G4Media.ro

STENOGRAME Cum se negociau contractele de la Transporturi: ”Din 2019 au ieșit…

sursa foto: Unsplash

STENOGRAME Cum se negociau contractele de la Transporturi: ”Din 2019 au ieșit trei miniștri, voi nu știți ce cheltuială a fost/ Io am zis un 3% să nu exagerez/ Nu, se ia 5 sau 10% din contract/ Din toată valoarea?/ Normal că din toată valoarea”

Un consilier din Ministerul Transporturilor și un om de afaceri apar în stenogramele DNA negociind procentul pe care ar fi urmat să-l împartă din contractul unor nave achiziționate de Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM), se arată într-o propunere de arestare pe care DNA a trimis-o Tribunalului Constanța. În urma cererii, 5 inculpați au fost plasați în arest la domiciliu într-un dosar de trafic de influență, luare de mită și constituire de grup infracțional în cadrul Ministerului de Transporturi.

Procurorii arată în document că omul de afaceri Ion Macovei (aflat acum în arest la domiciliu) îi spune lui Mădălin Matica, consilierul secretarului de stat Ionel Scrioșteanu, că s-a înțeles cu reprezentanții companiei estoniene care furniza navele să primească 5% din profitul estonienilor stabilit la 25%, adică aproximativ 300.000 lei pentru o navă. Lui Mădălin Matica i s-a părut prea mică suma raportată la valoarea contractului, mai ales că suma urma a fi împărțită între șapte persoane, arată procurorii DNA în documentul consultat de G4Media.

 • G4Media i-a solicitat un punct de vedere consilierului Mădălin Matica, însă acesta nu a răspuns întrebărilor reporterului până la publicarea acestui articol.

Cei doi vorbesc despre ”șase-șapte oameni” cărora trebuiau să le comunice chestiunea discutată, iar omul de afaceri înaintează un procent de 3% ca „să nu exagereze”. Consilierul din Ministerul Transporturilor îi răspunde că 10 este ”cifra clasică”, iar omul de afaceri îl contrazice spunându-i că ”una e să mă duc la drumuri și una să fac o navă”, diferența fiind că ”la drumuri spui că pui asfaltul de 10 și îl pui de 8 și furi”, se arată în documentul anchetatorilor.

Macovei Ion: Avem șase – șapte oameni de discutat, io n-am putut să deschid, io vroiam să vorbesc cu fiecare în parte, io personal. Am discutat (neinteligibil) părerea pentru mine, deci io așa sunt, io nu iau o decizie că nu pot să iau o decizie io , singur. Și discuția este ce să, ce să discutăm cu ei. Acolo au un adaos comercial prea mare, estonienii, vreo 25%, și ce să discut cu ei. Un contract care merge pe 2023, a început din 2019 și se termină pe undeva pe acolo. Și cu cele două nave, mă rog. Și io am purtat o discuție așa, să văd cât poate ei, ce poate, indiferent că situația mea financiară este proastă, dar nu vreau să iau io o decizie și, când mă întorc să mă pun la masă cu șase oameni sau șapte, câți suntem în echipa asta, să spună de ce n-ai făcut chestia asta. Și atunci, io m-am dus ieri acolo, am discutat cu trei – patru – cinci oameni, bă, spuneți și voi părerea voastră, am discutat și cu alții și ai rămas ultimul să discutăm noi doi. Cum o vedem noi, să nu sărim, nici să facem oamenii ăia arici, nici să avem probleme. Adică lucrurile sunt produse, nu vrea să se întâmple nicio chestie, nu vreau să fie nimic efectiv, nu vreau să am probleme pentru că aici sunt niște lucruri care vin împotriva mea sau împotriva ta, mai târziu sau mai devreme, nu. Noi, dacă o facem, o facem corect. Și acuma aș dori și părerea ta s-o ascult un pic.
…………………………………………………………………………………………….
Matica Mădălin: 25 este din prețul de cost al lui, sau cum este?
Macovei Ion: Atâta rămâne, între 22 și 25
Matica Mădălin: Rămâne dar el și-a pus deja profitul acolo, nu poți să-l mai pui pe om, pe estonian, să muncească degeaba.
Macovei Ion: Nu, nu, ăsta este câștigul lui care după aceea, de acolo trebuie să-și ia și el profitul, și așa mai departe, și cheltuieli, și toate problemele că are angajați, și toate chestiile astea. De exemplu, dacă un contract de, ăăă, să-ți dau un exemplu, de 26 de milioane o navă, ca idee, și are 20% profit, este cât, cinzeci …
Matica Mădălin: Cinci milioane.
Macovei Ion: Cinci milioane de lei. Cinci milioane de lei să ceri ceva … Deci io vreau să … Nu vreau să se închidă, oamenii sunt foarte asta dar trebuie să avem o discuție corectă și asta cu el. Că așa se lucrează. Adică nu depinde de mine și de tine, aici depinde de alți oameni, grei, care stau la masă și atuncea io vreau să iau și părerea, că aicea de partea tehnică discutăm, decizia decide alții, io trebuie să mă duc astăzi să vorbim cu ăștia de … Io, părerea mea, io am spus un 3%, să nu exagerez. Și costurile care sunt ale produsului, și să rămâne cât rămâne și să împărțim egal. Asta e a mea. A lor a fost mult mai mare care nu cred că merge. Între 5 și 10 …
Matica Mădălin: 10 era, ăăă, 10 e clasic, aia e cifra clasică.
Macovei Ion: E una să mă duc la drumuri și una să fac o navă, deci n-ai (neinteligibil), că la drumuri spui că pui asfaltul de 10 și îl pui de 8 și furi. (neinteligibil) iei mașină, iei Mercedes făcut la standard
………………………………………………………………………………………………….
Macovei Ion: Cum să facem (neinteligibil) dacă este la Economie, cine e în Ministerul Economiei?
Matica Mădălin: Virgil. Nu, la Economie e Năsui.
Macovei Ion: Ăla-i tot USR.
Matica Mădălin: Din ce am înțeles, e mai dus ca Drulă.

