G4Media.ro

Ștefan Mandachi: Eu am rupt lanțul fricilor și cu toții trebuie să…

Ștefan Mandachi: Eu am rupt lanțul fricilor și cu toții trebuie să topim zalele. Dacă nu vom fi uniți, vom fi condamnați să o luăm de la capăt

Antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi demontează într-o postare pe blog toate acuzațiile venite la adresa lui din partea PSD și a vectorilor săi de imagine și le cere antreprenorilor români să continue protestul până la construirea autostrăzilor necesare.

Mandachi arată că el e autorul clipului prin care a lansat campania #ȘîEu!, dat fiind că are studii de regie în SUA, și dezminte acuzațiile că ar fi preluat afacerea părinților săi.

Postarea integrală a lui Ștefan Mandachi:

Da. Acum sunt sigur că românii vor autostrăzi. #șîeu!

Întrucât au apărut știri și tot felul de postări neadevărate si neverificate, (unele caraghioase chiar) consider că este necesar să elucidez misterul și să demontez cu argumente acuzațiile false care mă vizează pe nedrept.

Nu am niciun serviciu secret în spate, nu cunosc pe nimeni care să facă parte din Serviciile Secrete sau poate că nu cunosc eu oamenii suficient cât să aflu din ce servicii fac parte, pentru că nu mi-a păsat. Nu cunosc membrii cheie din partide politice, nu cunosc oameni din organizații secrete, nu cunosc demnitari sau politicieni de rang înalt altfel decât de la televizor.

Mă bufnește râsul când aud c-aș fi vreun spion, agent 007, James Bond. Ceea ce îmi place să cred e că toți politicienii, spionii adevărați, agenții secreți și ceilalți au admirat curajul meu și au fraternizat cu necesitatea mea de a avea autostrăzi pentru că și ei au copii, părinți și prieteni care circulă pe marginea gropii, adică pe drumuri de opt metri și două sensuri, printre tiruri și autoturisme.

Tot ceea ce am făcut e că mi-am asumat un risc enorm pentru că mi-era greață de câtă frică vedeam peste tot. Cum explicați că am riscat totul? De ce am fost eu singurul dintre milioane de antreprenori? Simplu! Pentru că a fost nevoie ca cineva să facă pasul și le mulțumesc tuturor celor care mi s-au alăturat.

Sunt uimit să constat că în România, un act de curaj autentic este suspectat din start ca fiind o conspirație. Am locuit în America. Acolo nu avea nimeni grija să conteste o acțiune civică atât de sinceră, simplă și directă a unui antreprenor. Sunt un contribuabil imens la statul Român, nu am dreptul să mă exprim? Am început clipul cu descrierea mea, cum aș fi putut să înscenez un astfel de act având în vedere riscurile asumate?

Îmi era foarte confortabil să-mi cheltui milioanele de euro produse de creierul meu și cu eforturi și renunțări majore, nu moștenite, pe o plajă în Hawaii. Orice om întreg la cap vede și înțelege riscurile pe care mi le-am asumat. Mi-am asumat și riscul să fiu denigrat. Unii răuvoitori mi-au înscenat o asociere politică și că aș fi pozat cu președintele. Noroc că românii sunt inteligenți și au constatat că e un fals grosolan.

A început o campanie de vânzare și denigrare a familiei mele. S-a spus că am preluat afacerile familiei, ceea ce e o minciună infantilă. Tatăl meu are o afacere care e mică pe lângă businessul meu. Are un profit de 75.000 euro și o cifră de afaceri de 500.000 euro, n-are lanțuri de magazine sau hoteluri și puteți verifica asta la registrul comerțului. El muncește ca un rob de 25 ani, are tot dreptul să câștige bani, are și el angajați, pe care îi plătește corect. E printre cei mai vechi antreprenori, muncește enorm și n-a fost într-un concediu de ani întregi.

În schimb, eu am cifre cumulate de 15 mil. euro în compania mea și 28 mil. euro în companiile francizate. Cum poți să compari 75.000 euro cu milioane de euro, pe care le câștig și să zici că am preluat nu știu ce imperii? Această diferență astronomică dintre veniturile mele și ale familiei se menține de mulți ani.

După moartea mamei nu am moștenit decât o casă a bunicilor, construită acum 50 ani, în care n-am mai intrat. Mama nici nu a călcat în hotelul meu, a stat în spitale în ultima perioadă a vieții. Nu știa nici câte camere am la hotel, la fel cum nu știa pe unde în țară am restaurante.

