G4Media.ro

Studiu: Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț este de…

Domnica Petrovai / Foto: Arhiva personala

Studiu: Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț este de 8-9 ani. Psihologul Domnica Petrovai: România are cea mai scăzută durată a relației de cuplu, din Europa

Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani, rată care ne plasează pe ultimul loc în Europa. În Regatul Unit, spre exemplu, durata medie de viață a unei căsătorii care se finalizează cu divorț este de 11,7 ani. Concluziile aparțin unui studiu derulat de cercetătorii programului de intervenție comunitară Școala pentru Cuplu, fondat de psihoterapeutul Domnica Petrovai. „Avem cea mai scăzută durată a relației de cuplu din Europa”, a declarat pentru Edupedu.ro Petrovai, CEO al companiei Mind Education Health și coordonator al Strategiei Naționale de Sănătate Mentală a Copilului și Adolescentului din România.

“Este în primul rând un rezultat al experienței în familie alături de părinți și al experienței din școală, unde deseori ești sancționat, pedepsit fără să fii sprijinit să depui un efort punctual și înveți teama de eșec pe care o aplici și în relația de cuplu”, a explicat Domnica Petrovai, pentru Edupedu.ro. “Dacă ne uităm și istoric, noi suntem o țară în care supraviețuirea agrară a fost principalul nostru obiectiv și mai puțin relaxarea și accesul la resurse economice care să ne permită atenția față de relație”, a precizat Petrovai, care este psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental.

Studiul „Provocările cuplurilor din România” a fost realizat în perioada octombrie 2020 – martie 2021 pe un eșantion de 1000 de participanți, ca parte a unui program pe fonduri europene.

Una dintre concluziile studiului este că durata medie a căsătoriilor la români, care se finalizează cu divorț, este de 8,9 ani, în cazul femeilor și de 9,5 ani, în rândul bărbaţilor, date culese în funcție de inițiatorul acțiunii de divorț. În România, la fiecare 4,6 căsătorii există un divorț, potrivit datelor Eurostat din 2017.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Nici o mirare cand mentalul nostru este burdusit de hedonisme, egoisme si o lipsa acuta de sens al vietii dincolo de cel material. Putem sa le multumim formatoarelor de opinie tzatzelor din media vesnic in noi relatii dar in final singure.
    Unde mai punem precara educatie data baietilor, presarata cu ore de gaming. In fine, clar trebuie sa vina un ong sa ne spuna cat de demodata este casatoria. Asa nu mai suntem looseri ci cool si la moda.

  2. Super-tare premisa de la care se pornește Divorț în RO – după 9 ani, în GB – după 11 ani. În conluzie, ar trebui să mai rezistăm încă 2 ani „în pat cu dușmanul” ca să fim… în rând cu lumea! :)))))))
    Nici nu mai citesc restul articolului. Pornește de la o aberație logică flagrantă. Ce contează dacă relația se termină după 9 sau după 11 ani? Nu tot se termină? Dimpotrivă, e mai bine să o termini mai devreme dacă tot nu merge… Mai ai energie ca să-ți refaci viața (whatever „viață” means…)

    • Exact acceasi observatie am vrut sa fac si eu, nu inteleg de ce autorul trage concluzia ca e mai bine ca divortul sa apara dupa o perioada mai lunga, dpmdv e mai bine sa apara mai repede in felul aceasta persoanele implicate merg mai departe in viata cu o lectie invatata si au timp sa-si „refaca” viata daca asta isi dorect.

    • @George
      Exact. În plus, autorul pornește de la premisa falsă că, odată începută, o relație trebuie mort-copt să dureze toată viața. Iubirea eternă, cum ar veni… Ar fi ideal, într-adevăr, însă e doar o poveste. Iar studiile astea nu ar trebui să se întemeieze pe povești sau credințe…

    • de acord. singura concluzie e ca avem cea mai slaba pregatire in materie de statistica (economie, finante, stiinta, educatie, you name it) a jurnalistilor.

  3. „Este în primul rând un rezultat al experienței în familie alături de părinți și al experienței din școală, unde deseori ești sancționat, pedepsit fără să fii sprijinit să depui un efort punctual și înveți teama de eșec pe care o aplici și în relația de cuplu.”

    În traducere: Ca băiat, înveți de la părinți să-ți bați nevasta, altfel ești considerat pămpălău, și nu-ți permiți să fii văzut ca un eșec pentru că nici școala nu te-a învățat că eșecul e ceva normal, un proces care te face mai pregătit pentru următoarele greutăți. Ca fată, înveți de la părinți să suporți violența în familie și să te prefaci că totul e bine.