 • Ulterior, cei doi par să nu se înțeleagă asupra procentului, dacă acesta trebuie calculat din profitul societății contractante sau din valoarea totală a contractului. La un moment dat, după o serie de calcule, consilierul concluzionează că suma rămasă fiecăruia dintre persoanele implicate este doar 70.000 de euro, iar omul de afaceri îi răspunde că pot ieși din schemă, dar nu este de acord să schimbe condițiile de calcul după ce au fost stabilite deja cu compania estoniană:

Macovei Ion: Scrie așa, hai să luăm ca și 26 tu cum vrei să mergem aicea, între 3 și 5 la sută scoate din profitul (neinteligibil) n-ai cum să faci. Deci vorbim de profit.
Matica Mădălin: Și asta cât …
Macovei Ion: Nu știu, n-am făcut un calcul, adică e (neinteligibil) să vorbesc cu tine acuma, nu? Deci nu poți să zici domle, din profit (neinteligibil) la sfârșit. E atâta. Nu poți să discuți cheltuiala cu banii care i-a dat el, cum să iei asta, adică le bagi tu?
Matica Mădălin: Nu, se ia 5 sau 10 la sută din valoarea contractului.
Macovei Ion: Din toată valoarea?
Matica Mădălin: Păi normal că iei din toată valoarea.
Macovei Ion: Adică din banii care-i investește omul sâ-ți dea ție bani înapoi?
Matica Mădălin: Nu, el are o lucrare, el are un profit de 20%, ai zis că-l are de 20-25 la sută. Tu ceri 5% la lucrări.
Macovei Ion: Nu, discuția purtată este să discutăm din profitul rămas. Nu vorbim de valoare. Io nu fac așa ceva, nu suntem în România. Stai puțin, io bag 70% din banii mei, să-ți dau io ție bani la banii mei, să-ți bag 3 nu știu cât … Nu se discută, discutăm, oamenii a venit aici și a discutat de profit, asta a fost discuția de prima oară.
Matica Mădălin: Deci ei au 20 – 25 % profit din ce? Din valoarea mare.
Macovei Ion: Din valoarea mare.
Matica Mădălin: Da.
Macovei Ion: Și noi, din 25 din valoarea mare, trebuie să discutăm … Dar aici, din 25 care sunt câștigul, unde pleacă stânga, unde pleacă dreapta, unde pleacă cutare, unde pleacă cutare. Deci nu discutăm de valoare. Deci eu, oamenii am vorbit și au spus noi avem 25% . (neinteligibil) ăsta este, discuția este asta, io am câștigul ăsta. Cum s-o punem? Deci aici, în 25%, este estonienii dar mai este o firmă în România care trebuie să, care îi reprezintă, care cel puțin rămâne acolo 5 sau 7 la sută din profit, n-au participat ei. Este firma românească care ei au dat firma lor și dăm marfa la românească și românească a făcut acolo . Eu spun să zic domle, din profitul care-l aveți, rămâne la o firmă din Constanța cât spuneți dumneavoastră și rămâne și nouă 5%. Noi atâta vrem, (neinteligibil) cinci.
Matica Mădălin: Da, dar când spui 5%, înseamnă 5% din valoarea mare, dar te referi la profitul lor, nu 25% din profitul lor. (neinteligibil)
Macovei Ion: Îți spun ce am discutat la început: din profit, împărțit la fiecare în parte. Deci, din profit, nouă ne rămâne 5%. Dacă faci, să luăm, un calcul. Să faci tu, oamenii bagă niște bani, și dacă spun că 26 de milioane ori 5% este 1.300.000, notează acolo, și dacă fac 26 de milioane ori 25% ori 5% este 325.000. Cine îți dă ție de șapte ori mai mult? Să ai parte pe banii care i-a făcut ei. Adică oamenii discută din profit, nu discută din banii care i-a făcut din total contract. Adică asta a fost discuția cu ei de la început, nu acuma o schimbăm noi. Discuția este din profit. Dar și la drumuri se ia din profit, nu din banii care bagă ei.
