G4Media.ro

STUDIU Extinderea proiectului Calea Victoriei pietonală – Străzi Deschise: promenada prelungită în…

FOTO: Bulevarde deschise pietonilor - București, România - 15 august 2021 - Oameni merg pe Calea Victoriei. Mai multe străzi din centrul Bucureștiului sunt închise traficului auto și deschise pietonilor în weekend / Sursa: dreamstime.com

STUDIU Extinderea proiectului Calea Victoriei pietonală – Străzi Deschise: promenada prelungită în sezonul rece, acces până la 00:00 și amenajare cu mobilier urban, pe modelul parc liniar

Pe scurt

  • Calea Victoriei pietonală a devenit o intervenție urbană apreciată în București, atrăgând mii de vizitatori și susținând îmbunătățirea vieții urbane.
  • Feedback-ul colectat demonstrează preferința pentru pietonalizarea totală și permanentă, însă criticile includ fragmentarea zonei, care afectează fluxul pietonal.
  • Provocările menționate includ reglementarea accesului bicicletelor și trotinetelor, controlul poluării fonice și necesitatea unei infrastructuri mai bune pentru pietoni.
  • Există propuneri pentru extinderea programului, corelarea cu evenimente culturale, și transformarea Căii Victoriei într-un coridor verde urban cu facilități adecvate.
  • Comercianții sprijină proiectul datorită creșterii afluxului de clienți, iar majoritatea rezidenților s-au adaptat, solicitând totuși o mai bună comunicare și reglementare a accesului.
Articolul integral continuă mai jos

Cu mii de vizitatori în fiecare weekend și peste 50% dintre participanți revenind constant, Calea Victoriei pietonală și-a consolidat în timp reputația de cea mai apreciată intervenție urbană temporară din București. Potrivit analizei de impact a programului „Străzi Deschise” 2024-2025, Calea Victoriei pietonală este resimțită ca o soluție urbană care se poate alinia marilor capitale europene. Cercetarea realizată de Asociația „Străzi pentru Oameni” a inclus peste 180 de răspunsuri la un chestionar dedicat, 30 de comentarii din petiția Declic, analize ale postărilor de pe Reddit, Facebook, Instagram, TikTok, recenzii Google și TripAdvisor, dar și peste 550 de articole de presă.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Este al cincilea an consecutiv în care, cu mici variații – adesea impredictibile – între lunile aprilie și octombrie, artera rutieră Calea Victoriei este închisă traficului auto și deschisă accesului pietonal. Străzi Deschise a pornit ca un răspuns la nevoia de parcuri, zone de promenadă pentru a evita aglomerația în perioada Covid, însă, cu timpul, și-a câștigat notorietatea și este văzută, spun inițiatorii, ca o soluție pentru creșterea numărului de trasee pietonale și îmbunătățirea vieții urbane. București este un oraș lipsit de spații publice identitare și infrastructură pietonală satisfăcătoare.

Calea Victoriei pietonală: ce apreciază și ce nu vizitatorii

Asociația Străzi pentru Oameni (SpO) a colectat un volum semnificativ de feedback din partea cetățenilor prin mai multe surse: chestionare, comentarii online, interviuri directe cu afaceri locale și analize ale presei și rețelelor sociale. În total, datele reflectă peste 4000 de comentarii și opinii. Răspunsurile sunt majoritar pozitive față de pietonalizarea Căii Victoriei. Atmosfera relaxată, lipsa traficului auto și poluarea redusă au fost menționate constant ca beneficii majore. Mulți consideră zona „o gură de aer” în centrul orașului și afirmă că programul a adus un plus de viață urbană, prin evenimente culturale, artiști stradali și terase animate. Turiștii au apreciat la rândul lor inițiativa, în ciuda dificultăților logistice legate de accesul auto la hoteluri.

Ce nu le place este fragmentarea zonei pietonale. Una dintre criticile majore de anul trecut, potrivit analizei, a fost că Calea Victoriei nu a fost închisă complet traficului auto, rămânând deschisă pe anumite segmente – în special între Piața Victoriei și intersecția cu Bulevardul Dacia. Această situație a afectat negativ fluxul pietonal, obligând pietonii să circule pe trotuare înguste și expunându-i riscurilor generate de traficul auto. Printre cei nemulțumiți se numără atât vizitatorii, cât și comercianții din zonă, care reclamă pierderea clienților din cauza accesului dificil. Și în prezent, Calea Victoriei este deschisă pietonal în weekenduri, dar intersecțiile nu sunt închise traficului auto, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să fie vigilenți.

Dorința de extindere și permanență

Una dintre concluzii este o pietonalizare completă și permanentă a întregii artere, de la Piața Victoriei la Splaiul Dâmboviței. Mulți respondenți susțin ca abordarea să fie graduală, cu zone-pilot și măsuri de calmare a traficului. Transformarea poate avea loc treptat, printr-o serie de măsuri progresive care să conducă, în timp, la pietonalizarea definitivă: introducerea unor măsuri de calmare a traficului, precum limitatoare de viteză, radare fixe sau treceri de pietoni supraînălțate; pietonalizarea pe porțiuni, cum ar fi Piața Revoluției sau segmentul dintre Cercul Militar și Splaiul Dâmboviței; extinderea pietonalizării pe străzile adiacente, pentru a crea un centru pietonal amplu, asemănător cu cele din alte capitale europene. În acest sens, petiția „Calea Victoriei pietonală permanent” a strâns peste 28.000 de semnături.