    Rezultat: după câțiva ani, ambii soți sunt cu nervii varză, de nici nu-i de mirare că divorțează. Partea proastă e că rămân cu răni nevindecate, unii chiar nu își imaginează că există și critică constructivă și iau totul ca pe un afront personal.

    Care citiți pe-aici: nu mai fiți atât de încrâncenați în viața de zi cu zi, nu mai luați decizii în funcție de ce-o să zică alții, părinți, vecini, colegi. Dați-i în spanac, să-și trăiască propriile vieți.

    Am trecut de mult de marcajul de 8,9 ani, dar habar n-am cum am reușit. Poate a contat că de fiecare când cineva din familie își dădea cu părerea despre relația noastră, ce să faci, cum să faci, eu le-o tăiam scurt să-și vadă de propriile relații, să-și pună în aplicare propriile sfaturi și să-și rezolve problemele personale înainte să se ocupe de ale altora. Da, uneori am fost catalogată nesimțită, dar nici nu mi-am propus să fiu miss popularitate.

    P.S. Cunosc patru oameni care au divorțat și și-au găsit perechea după aceea. Fericiți toți, nici nu se gândeau ce noroc vor avea.

    • Felicitări.
      Eu am trecut și de cei 11 din țările civilizate. ȘI totuși… hm… nu știu. În fine, cum spuneam: nimic nu e pentru totdeauna.

  4. semnatura de casatorie de la primarie. Decat o viata otravita de regulile implementate de ideologiile de victimizare de stanga sau de fanatism religios mai bine una libera . Nu deranjezi pe nimeni si nu esti deranjat dar mai presus de asta nimeni nu are vreo putere de santaj asupra ta !!!!!!! Cat timp relatia merge bine, perfect! Daca merge toata viata excelent. Daca din varii motive cineva e nefericit iarasi bine, nu mai trebuie sa mergi la avocati si sa te tarasti prin tribunale sau sa-ti pierzi casa, bunurile si banii pentru care ai muncit …Libertate.
    Pace. Viata frumoasa. :DD

  5. România se află pe un onorabil loc 1 la prostituţie în Uniunea Europeană şi pe un ultim loc la durata relaţiilor de cuplu. Asta spune foarte multe despre educaţia inexistentă.

  6. Interesant este ca psihologii deplang situatia abia acum . Asa se intampla atunci cand dragostea se reduce la sex, iar casatoria se confunda cu o relatie pasagera. Calde multumiri educatiei facuta timp de trei decenii de catre mass-media ( mai tineti minte oferta altruista si GRATUITA – de filme porno – care in Occident sunt numai contracost pe cartela si dupa o anumita ora – donata natiunii de posturile TV la sfarsitul deceniului `90 ? ) si propagandei facuta tot de …psihologi ( ” „E caraghios că într-o lume a concubinajului ( s.n.) o minoritate mai susţine căsătoria. Azi, când concubinajul e în floare, când ideea de familie s-a relaxat într-un hal fără de hal, când tinerii formează cupluri, dar nu familii în sensul tradiţional, e caraghios că se mai găseşte cineva să militeze atât de puternic pentru căsătorie. E ceva ce contrazice mersul atomizat (s.n.) al lumii “.

    Aurora Liiceanu

    http://adevarul.ro/news/societate/homosexuali-concubinaj-1_5174c6b5053c7dd83f32c4d8/index.html )

  7. Deși nu va considerați analfabeți funcțional va lăsați ușor manipulați.
    Cum puteți sa credeți ca în România familia tradiționala se se strica mai rău ca în Occident?
    În Belgia rata divorțului este de 70%, in Spania, Portugalia, Franța peste 60%,in SUA este 50%,etc
    Noi avem abia peste 20%, adică stam cel mai bine din Europa. Nu suntem ca și în Chile 3% divorțuri dar nici nu se pune problema sa ne comparam cu occidentul, suntem net superiori.
    Faptul ca cei care divorțează nu stau mult împreună nu știu dacă e un lucru rău în sine. Ba cred ca e de bine. Deci, nu mai denigrați familia. Rareori am văzut pe cineva sa_si bata nevasta. Nu cred ca stam mai rău la capitolul asta decât alții.

  8. ego vs ego 🙂 cum sa inv sa-ti gestionezi relatiile ? 🙂