Matica Mădălin: Din valoare contract, de-asta zic, că uite, ajungi dintr-un contract în valoare de 26.000.000 lei, da, ajungi la 325.000 lei, pe care-i împarți în 7 și constați că (neinteligibil) a fost mai scumpă ultimele două (neinteligibil).
Macovei Ion: Păi cât, măi, că io am cheltuit mai mult decât scoatem, dar problema este alta, că noi discutăm în momentele astea din … Deci discuția când au venit oamenii ăștia și m discutat cu ei, deci a fost discuție de profit, nu a fost discuție de total contract.
Matica Mădălin: Păi și (neinteligibil) ăștia 325.000 înseamnă cât, 70.000 euro.
Macovei Ion: Păi nu știu exact, nu am făcut calculul, am luat-o ca idee, să discutăm noi doi. Io ți-am spus că sunt (neinteligibil), și munca și toate chestiunile astea.
Matica Mădălin: (neinteligibil) ți-am zis, și la drumuri, și la tot ce se vorbește, când se vorbește… Să zicem Tivilichi, că Tivilichi are la (neinteligibil) 3% …
Macovei Ion: Ce s-a discutat când au venit nu este mult, adică nu trebuie să mă convingi pe mine, că io nu schimb direcția, asta e ce s-a discutat de la început când a venit oamenii. Deci oamenii au fost foarte fermi și (neinteligibil), aicea nu este nici drumuri, nu este nicio chestie, este o mașină care câștigul pentru mașina asta este 25%, profitul care este îl împărțim cum vreți voi. Rămâne aici 7, rămâne acolo 3, rămâne acolo 5, adică nu poți schimba oamenii care investesc să-ți dea ție parte. Adică, dacă fac așa, i-ai luat tot profitul. Deci, dacă faci … Hai să facem un calcul.
Matica Mădălin: Nu era, îi iei 5%, că el are 25% profitul
Macovei Ion: Păi stai măi, dacă faci 26, 26 ori 25%, ascultă, notează acolo, are 5.200.000. Și ai 1.400.000 dacă faci chestia asta, cine îți dă și de unde? Și mai ia încă o firmă în România și pleacă cu ditamai Navrom-ul ăsta (?). Când a fost discuția cu ei … Bun, cum să procedăm? Discuția purtată cu ei este din profit. Asta a fost stabilit. Adică știe toată lumea că a fost din profit înainte să intre, cum este acuma ce (neinteligibil).
Matica Mădălin: Nu știu.
Macovei Ion: Păi trebuie să știu, atunci, dacă nu discutăm, ok, nu discutăm.
Matica Mădălin: Ți-am zis, te duci în momentul ăla, deja când spui 7 oameni, 6 – 7 oameni, cum spuneai tu, 325.000 de lei …
Macovei Ion: Sunt 7, câți sunt acolo, vedem, alții a mai luat, alții nu știu cum, vedem, găsim o soluție.
Matica Mădălin: (neinteligibil) 325.000 de lei care înseamnă 70.000 de euro…
Macovei Ion: Eu mă duc la ei să vorbesc cu ei ca să stabilim problema, deci mâine trebuie să mă văd cu ei.
Matica Mădălin: Pentru 70.000 de euro …
Macovei Ion: Domle, nu mai facem, asta e, ieșim din situația asta, ok, ieșim afară, nu o mai lungim și cu asta-basta, ce discutăm? (neinteligibil)undeva, ok, ce am făcut, ce am făcut, trebuie să stăm așa?