Comercianții sunt, în mare parte, susținători ai proiectului. Pietonalizarea a crescut afluxul de clienți, în special familii și tineri, care altfel preferau mallurile sau parcurile.

Provocările: biciclete, zgomot și organizare

Accesul bicicletelor și trotinetelor a fost, conform cercetării, un subiect controversat. O parte a cetățenilor cere interzicerea lor în weekenduri din motive de siguranță, în timp ce alții solicită reglementări clare, precum viteze maxime de 10 km/h, tehnologii de geofencing care limitează automat viteza în zona pietonală în zilele când se desfășoară Străzi Deschise sau delimitări vizuale mai bune ale pistei.

O altă problemă semnalată, în special de riverani, este poluarea fonică – atât din partea evenimentelor stradale, cât și a traficului auto în afara orelor de pietonalizare. Ei cer o reglementare mai strictă a nivelului de zgomot, delimitarea zonelor pentru artiști și o alternare tematică a weekendurilor: unele dedicate culturii rafinate, altele pentru divertisment.

Un program mai clar și infrastructură mai bună

Mulți bucureșteni au solicitat o extindere a duratei programului, începând din primăvară devreme până toamna târziu, inclusiv în sezonul rece precum și un orar predictibil, anunțat din timp. Lipsa de claritate privind zilele și orele de desfășurare a generat frustrări în rândul participanților, se menționează în analiză. Programul zilnic să fie prelungit până la ore mai târzii, cum ar fi 00:00, pentru a permite utilizarea nocturnă. Atât pentru că traficul pietonal e încă prea intens pentru a încăpea pe trotuar, dar și pentru că altfel sunt încurajate cursele cu mașini și motociclete care circulă cu viteză mare noaptea. Acum perioada de promenadă este 10.00-22.00.

De asemenea, respondenții propun corelarea cu alte evenimente culturale, precum „Noaptea Muzeelor”.

Infrastructura pietonală este și ea subiect de nemulțumire: trotuare înguste, mobilier urban insuficient, lipsă de umbră și toalete publice. Oamenii își doresc transformarea Căii Victoriei într-un coridor verde urban – un parc liniar, cu mai multă vegetație – plantarea mai multor copaci și amenajarea de zone de umbră pentru confort, bănci, mese, scaun și zone de relaxare, fântâni cu apă potabilă.

Deși o parte din locuitorii din zonă s-au opus inițial proiectului, consultările arată că cei mai mulți au reușit să se adapteze și chiar au început să valorifice mai mult timpul petrecut în cartier. Ei cer, însă, o mai bună comunicare din partea autorităților și reglementări clare pentru accesul rezidenților, aprovizionare și intervenții de urgență. Printre soluțiile propuse: stâlpi retractabili și permise speciale cu birocrație redusă. Asociația Străzi pentru Oameni anunță că lucrează la finalizarea metodologiei de consultare directă a rezidenților de pe Calea Victoriei, urmând ca rezultatele să fie comunicate public.

Asociația „Străzi pentru Oameni” (SpO) a derulat două proiecte în zone adiacente Căii Victoriei. Prin Coroană Verde pentru Regina Elisabeta a plantat 100 de copaci în cadrul bugetării participative a PMB. De asemenea, a inițiat Grădina Revoluției, un proiect de regenerare urbană pentru Piața Revoluției, bazat pe o consultare publică extinsă.

Istoricul promenadelor de weekend de pe Calea Victoriei

Calea Victoriei a devenit un loc preferat de promenadă în weekenduri, din 2020, datorită proiectului „Străzi Deschise”. Inițial, acest concept s-a născut în timpul pandemiei, ca răspuns la izolarea impusă, când ARCEN a propus Primăriei Capitalei să închidă temporar anumite străzi pentru a crea spații pietonale. Succesul acestui proiect a determinat continuarea lui și sub administrarea noului primar, Nicușor Dan, devenind cel mai popular eveniment outdoor al Capitalei.

Proiectul de pietonalizare a Căii Victoriei a fost susținut de mai mulți arhitecți, urbaniști și activiști civici, care văd beneficiile unui oraș cu mai puțin trafic auto și mai mult spațiu pentru oameni. Totuși, au existat și voci critice. Viceprimarul Stelian Bujduveanu a afirmat în urmă cu doi ani, conform Greencomunity, că, deși proiectul „Străzi Deschise” este de succes, pietonalizarea permanentă a Căii Victoriei ar putea duce la o zonă pustie, așa cum s-a întâmplat în alte orașe din lume unde s-au făcut astfel de experimente. Bujduveanu sugera că, în loc de o pietonalizare completă, zona Pieței Revoluției ar putea fi transformată într-un spațiu exclusiv pietonal, iar traficul să fie redirecționat pe străzi adiacente. Între timp, lucrurile nu s-au schimbat, dar municipalitatea a fost receptivă la o cercetare amplă realizată de Asociația Străzi pentru Oameni.

Radu Andronic, director FIP Consulting, a susținut că un proiect de pietonalizare permanentă a Căii Victoriei ar aduce beneficii pe termen lung, fiind mai eficient decât infrastructura dedicată mașinilor, care, indiferent cât de extinsă ar fi, nu rezolvă problema congestionării. Irina Meliță, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, a propus o soluție intermediară, în care pietonii ar trebui să primească prioritate, fără a închide complet traficul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.