mai multe dintre legi, ca o modalitate de a proteja drepturile la avort. Dar în Senatul împărțit egal între cele două partide, respectiv 50-50, acest lucru s-ar putea să nu fie suficient pentru a adopta legislația legată de avort).

Analiștii s-au referit la această ofensivă a democraților, spunând că aceștia consideră că inversarea Roe vs. Wade este un colac de salvare înaintea scrutinului intermediar din noiembrie. „Acesta este un caz neobișnuit în care partea care pierde (un caz) dorește să vorbească complet despre asta,” a scris Axios.

De altfel, publicația s-a referit la paginile de internet pe care echipele de campanie ale democraților din Camera Reprezentanților și Senatul le-au lansat luni, la mai puțin de 72 de ore de la decizia Curții Supreme. Cele două site-uri insistă pe pozițiile față de avort ale candidaților Partidului Republican. Site-ul House Democratic (DCCC) se numește „Extreme GOP”, în timp ce pagina democraților din Senat (DSCC) este: „This is the GOP on Abortion”.

De asemenea, democrații au dezvăluit vineri un nou portal de activism, defendchoice.org, și un efort de organizare la nivel național „pentru a alege și realege candidații democrați care vor apăra drepturile femeilor să ia propriile decizii de îngrijire a sănătății.”

Mobilizarea femeilor din suburbii

Democrații văd hotărârea Curții Supreme legate de avort ca pe o problemă de mobilizare pentru femeile din suburbii din așa-numitele districte swing din întreaga țară, cele care vor decide în primul rând soarta Camerei Reprezentanților.

Reamintim că, în toamna acestui an, americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor.

După doi ani, pe 5 noiembrie 2024, vor fi aleși președintele și vicepreședintele Statelor Unite, urmând de asemenea să fie puse la bătaie toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 33 din cele 100 de mandate din Senatul de la Washington, 13 posturi de guvernatori de state și teritorii și alte numeroase poziții oficiale locale și statale.

Așa cum se prezintă lucrurile în acest moment și cum indică sondajele de opinie, democrații riscă să nu mai controleze nici una din cele două camere ale Congresului în urma alegerilor din noiembrie 2022. Cele mai multe dintre sondaje estimează că partidul aflat acum la putere în America va pierde zeci de mandate atât în Camera Reprezentanților, cât și camera superioară a legislativului.

Așa cum am mai scris recent, dreptul la avort a devenit, aproape peste noapte, o problemă care ar putea remodela bătălia dintre democrații și republicanii americani pentru controlul Congresului de la Washington. Date fiind fracturile geografice şi politice majore pe acest subiect, jumătate dintre state, în special din sudul şi centrul conservatoare şi religioase, ar urmă să interzică rapid procedura pe teritoriul lor, iar impactul politic ar putea să fie semnificativ.

Două sondaje publicate în ultimele câteva zile le dau democraților speranța că problema avortului va emoționa alegătorii. Un sondaj CBS News/YouGov realizat pe 1.591 de adulți a constatat că 50% dintre democrați aveau mai multe motive să voteze pe baza hotărârii Curții, în timp ce doar 20% dintre republicani au spus același lucru. De asemenea, într-un sondaj NPR/PBS NewsHour/Marist publicat luni (941 de adulți), 78% dintre democrați au spus că decizia curții îi face mai probabil să voteze în această toamnă – cu 24 de puncte mai mult decât republicanii.

Starea economiei, ținta republicanilor

De partea lor, republicanii știu că problema dreptului la avort le-ar putea crea probleme cu femeile din suburbii care votează, așa că vor încerca să insiste pe chestiunile economice, pe inflația record, pe prețurile ridicate la benzină și alimente, dând vina pe administrația democrată a președintelui Biden pentru dificultățile cu care se confruntă americanii.

Samantha Bullock, de la echipa de campanie a republicanilor din Camera Reprezentanților (NRCC) a declarat pentru Axios: „Această hotărâre (a Curții Supreme) nu schimbă cu nimic faptul că preocupările majore ale alegătorilor sunt creșterea prețurilor, creșterea criminalității și dezastrul de la granița de sud.”

Mai multe surse din Partidul Republican au insistat de altfel că echipele naționale de campanie ale formațiunii lor caută să rămână concentrate pe inflație, criminalitate și imigrație.