 • Omul de afaceri se plânge consilierului din Ministerul Transporturilor despre costurile mari pe care le-a implicat schimbarea a trei miniștri din 2019 în prezent (Lucian Șova, Rovana Plumb și Răzvan Cuc, n.red.) și îi propune consilierului să facă o expertiză care să ateste că a îndeplinit lucrarea la ”costurile cele mai ieftine”. Macovei îi mai explică lui Matica și faptul că intrarea în posesia banilor presupune costuri cum ar fi comisioanele de retragere a numerarului, impozitul pe dividende, iar consilierul îi spune că el îi poate furniza facturi pentru servicii de consultanță.

Macovei Ion: Este o discuție normală (neinteligibil), e o discuție de mașini aici, un preț poți să scoți la o lucrare totală și una este la mașină. Mașina asta s-o aduc în România costă 75.000 de euro. Care este profitul tău? 10 lei. Din 10 lei, dă-mi și mie 2 lei. Lucrarea este altceva, la lucrare (neinteligibil), fac un act adițional. Ce să fac la mașină, nu ți-a făcut nimica, este o altă problemă, situație. Nu amestecăm una cu alta. Adică asta a fost discuția de când a venit ei în România, de când am avut cu ei discuții, nici nu te-am cunoscut pe tine când am avut discuția asta, n-am știut că ne întâlnim nici măcar într-o zonă … A fost 3 oameni, s-a făcut 8, și n-am nicio problemă, funcționăm așa. Dar nu se schimbă în timpul mersului discuția asta, discuția asta. Adică chiar la discuțiile astea din 2019 nu ne-am cunoscut, io vroiam să îți spun despre ce este adevărul și mai vreau să-ți spun: există oportunitate să o gândesc cu tine, noi doi, dacă mă duc pă, ăăă, să nu fim deranjați, între 3 și asta. Aici vreau să mă bat io și mi-e teamă că, dacă spun așa, să nu fie ok. Dar la un moment dat îi prind într-un colț care pot să fac altceva și nu mai am 7 oameni la dispoziție, câștigă 3 oameni și directorul care este. Ăsta este un mers care este … Din 2019 au ieșit trei miniștri, voi nu știți ce cheltuială a fost, mie nu-mi place socoteala. Io, dacă stau să mă gândesc, 1.000.000 trebuie să-mi iau banii întâi și spun la fiecare în parte băi fraților, am dovezi că am cheltuit 7 lei.
Matica Mădălin: Asta e.
Macovei Ion: Și cu sistemul ce fac? Mă dă afară? Nu. Asta este închisă, un subiect închis, dar mâine sunt conștient că fac o chestie care mă duc cu ea într-o zonă în care nu mai sunt 7, sunt 3. Adică nu este de tine, nici de tine, este o chestie care a plecat din discuția din 2019. Știi, toți oamenii ăștia, nu poți să schimbi acuma să zică (neinteligibil), așa ceva nici nu mai discută să stea la masă.. Adică așa a fost discuția purtată, (neinteligibil), n-am făcut o prostie să nu discut, nu, a fost pe cât este cutare, facem chestia asta, ăsta este sistemul la noi. Deci io dacă fac una, nu se discută la nivel de asta, se discută la nivelul ăsta. Împărțim profitul, ți-aduc documentele, faceți expertiză să vedeți că nu vă mint, sunt costurile cele mai ieftine, ăsta este câștigul, care alții scot, dacă face în Olanda sau dacă faci la un alt … Aaa, de exemplu, dacă faci în România, mi-a scos Giurgiu câștig 17%. Costuri mult mai mari. Adică costuri mult mai mari. Dar ei au zis nu, deci costurile sunt aici. Deci problema asta trebuie să, că este un reprezentant în România care trebuie să rămână aici, din profit, nu putem să discutăm suma asta, a fost discuția de dinainte, și noi discutăm chestia asta. Adică dacă o firmă ia 7%, care toate tranzacțiile și toate astea participă cu la sută, ce faci tu ca și (neinteligibil). Io am luat părerea fiecăruia, altul a spus 7, altul a spus 8…
…………………………………………………………………………………………………..
Macovei Ion: 5% a fost din profit, deci a fost discuție din profit dar nu la sută din … Și acuma vreau să știu io de la tine dacă mergem pe 3 sau mergem pe 5.
Matica Mădălin: Io știu, din punctul …
Macovei Ion: O firmă din profit, ia 7% firma care îi reprezintă în România, din profit, din cei 25% , 7 rămâne aici. Cât ne rămâne?
Matica Mădălin: 18.
Macovei Ion: 18. Și din 18 să cerem și noi 5, rămân cu 13.
Matica Mădălin: 13.
Macovei Ion: Ok. Aici trebuie să ne gândim. Profitul e 25%, rămâne le firmă 7%, luați voi 13, rămâne la noi 5.

