G4Media.ro

Studiu Avangarde: Românii sunt pro-americani, își doresc în continuare ca SUA să…

Studiu Avangarde: Românii sunt pro-americani, își doresc în continuare ca SUA să susțină lupta anticorupție și să rămână principalul partener al țării noastre / Rusia, considerată cel mai mare dușman al intereselor României

Nivelul de pro-americanism este foarte ridicat în rândul populației din România, arată un studiu Avangarde publicat duminică. Potrivit cercetării, SUA este țara cu care românii își doresc să aibă cele mai strânse relații, să fie principalul partener strategic al României și să susțină în continuare lupta anticorupție.

Totodată, Rusia este considerată de către români cel mai mare dușman al intereselor țării noastre.

Astfel, la întrebarea ”vă rugăm să ne spuneți cu care dintre următoarele țări v-ați dori să avem cele mai strânse relații”, SUA ocupă primul loc cu 37% dintre opțiuni, urmate de Germania cu 25%, Franța cu 11%, China și Rusia cu 9% și Marea Britanie cu 7%.

De asemenea, 53% dintre români cred că NATO ar trebui să își păstreze la fel ca acum prezența militară în țara noastră, în vreme ce 33% vor o creștere a numărului de militari din partea Alianței pe teritoriul național. Doar 14% dintre cei intervievați consideră că NATO ar trebui să își micșoreze numărul de militari din România.

Un procent uriaș de români, 87%, vor ca viitorul ambasador american la București să susțină în continuare lupta împotriva corupției politicienilor declanșată de DNA, alți 74% dintre cei chestionați dorindu-și ca SUA să rămână principalul partener strategic al României.

Întrebați care dintre țările europene ar trebui să fie principalul aliat al țării noastre, românii merg în proporție de 45% pe mâna Germaniei. Franța este dorită de 29% dintre respondenți, Marea Britanie de 16%, Rusia de 7%, iar Italia de 2%.

În ceea ce privește relațiile României cu Rusia, 47% dintre români cred că acestea ar trebui îmbunătățite, 27% vor ca el să rămână la fel, în vreme ce 24% își doresc o distanțare cât mai mare de țara condusă de Vladimir Putin.

De asemenea, 68% dintre cei intervievați vor o îmbunătățire a relațiilor României cu Franța, 29% cred că acestea ar trebui să rămână la fel și doar 3% vor o distanțare de Paris.

Cât despre scutul anti-rachetă de la Deveselu, 59% dintre români cred că acesta este un lucru bun, 20% îl consideră nociv, iar alți 21% nu știu despre ce este vorba.

Rusia este considerată de către români cel mai mare dușman al intereselor țării noastre (31%), mult peste Ungaria (9%), SUA (5%) Franța și Germania (4%).

Cea mai bună părere în ceea ce privește un șef de stat străin o au românii despre Emmanuel Macron, președintele Franței (38%). Liderul de la Elysee este urmat de cancelarul german Angela Merkel (37%), de președintele american Donald Trump (29%), de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker (20%), de Vladimir Putin, liderul de la Kremlin (18%), de premierul Ungariei, Viktor Orban (17%) și de președintele Moldovean Igor Dodon (11%).

Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 20 octombrie 2018 pe un eșantion de 803 persoane, prin metoda CATI și are o marjă de eroare de 3,2%.

Citiți studiul integral aici: Sondaj la nivel național Octombrie 2018

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Ar fi fost culmea ca dupa ce i-am asteptat pe americani aproape 60 de ani, dupa niciun sfert din timpul scurs asteptandu-i, sa nu-i mai vrem !
  9% pt Rusia ?

  PS. Asa de multi sunteti Ivanilor ? 😉

 2. Sa vedeti ce va pricepe Daddy din sondajul asta!

 3. Interesul SUA este Rusia nu Romania.

 4. Dragă Redacție G4M,
  Vă rog să vă implicați in redactarea scrisorii pe care dorim să i-o transmitem măcar 5000 dintre noi, D-lui Președinte Johannis ! Ideea a pornit de aici:

  https://www.g4media.ro/surse-inspectia-judiciara-a-descins-din-nou-la-dna-tinta-toate-dosarele-facute-pe-baza-protocoalelor-cu-sri.html

  Iată cum m-am gândit eu să procedăm:
  -Dumneavoastră, cu experiența pe care o aveți în „ticluirea” cuvintelor, vă rugăm să redactați un „draft” de scrisoare, pe care să-l publicați mai întăi „intern”, fie sub forma unui comentariu la unul din articole, fie chiar sub forma unui articol în sine;
  – Noi, vom comenta pe marginea acestui draft, să zicem 24 de ore, după care vom da „OK”-ul final;
  – Varianta finală să poată fi descarcată de undeva și fiecare să aibă posibilitatea să adauge unele ideii și bineînțeles să-și treacă datele de identificare;
  – De comun acord să convenim asupra unui moment propice (spre exemplu ziua Centenarului) când să expediem: fie e-mail nominal sau semnat de o lista de doritori, fie scrisoare clasică, fie mesaj pe facebook, fie o altă metodă eficienta dacă există;
  IMPORTANT: Considerăm foarte utilă ideea ca mesajele să ajungă si la agențiile de presă (spre exemplu se folosește „CC” în varianta e-mail) ca să se poată vedea că e vorba de o acțiune „concertata”.
  Vă multumesc anticipat !
  Al dvs, cu deosebita stimă și considerație,
  @Scara