Republicanii nu văd neapărat avortul ca pe o problemă care le-ar reduce șansle de câștig în această toamnă, a spus un strateg republican, adăugând că subiectul este considerat în general neutru din punct de vedere strategic. „Cred că concluzia noastră este că aceasta este o problemă care aduce cumva egalitate în ceea ce privește scrutinul intermediar,” a spus sursa, argumentând că orice eforturi de mobilizare legate de această problemă tind să-i entuziasmeze atât pe republicani (care sunt în general pro-viață), cât și pe democrați (care tind să susțină avortul), făcând beneficiul net marginal.

„Avortul în ultimele trimestre de sarcină este incredibil de nepopular printre alegători,” a spus și strategul republican. „Dacă mergem la ofensivă, acolo ne veți vedea mergând.”

Într-o notă scrisă luna trecută, Republican National Chair a scris: „Chiar și cu o atenție sporită a presei, avortul nu este problema câștigătoare despre care democrații cred că este, iar economia, criminalitatea și (securitatea) de la graniță rămân în topul problemelor pentru alegători.”

Comitetul Național Republican Senatorial (NRSC) a difuzat o notă de trei pagini care prezintă modul în care candidații și congresmenii partidului își pot maximiza mesajele cu privire la decizia Curții Supreme de a respinge Roe v. Wade, prezentând alegătorilor o poziție unită. „Fiți plin de compasiune, generatori de consens cu privire la politica privind avortul… În timp ce oamenii au multe puncte de vedere diferite despre politicile legate de avort, americanii sunt oameni plini de compasiune care doresc să primească fiecare nou copil pe lume,” se spune în document.

„Prezentați-i pe democrați pentru opiniile extreme pe care le dețin,” se spune în nota NRSC, care precizează: „Joe Biden și democrații au opinii extreme și radicale despre avort, care sunt în afara curentului principal al majorității americanilor.”

„Infirmați cu forță minciunile democraților cu privire la pozițiile GOP cu privire la avort și îngrijirea sănătății femeilor,” susține documentul, adăugând că republicanii nu vor să elimine contracepția, mamografiile, îngrijirea medicală pentru femei sau să trimită doctorii și femeile în închisoare.

Pe lângă această chestiune, pe care o vor aborda mult mai puțin decât o vor face democrații, republicanii își vor concentra campania pe starea economiei, pe inflație (care a ajuns la un record 8,6% în mai), pe prețurile mari la alimente și la benzină – 4,881 dolari pe galon de benzină standard marți, conform datelor American Automobile Association -, pe rata mare a criminalității în orașele conduse de primari ai Partidului Democrat, pe criza de la frontiera de sud. De altfel, luni seara, corpurile fără viață a cel puțin 51 de imigranți ilegali au fost descoperite într-un camion în Texas, au anunțat autoritățile locale, care afirmă că este vorba, cel mai probabil, de o operațiune de trafic de persoane.

Guvernatorul republican al statului, Greg Abbott, a profitat de tragedie pentru a arunca vina pe președintele democrat. „Biden este responsabil de acești morți. Ei sunt rezultatul politicii sale de deschidere a frontierelor,” a afirmat acesta. Iar statisticile îi dau dreptate: sosirile de imigranți clandestini au crescut semnificativ după alegerea lui Joe Biden la Casa Albă, în luna mai înregistrându-se un nou record, potrivit Wall Street Journal.

Impactul la urne

Analiștii americani sunt de părere că, indiferent de atitudinea față de subiect a celor două partide, politicile legate de avort generează un răspuns intens al donatorilor în ambele tabere. Aceasta indiferent de modul în care acest lucru se poate traduce în voturi. De altfel, candidații și comitetele ambelor părți au făcut imediat apel la donatori bazându-se pe decizia Curții Supreme de vinerea trecută.

Țintele de strângere de fonduri au cuprins o gamă largă, de la Democratic Congressional Campaign Committee și Partidul Democrat din Maine până la comitetul de acțiune politică al fostului secretar de stat din era Trump, Mike Pompeo.