 • Macovei și Matica stabilesc și cât să comunice în cadrul unei conversații telefonice, nu mai mult de 1 minut pentru că dialogul ”nu se duce la satelit”, dar și platformele pe care să facă acest lucru în funcție de nivelul de criptare, menționând Whatsapp și Signal:

Matica Mădălin: Aicea ai dreptate. Pe de altă parte, știi că în momentul (neinteligibil), aveam un timp scurt să reacționez…
Macovei Ion: Da, domle, dar într-un minut, într-un minut…
Matica Mădălin: (neinteligibil)
Macovei Ion: … să vorbim la telefon, într-un minut. Nu depăși minutul ăla, e mai bine așa. Deci într-un minut nu preia tot pe WhatsApp sau pe …
Matica Mădălin: De-alea lungi.
Macovei Ion: Nu, nu, discuția într-un minut pe WhatsApp și cele două care sunt …
Matica Mădălin: Signal și …
Macovei Ion: Signalul. Deci până într-un minut . Trebuie să intre într-o bază de date și, dacă intră în baza de date, atuncea înregistrează, într-un minut nu se duce la satelit, deci nu intră în baza de date, adică nu te … Deci, dacă depășești un minut, atunci înregistrează și minutul care este în curs. Dacă ai terminat până într-un minut, (neinteligibil) nu funcționează. Bă uite, vreau să fac asta, stai, închid și io, uite asta, pac-pac. Ai înțeles?
Matica Mădălin: (neinteligibil) tehnologie (neinteligibil) 5 secunde?

 • În aceeași discuție, omul de afaceri Macovei îi mai reproșează consilierului Matica faptul că nu îi dă informații exacte din instituție, pe care ar trebui să le predea mai departe liberalilor Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, și deputatului George Stângă, conform documentului consultat de G4Media. Macovei îi mai spune lui Matica faptul că nu discută direct cu președintele Consiliului Județean Prahova, ci printr-un intermediar pe care îl numește ”Viorel”.

Cei doi vorbesc și despre schimbarea directorului Direcției Navale din Ministerul Transporturilor, Gabriela Murgeanu, dar și posibilii succesori ai acesteia, iar Matica Mădălin consideră că nu ar trebui ca ei să cedeze fără luptă funcția respectivă.

În aceeași discuție, Matica îi spune omului de afaceri Macovei că vor fi scoase la licitație mai multe lucrări, una dintre ele fiind extinderea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu. Pe de altă parte, Macovei îi povestește lui Matica despre discuțiile purtate de Iulian Dumitrescu și George Stângă cu ministrul Cătălin Drulă, precum și faptul că președintele CJ Prahova va merge cu Daniel Manole (șeful ARSVOM la acea vreme, revocat după ce a fost arestat de procurorii DNA pentru luare de mită, n.red.) la ministrul Drulă.

Omul de afaceri îi spune consilierului că următoarea afacere pe punctul de a se realiza este o dragă maritimă în valoare de 27 de milioane de euro, investiție a Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, iar procentul stabilit de cei doi este de 5% din valoarea totală a contractului.

Citește și:

sursa foto: Unsplash

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

 1. Asfaltu de 8 cm si kilometrul de 800 metri.

  • Nu, stratul de asfalt se masoara fata-verso 😂

  • Ma intreb ce prefera oamenii de „afaceri”: un 10% exagerat sau un caine cu care nu te poti intelege…
   Va fi extrem de greu sa depasim mentalitatile astea de vataf pe mosie.

  • Ganditi-va cate combinatii de genul asta se deruleaza in continuare in ministerele conduse de pnl si udmr. Din acelasi motiv l-au demis si pe Voiculescu de la sanatate – nu mai aveau mafiotii acces la banii bolnavilor.

