G4Media.ro

STUDIU Posibilitatea unei victorii a extremei drepte la alegerile prezidenţiale în Franţa,…

STUDIU Posibilitatea unei victorii a extremei drepte la alegerile prezidenţiale în Franţa, deloc de neglijat

Există o posibilitate ‘deloc neglijabilă’ ca lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen să câştige alegerile prezidenţiale din 2022 din Franţa, semnalează autorii unui studiu publicat miercuri, în care aceştia menţionează şi cauzele care ar putea duce la o victorie a preşedintei Adunării Naţionale (Rassemblement national, fostul Front Naţional): apropierea programatică între dreapta şi extrema dreaptă, ‘de-demonizarea ‘ ex-Frontului Naţional şi o atitudine de detestare la adresa preşedintelui Emmanuel Macron, transmite AFP.

Pentru ca lidera Adunării Naţionale să fie aleasă, conform autorilor studiului Fundaţiei Jean-Jaures, un think tank considerat de stânga, ar trebui ca una din cele trei condiţii menţionate să fie îndeplinită: ‘electoratul dreptei moderate să se raporteze masiv la aceasta, ca ea să fie suficient de ‘de-demonizată’ pentru a-i împinge la absenteism pe alegătorii candidaţilor eliminaţi din primul tur de scrutin şi ca Emmanuel Macron să devină la fel de dezgustător ca Marina Le Pen’.

Cu toate că autorii studiului resping ipoteza unei ‘mari convergenţe a extremelor’ între electoratul Marinei Le Pen şi cel al lui Jean-Luc Melenchon (extrema stângă), din cauza poziţiilor ‘profund diferite’ în probleme culturale şi economice, ei constată o ‘convergenţă programatică incontestabilă’ între Republicanii (Les Republicains, LR, dreapta) şi Adunarea Naţională.

Distanţa între simpatizanţii dreptei şi cei ai extremei drepte ‘s-a redus considerabil’ în probleme legate de islam, dar şi de autoritate, la fel ca şi în chestiunea restabilirii pedepsei cu moartea.

Totuşi, pe plan economic, electoratul de dreapta se dovedeşte a fi ‘mult mai liberal’ decât cel de extremă dreapta, chiar dacă se observă o convergenţă asupra ideii că sunt prea mulţi asistaţi în Franţa.

În privinţa provocărilor culturale şi de imigraţie, distanţa dintre cele două electorate se reduce constant din 2017 prin ”migrarea” unei părţi a electoratului de dreapta a lui Emmanuel Macron, ceea ce lasă un electorat mai puţin centrist Republicanilor şi, prin urmare, mai permeabil la ideile Adunării Naţionale.

Convergenţa programatică nu se reflectă decât în ‘mod imperfect’ la nivelul electoratului, care se apropie în probleme culturale, dar rămâne îndepărtat cu privire la economie.

Studiul concluzionează că, dacă în prezent electoratele de dreapta şi extrema dreaptă rămân destul de distincte, ‘apropierea produsă în probleme culturale sugerează posibilităţi de transfer al votului în al doilea tur’ de scrutin.

Faptul că Emmanuel Macron ‘suscită o respingere considerabilă’ în afara taberei sale ar putea duce la un ‘absenteism semnificativ în cazul unui duel cu Marine Le Pen’, subliniază experţii Fundaţiei Jean-Jaures.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Foarte bine. Eu unul m am saturat de corectitudine politica, progresism, liberalism, cancel culture si belemeu. Cred ca va urma un val in intreaga europa occidentala, val inceput acum cativa ani in olanda, apoi austria, suedia etc. Pacat ca la noi sunt doar maidanezii sosonisti si auristi pe partea de extrema dreapta… Niste nulitati agresive.

  • Opinia publică e ce injectează sistemul mediatic în ea. Marine le Pen n-are banii lui Trump.

  • Nu e nevoie de o extremă, ci pur și simplu de un partid de dreapta, care să promoveze bunul simț, echilibrul, măsura, să prețuiască tradiția, proprietatea privată, libertatea de exprimare. Sunt convinsă că valul acela la care faci referire va veni, pentru că deja e prea mult, prea nedrept ce se întâmplă cu civilizația occidentală. Să ajungi să ți se spună că ar trebui să-ți fie rușine că ești alb, nu poate să ne lase indiferenți. Asupra tinerilor, mai naivi și mai influențabili, deja e o presiune extraordinară pentru a fi „convertiți” la teoriile respective.

 2. Le e frică la neomarxistii lui Macron de „extrema dreapta”? Hehehe

 3. Nu cred sa avem norocul sa crape UE.

  • De ce sa crape UE bai piulica? Te tot vad comentand numai gogomanii la toate articolele. Cred de fapt ca tu esti un pacient la vreun spital de psihiatrie care are norocul sa aiba acces la internet. Tre sa fii debil rau sa ai o gandire ca a ta.

  • Eu care am mai mult de 4 ani în Franța, tare îmi doresc ca Doamna Marine Le Pen, să câștige alegerile, și al 4-lea REICH să se spulbere.

 4. Nah, lor le pute „extrema dreapta”. Mai degraba devin republica islamica decat sa o lase pe Le Pen sa castige, ca in cartea lui Houellebecq.