Banii acestora ar putea, în final, să aibă o influență asupra cursei electorale. Cât de mare va fi aceasta, este greu de spus deocamdată. Până la decizia judecătorilor de la Curtea Supremă, cursa electorală din America era văzută ca înclinând decisiv în favoarea Partidului Republican. Dezbaterea din jurul avortului ar putea să le ofere democraților o șansă majoră de a recupera terenul pierdut și a marca puncte decisive în alegerile din noiembrie. Anularea Roe vs. Wade i-ar putea mobiliza pe alegătorii partidului, care păreau să se consoleze cu perspectiva de a-și pierde majoritățile din Camera Reprezentanților și Senat în toamnă. Hotărârea forului suprem ar da peste cap cursele electorale în toată țara, în special în zonele suburbane din Pennsylvania, Wisconsin, Arizona, Nevada, New Hampshire și Georgia, care sunt considerate cruciale și care vor determina controlul Congresului. Acestea au devenit terenul principal al politicii din Statele Unite, deoarece zonele rurale sunt solid republicane, iar zonele urbane sunt dominate de democrați.

Comentatorii afirmă că, ținând cont de cele întâmplate în ultimele zile, democrații intenționează fără îndoială să transforme chestiunea avortului într-una semnificativă pentru alegerile din toamna acestui an. Ajutați și de o presă care, în cea mai mare parte, le este favorabilă, democrații ar putea să mențină subiectul pe prima pagină a ziarelor și în prim-planul buletinelor de știri de la televiziune, copleșind alegătorii cu informații despre efectele negative ale deciziei Curții Supreme.

O strategie care însă are nu doar beneficii electorale, ci și riscuri. Așa cum au explicat comentatorii, subiectul ar putea avea succes cu votanții tineri, femeile din suburbii și alegătorii de culoare, dar s-ar putea să dea rateuri cu alegătorii din clasa muncitoare, cu bărbații și votanții hispanici.

De asemenea, cvasimajoritatea sondajelor de opinie au indicat că economia continuă să fie cel mai important pentru alegătorii de peste ocean.

Deși impactul emoțional al anulării Roe vs. Wade este unul major, așa cum s-a văzut deja în cursul protestelor din numeroase orașe, analiștii nu sunt convinși 100% că subiectul avorturilor va putea să reziste pe lista interesului alegătorilor la fel de mult ca și, de exemplu, prețurile mari la benzină. Până una alta, chestiunea avortului a devenit un colac nesperat de salvare pentru democrați în perspectiva alegerilor. Este interesant de văzut dacă și cum vor reuși ei să se folosească de el pentru a-și salva majoritatea din Congres.

Surse: Axios, CBS News, NPR, The Hill, Wall Street Journal / Photo by Jim WATSON / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Aveam așteptări mai mare de la domecratia pe care toată lumea o da exemplu.

  2. Democrații sunt îngroziți de ce vine în toamnă. Decizia Curții referitoare la avorturi doar a mutat puțin atenția publicului de la nenumăratele și gravele probleme ale SUA. Trebuie luat în calcul și varianta ca aceasta decizie ii va aduce într-un număr mult mai mare și pe susținătorii vieții celor nenăscuți la vot. Toate scenariile le dau fiori democraților care au reușit în doi ani să o facă grav de „oaie”. Însă adevărata problemă pentru ei este 2024. Dacă vor reuși să îl înfunde pe Trump, ceea ce nu prea este de crezut, nu înseamnă că sunt salvați. De Santis sau Cruz vor mătura cu orice democrat pe jos la prezidențiale. Dacă vor alege să se facă de râsul curcilor și să continue cu Biden pentru al doilea mandat, asta în cazul în care o să îl mai țină balamalele, ar fi mai bine să se declare învinși înainte de a începe alegerile.

  3. democratii au scufundat america. Dictatorii din toata lumea au semafor verde. Drepturile castigate in 50 de ani de liberalism vor fi pierdute unul cate unul. Lumea va regresa in haos, razboi si dreptul fortei.

  4. Normal, „democratii” cred ca eu ca femeie, sunt avortatorul lor de serviciu. Cand nu sunt o chestie care sangereaza si ramane impregnata. Scarboase siloase creaturi leftarzii astia misogini, pedofili si degradati uman. In toata lumea civilizata avortul e reglementat POLITIC si restrictiv, inclusiv UE, Uk. Dar astia omoara copii si in luna a 9 a, cand nu i violeaza sau fac experimente naziste sa-i „tranzitioneze”.

  5. BIDEN, omul asta a dus minciuna la rang înalt.