  • asa se scoate spaga, din umflatul lucrarii….la nava nu prea ai cum, poate la ceva dotari puse la vrajeala…..numai ca din stenograma, citata golaneste, pe bucatele ce reiese?….un bagator de seama incearca sa ciuguleasca si el ceva, din care da si fraierilor de la achizitii…ala de la firma poate are ceva de dat pe la partid….dar asta nu reiese din stenograma….Din amalgamul de convorbiri, aranjate de ziarist sa dea impresia ca ala de la CJ Prahova are vreun castig, ce intelegem….cineva care stie bine cum e politica…., Iulian Dumitrescu, lider greu, cu multe voturi la tescherea la congresul PNL, trebuie chemat la ordine….tipul nu a spus ce tabara sustine….G4, esti pe fata cu Catzu…..stenogramele sunt o practica veche, merg la kompromat…numai ca la instanta trebuiesc probe…pe vremea lui Base era misto linsajul, multe stenograme erau inventate…socotiti cati politicieni au picat la puscarie….amintitiva cazurile Nastase sau, mai nou Dragnea, au picat pe gainarii, adevaratele tunuri nu sunt anchetate…si sigur erau si pe acolo consilieri sau oameni de afaceri care invarteau comisioane…ultima stire….ala al lui Dragnea, Fiscuci a fost achitat

  • O mai fi lichele din astea prin sistem ce trebuie scoase … jos palaria pt C. Drula.
   Dar hai sa nu-l mai asociem pe V. Voiculescu doar cu albul si transparenta.
   A fost data afara pe incompetenta de a gestiona lucrurile in situatie de criza … ingamfarea(in loc de empatie, atat clamata de Ciolos), aroganta, prostia … facebuceala.

   O parere proprie V. Voiculescu e doar un balon cu aer cald … un nou Ponta(doar vorbaiala, doar controverse). Cand lucrurile se linistesc astia fac din nou taraboi altfel li se vede goliciunea.

   O zi buna!

 2. Buna reclamă le mai fac miniștrilor USR 🙂

  • Pai ministrii USR isi fac singuri reclama. Blocand specimene ca astea, refuzand asocierea in mizerii.

  • Pai daca sunt atat de hoti, la puscarie cu ei!

  • Deci Năsui e mai nasol decât Drulă despre care se știe că este un caine cu care nu te poți înțelege!!! USR deja are slogan de campanie „Cu noi nu se înțelege nici un hot”

 3. Asa se explica ce este cu puhoiul de masini fitoase, mare parte din Bucuresti, la sfirsit de saptamana. Un turism care scapa de definitia si scopul pentru care este turismul. La noi este un turism de hoarda, o frenezie de a arata ce bine ai ajuns si cata herghelie ai sub capota. Toata lumea , in special cea buna se plinge ca este stresata, probabil stresul vine din teama permanenta de DNA. Cu aprox 6 ani in urma, un cunoscut din Germania constata ca sunt mai multe masini fitoase in RO decat in Germania. Acum se explica , nu-i asa? Nu stiu cati mai fac o munca cu adevarat in tara asta, toti sunt focusati pe tunuri si furaciuni. Este nevoie de cel putin 2 cicluri electorale garantate ca o formatiune sau alianta sa faca ceva folositor, cu reforme dureroase si dure dar absolut necesare. Parca nici autostrazile nu i se par asa de importante ca asanarea de borfasi. Dati DNA si SRI toate drepturile din lume sa-i culeaga pe borfasii astia.

 4. Avocatul Diavolului:
  Pe ăștia 2, niște mafioți adevărați nu i-ar trimite nici să dea cu mătura… Cum naiba să se certe așa pe șpagă, ca doi adolescenți de clasa a IX-a? Păi lucrurile astea sunt subînțelese, nu se discută niciodată… E limpede că Matica a picat norocos în borcanul cu miere, iar celălalt încearcă să-l aburească, ca să-i dea cât mai puțin („damage control”).
  Măcar și pentru atâta lucru, că-i fac de râs pe adevărații mafioți, și tot trebuie să înfunde pușcăria… :))))))

  PS: Ah, și neapărat să-l caute la ouă și pe Tivilichi ăla (probabil pesedistul de la Administrația Porturilor)…

 5. Fratilor asta se intampla de la revolutie incoace si astia parca au descoperit roata…pe bune? Sunt procente pre-stabilite (aproape o cutuma). Cum o fi sa faci un proiect de 5 milioane cu doar 4 milioane, restul e spaga/comisionul….de aici vine calitatea dezastruoasa.

  Probabil si la contracte mici se da comision. Pe alesii publici nu ii intereseaza cum isi scoate firma banii dupa aceea…de fapt furnizorul e obligat sa livreze calitate proasta ca sa acopere spaga. Iar apoi alesul public accepta lucrarea proasta pentru ca stie ca a luat comision la ea.

