G4Media.ro

STUDIU În câți ani cumpără un angajat cu salariul mediu un apartament…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

STUDIU În câți ani cumpără un angajat cu salariul mediu un apartament de 50 mp în București, Budapesta, Praga, Bratislava sau Varșovia

Piaţa imobiliară şi preţurile apartamentelor raportate la salariu s-au modificat în capitalele din Europa Centrală, potrivit ultimei cercetări realizate de portalul ungar Ingatlan.com, care a examinat, pe baza datelor oficiale, câţi ani sunt necesari pentru a achiziţiona o casă dintr-un salariu mediu la Budapesta, Praga, Bratislava, Varşovia şi la Bucureşti.

În urma cercetării, portalul Ingatlan.com a constatat o corelaţie interesantă. De exemplu, în al doilea trimestru al acestui an, un apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătrați la Praga sau la Bratislava a costat peste 50 de milioane de forinţi, în timp ce preţul de achiziţie a unui apartament similar în Varşovia a fost puţin peste 42 de milioane de forinţi, iar la Budapesta, 36 de milioane de forinţi.

În Capitala Ungariei poate fi cumpărat un apartament cu o suprafaţă de 50 metri pătraţi timp de 8,5 ani dintr-un salariu mediu net, la Praga este nevoie de 8,6 ani, iar în Varşovia de 8,8 ani. La Bratislava, timpul mediu de economisire este de aproximativ 11 ani.

Din datele cercetării a mai rezultat că, deși prețul pe metru pătrat este cel mai mic în Capitala României (un apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi costă 28,5 milioane de forinți), în București un apartament poate fi cumpărat timp de peste nouă ani dintr-un salariu mediu net.

Aşa cum în Ungaria şi în celelalte ţări din Grupul de la Visegrad, în ultimii trei ani salariile au crescut, însă au crescut şi preţurile de pe piața imobiliară, într-un ritm diferit, ceea ce a condus la modificarea ordinii anterioare.

Din cauza pandemiei cu noul coronavirus s-au diminuat intenţiile de achiziţie ale străinilor, dar şi ale celor din Ungaria, însă pe termen lung capitalele din Europa Centrală vor fi din nou atractive, a declarat László Balogh, expert economic, referindu-se la tendinţele constatate pe piaţa imobiliară.

László Balogh a mai precizat că în comparaţie cu situaţia din 2018, locuinţele s-au scumpit în toate capitalele amintite în raport cu salariile. Faţă de situaţia de atunci, acum aproape peste tot este nevoie de un efort de cel puțin jumătate de an sau un an în plus pentru achiziţionarea unui apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, dar dintre capitalele amintite, la Budapesta poate fi achiziţionat un apartament în cel mi scurt timp.

SURSA: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. SURSA: Magyar Nemzet/ Rador/
  Serios??? Astea-s surse serioase?

 2. O sa votez partidul (ele) care vor ajuta firmele private sa construiasca destule blocuri de locuinte la marginea oraselor si cu preturi decente (potrivite pentru cei care au salarii nete de 3000 lei/luna).
  Dezvoltatorii care construiesc acum au preturi mari la locuinte.
  Acesta va incuraja natalitatea, sa fie locuinte nu foarte mari.

  • ce in seamna asta? 50 mp? crezi ca poti sa ai copii intr-o cutie de chibrituri? suntem la coada europei la mp/cap de locuitor

 3. ce traducere analfabeta…cocalari de presa..