  • @Scara: să fie într-un ceas bun! Sper sa participăm cât mai mulți și nădăjduiesc că toți ne vom semna cu numele adevărat, fără nick-uri și eschive, să vadă toată lumea că nu ne temem să spunem ce gândim și că nu ne ascundem de nimeni.
   Vom afla că putem să facem mai mult decât să ne văicărim că niște babe sau să comentăm pe forumuri sub protecția anonimatului. Eu cred că vom căpăta mai mult curaj și mai multă încredere în forțele noastre.
   Cât despre canalii, păzea ticăloșilor că venim și nu scăpați!

  • Bah scaraotchi bah, cum macar 5k ?!?!?
   Credeam ca sunteti cel putin 3,6 mil …
   Sper sa nu incepi si tu ca nen tu bubi sa suni la pensionari cu metoda accidentul…

  • @triciupa,
   Oare cum sa facem sa nu blocam server-ele, atat pe cele ale Presidentiei cat si pe cele ale agentiilor de stiri? Propun ca in paralel sa studiem problema si d.p.d.v. tehnic, putem apela la I.T.-istii de pe forum, Slava D-lui, sunt destui…
   Oricum, nu voi avea liniste pana nu vom face in sfarsit ceva, vorba ta – m-am saturat de vaicareli si amenintari cu plecatul…!
   Seara buna !

  • Bah @Morjan,
   Te-au detasat doar pe tine pe G4M in seara asta? Ma refer la profesionisti, nu la @Dan Teo sau @A310! Sper ca ai citit comentariul in care am dezvaluit metoda cumana folosita de Dragnea-boss pentru a prezice viitorul? (In caz ca nu, il poti citi aici: „Cum poate fi blocată revocarea procurorului general Augustin Lazăr…”)
   La subiect acum: tu nu vezi ca ne facem probleme sa nu blocam server-ele, am vrut sa spun 5000 pe ora, dar tastatura mi-a jucat feste…

  • Bah scaraotchi, bah..daca treceti de 10k semnez si io…parol !!!

 5. Iarna e frig si vara cald ! Mai salvam ceva din credibilitatea casei de sondaj dupa ce a dat- o in gard la referendum .

 6. Românii gândesc mai totdeauna bine, dar se manifestă rar.

 7. Mai, generatia „pro-stii si castigi”, unde nu e, nici Dumnezeu nu da. Consensul gregar, specific grupurilor de tip facebook nu va ajuta cu nimic „haita” in cazul unui atac. Iar daca va bazati pe acel hilar „articol 5”, cred ca v-ati pierdut uzul ratiunii.
  Cat de tineri, frumosi si increzatori sunteti, tot asa, raspunsul, prea scurt, va fi precum cateva secunde de atipire in metrou si trezirea la fel de scurta dar nu in realitatea cunoscuta ci in soc brutal, in fierbere si evaporare instantanee, in suflu, zbor si eternul contact cu sideralul.
  Incercati sa nu mai aveti, toti, in corpore, aceasi opinie (pentru ca nu este opinia voastra ci a grupului, care este viciat de animatorii si cenzorii acestuia). Iar acest tip de manifestare sfideaza pluralismul de idei, submineza democratia si intareste „teza unica de tip proletcultist”, indreptand gandirea filozofica (chiar incipienta, tanara) spre accesarea unui tip de societate dictatoriala, de sorginte vestica.
  Invective precum „ivani”, nu le accept asa cum nu accept nici „cawboys” sau „gringos” pentru ca, pana la urma noi, romanii, ca natie si indiferent de tara care ne evalueaza, suntem niste „taranoi sarantoci, carupti si buni de subjugat”, perceptia aceasta fiind specifica vestului, care, ca detaliu a spoliat aceasta tara de tot ce avea mai valoros.
  Mersi.

  • Nu mai bea ivanule ca nu-ti prieste

  • De acord, suntem la degetul mic al celor mari si suntem doar un pion bun de sacrificat. Dar cred ca e de preferat sa fim „sacrificati” dar sa avem posibilitatea sa plecam din mocirla asta decat sa fim sacrificati si sa fim sclavi pe plantatie cu burta goala si izolati de lume. Baga-ti mintile-n cap Ivan, nu ai invatat nimic din cei 45 de ani de lumina?

 8. Ai baut mult frate!

 9. Sunt printre cei 87% care sustinem anchetarea politicienilor,inclusiv pe Klauss.

 10. Cam multi rusofili in tara asta:

  „În ceea ce privește relațiile României cu Rusia, 47% dintre români cred că acestea ar trebui îmbunătățite”

  Sau o fi votat mazeta, a310,asistat, morjan si restul de lături (ca sa se inteleaga), cu 2 maini ca seful lor ?