 6. Oameni rai usr istii….oamenii vor sa achizitioneze barci rapide ..pentru „salvarea de vieti omenesti” pe apa(sa alerge dupe cei ce dau la rame pe Dunăre ) cu seringa de pfizer..si ” câinii ” astia ..ete ce fac..numai bete ‘n roate.

  • Au rămas fără grai postacii pesediști și peneliști.

  • Cand ai fost ultima oara la medic? Mai treci, totusi, pe la el. Postarile tale arata ca ai o problema care nu e deloc mica.

  • @Vlad. Fină ironie!!! Încă câțiva DRULĂI și acești profitori va trebui să dea bir cu fugiții! Șo, pe ei, pe mama lor, DRULĂILOR!!! Să scape câți am botezat eu, iar banii furați să se întoarcă înapoi la buget. Nu este suficient ca să fie condamnați. Banii trebuiesc recuperați și de la al nouălea neam, conform CONFISCĂRII EXTINSE cum a legiferat Parlamentul European. Pe când legislația românească va fi pusă în acord cu legislația europeană de către onor șparlamentul nostru???…

 7. Demisia mai Drula. Pai ce inseamna asta? Cine te crezi sa strici traditia

  Trebuie urgent vorbit cu Catu sa il demita si pe asta ca pe Voiculescu ca asa nu se mai poate. Prelipceanule se aude!!! CTP!!! Repede faceti ceva sa poate fi demis nebunul asta de Drula ca strica piata

  • Compari mere cu pere…,Drula e ceea ce credeam si speram ca ne livreazaca USR, un tip muncitor si cu sange in instalatie…..Drula e un baiat cu carte, de aia pe bune, stie tot ce misca pe infrastructura, daca nu stiai, este fondator Pro Infrastructura…ce pana mea pui numele lui Voiculescu in aceeasi idee…, VV e nepotul lui Nick, mare combinator Big Farma, VV e groparul USR,…e ala care aduce medicamente cu sacosa, vezi doamne sa ajute….ONG-ul lui a strans bani de la fraieri si nu a fost in stare sa faca nimic cu ei….La MS a facut o margica, si aia de plastic,…ma refer la asa zisa lui transparenta….

 8. La scârbe le e milă de estonian. Dar de bietul român pe care îl jefuiesc defapt îi doare în fund. Plateste române taxe sa aibe consilierii si secretarii de stat de unde sa fure 3%. Sau 10% la drumuri. Dupa cum se vede, nu ne ajunge un DNA sa scapam de toate lighioanele astea. Cred ca nu ajung nici 5 DNA-uri.

 9. Observ ca in presa romana este liniste cat mai mare posibila pe acest subiect. Cateva referiri la Manole, un pic de tot la cei doi PNL-isti si cam atat. Presa independenta, ce sa mai!
  Bravo G4 si DNA, noul binom 🙂

  • @Andrei – Asta am remarcat si eu! Pe mediafax e liniste mormantala, e ceva pe hotnews (discret), iar la latrina3 e un articol genial – Doi PNL-işti cu influență pe lângă Drulă îi cer ministrului să le țină oamenii în funcții – fara sa precizeze ca supravegherea a fost initiata cu accpetul lui Drula :-D, cu alte cuvinte, in imaginatia latrinei, Drula e mafiotul

 10. „Noi, dacă o facem, o facem corect. Și acuma aș dori și părerea ta s-o ascult un pic.” :))
  Daca tot furam, barem sa furam in mod cinstit, nu-i asa? :))

 11. Dacă Câțu era un om cinstit, în secunda unu, cumpăra pentru DNA aparatură de-i asculta și pe budă pe corupții din politica noastră. Aveam ce citi!
  Așa iese el, Bode, Țurcanca, Orban și ne spun că…trăim într-o țară sigură…
  Sigură pentru corupți, poate…

 12. pionii din primul act. expozitiunea. ezită autorul de la început între satiră şi teatrul absurdului. nu ştim, ca spectatori, cititori naivi, cine sunt „oamenii grei” din actul II. totul se învârte, tragico- co-comic în jurul unor procente. o negociere furtunoasă este anunțată. totul poate fi ratat dacă aude vreun nasol, pardon sui, personajul „mai rău decât nebunul”. suspansul este asigurat. aplauze din public. nu se aud mişcari in culise. este linişte.

 13. Nu știu dacă realizați ca niște analfabeți precum cei din stenograme câștiga mai mulți bani intr o zi decât facem noi intr un an. E incredibil. Bine, știam toți asta, dar când vezi discuțiile te iau nervii grav. Ăștia doi, plus mulți alții, ar trebui demiși imediat și trimiși in pușcărie. Nu cu suspendare, nu la domiciliu. La Rahova. 2-3 ani, nu mai mult. E destul. Probabil ca nu se va întâmpla. Sau o sa trimita niște guşteri, iar greii o sa ia șpăgi in continuare.

 14. Macovei Ion: Cum să facem (neinteligibil) dacă este la Economie, cine e în Ministerul Economiei?
  Matica Mădălin: Virgil. Nu, la Economie e Năsui.
  Macovei Ion: Ăla-i tot USR.
  Matica Mădălin: Din ce am înțeles, e mai dus ca Drulă.

  :)))))))))))))))))))))))))))))) ia uite de ce erau supărați liberalul de zilele trecute și ministrul mediului

 15. Spuneti-le ca Voiculescu e „un balon cu aer cald” parintilor ai caror copii traiesc pentru ca Voiculescu le-a adus tratament din strainatate, in timp ce iata ce se intampla cu banii de la stat. La fel si celelalte doua baloane cu aer cald care au construit un spital pentru copii, de si-a bagat unghia in gat madam Pandele ca n-a aparut ea.
  Nu stiu ce atata soc si surpriza la povesti de genul asta, cand se stie ca asta e regula, nu exceptia, in republica asta sub-bananiera.

 16. Uitați-vă ce analfabeți funcțional ne hotărăsc nouă viața! Măcar pentru prostie și tot trebuie să meargă la mititica! Mă doare capul, nu am putut să citesc nici până la jumătate!

 17. Va dati seama, daca sistemul asta s-a perpetuat intact, de la o guvernare la alta, cam ce „oameni” (i.e. baieti buni, de inteles..oameni suntem…) , nu „caini” au fost TOTI ministrii dinainte (plus secretarii de stat, si directorimea care, in general, transced de la un guvern la altul) ?
  Si in cate ministere , mai ales PNL, treaba merge in continuare, unsa bine de decenii ?!?

 18. Se nasc oameni si in Romania . Inca…👍Si cand ajung in posturi de demnitate publica se remarca. Bravo dle Ministru Drula !Daca va mentineti pe pozitie si eliminati toate cadavrele pline de bani si mizerie din Minister , Romania dovedeste ca are inca o sansa de a iesi din mocirla regimului Iliescu, a functionarilor imbecili si hoti( cred ca am caracterizat bine un procent important din ceea ce inseamna functionar public in ministere si primarii).Cititi ce si mai ales cum vorbesc consilieri, secretari de stat sau directori din ministerul acesta si veti intelege de ce Romania este un fel de Zimbabwe a Europei. Analafabeti , prosti si hoti, sper ca nu am ratat vreo calitate de baza . Lepre cu scoala finalizata la 40 -50 de ani pe la vreo Fabrica de Diplome, Patachine , Tute si gangavi , Gogomani cu sustinatori politici, fiice si fii de neica nimeni ajunsi sa conduca Romania.Intr-o exonomie competitiva toate hahalerele astea nu treceau de faza ajutor de ospatar, portar sau mic hot de buzunare. Aici avem o problema de rezolvat cu acesti 75-80% functionari de cumetrie in colaborare cu toti prapaditii ajunsi oameni de afaceri.Bravo Drula , Bravo profesionistilor din SRI si DNA . Pe ei ca avem suficiente locuri in puscarie(are si PSD si CCR o bila alba cu eliberarea puscariasilor prin Ordonante de Urgenta) …Ca au facut loc pentru ai lor😂😂😂

 19. Partea tragica este ca, toata tarasenia asta, trebuie inmultita cu 1000, sau 10000, ca sa iti dai seama de dimensiunea reala a coruptiei din tara asta !! Adica sunt mii de functionarasi din astia, care fiecare are combinatia lui si toate transcend orice apartenenta politica….si asta de 30 de ani….faceti voi calculul. FMM de mafioti !

 20. Szlobosz by mâtha

 21. Mie cel mai mult mi-a placut cum il injura maistrul IC pe Drula pentru ca i-a inregistrat pe cei doi liberali si i-a dat pe mana DNAului, ca asa ceva nu se face, zice maistrul IC.

 22. Tivilichi e al doilea pe portul Galati,directorul general e pus de sanchi să dea bine la presă ca e tînăr si vorbește frumos. Tivilichi conduce tot.Si acolo s-a bătut palma să se cumpere o navă.