Nu am fost administrator sau asociat în firmele familiei, nici nu s-a pus problema să preiau ceva, cu atât mai mult cu cât abia fac față în afacerile și proiectele proprii, pe care le deleg tot mai des. După ce a murit mama, acum câteva luni, toți membrii familiei am fost distruși și nu mi-a trebuit să preiau absolut nimic. Totul a rămas tatălui meu, care este încă extrem de afectat de pierderea suferită și care își conduce afacerea așa cum a făcut-o dintotdeauna, singur și în stilul lui. Nici măcar nu am făcut succesiune, pentru că fără mama nu ne mai interesează nimic. Am delimitat din totdeauna firma mea de firma familiei și am mers pe drumuri diametral opuse. Nu aveau niciunul habar, ce înseamnă dezvoltarea prin franciză și spuneau că sunt nebun, cât să mă aventurez într-un astfel de business.

Fratele meu este avocat și e acuzat că a apărat infractorii, de parcă avocatul ar trebui să apere doar ființe neprihănite. O absurditate. Adică e vinovat că și-a respectat jurământul de avocat să apere clienții. În plus e și el antreprenor și plătește impozite.

Membrii familiei mele au declarat deja că nu le pasă de consecințe și că nu sunt interesați să discute cu nimeni pe temele care mă privesc pe mine. Ei sunt obișnuiți cu faptul că sunt asumat și iau decizii curajoase, pe care uneori le consideră nebunești. Nici nu știam ce cifre au ei, m-am uitat acum pe cifrele lor de la registrul comerțului, eram total indiferent în privința modului în care își conduc afacerile.

Partenerii mei de business de opt ani pot să confirme sau să infirme dacă au avut vreo discuție cu familia mea, în toți anii în care am colaborat. Și am nenumărați parteneri, francizați, furnizori etc. Și, în fond, dacă aș avea, care ar fi infracțiunea? O familie nu are voie să coopereze? Este o rușine? Este ilegal?

Mi se aduce acuzația că sunt inamicul numărul unu al nu știu cărui partid. Eu am învinovățit absolut toate partidele, fără nicio excepție. Nu m-am referit la unul singur, ci la PNL, PDL, PSD, PNTCD, CDR, UDMR și care or mai fi, dar toate partidele, fără excepție, care au guvernat România și au lăsat Moldova fără niciun centimetru de autostradă în 30 ani. Nu am jignit niciun lider. S-au jignit ei singuri, prin moștenirea rutieră lăsată țării și în special Moldovei. Toți, din 1989 până în 2019. Incompetența nu are coloratură politică.

Sunt acuzat că am băgat sume mari de bani în campania mea. Cu banii munciți de mine trebuie să dau raportul cuiva? Eu am regizat, am scris scenariul și am montat, alături de echipă, tot filmul, inclusiv am propus muzica. Am studiat cinematografie și film-making în America, la cea mai prestigioasă școală privată de film, New York Film Academy. Am diplomă de regizor, iar filmul meu de licențiere a luat locul întâi din toată grupa. Am cursuri de scenaristică în California cu Sanora Bartels, lider al scenariștilor din Hollywood, care mi-a acordat notă maximă. Am greșit cu ceva că îmi fac meseria pe care am învățat-o prin școlarizare și anume regia de film? Până la urmă, cu acest film de cinci minute pot participa în festivaluri prestigioase din străinătate, reprezentând România. Regizori titrați din România au lăudat filmul, ca operă de artă, nu ca element cu valoare socială.

În plus, am mai regizat un film, care a intrat în 15 festivaluri. Nu e nimic nou pentru mine. Îmi practic meseria și îmi cultiv pasiunea. Am cheltuit banii pe un film, nu i-am băgat la ruletă, nu i-am jucat la barbut, nu i-am ținut la pușculiță. Dacă-i țineam sub pernă era mai bine? I-am întors și i-am rulat în economie. Am făcut tot proiectul doar cu firme românești, care au facturat totul. Unde e problema? Banii mei s-au dus la antreprenori români, la companii cu capital românesc, care au reinvestit, care plătesc tva, impozite și taxe.

În fond, am turnat o fâșie de beton și am filmat turnarea. Pe lângă asta, m-am filmat când am alergat (ceea ce fac zilnic) și mi-am strigat cu curaj și demnitate o nevoie, care are conotațiile unei drame. De ce atâta deranj? Nu am ofensat pe nimeni, nu am țipat la nimeni. Am făcut un filmuleț ironic, dar amar și l-am pus pe internet. S-au făcut milioane de filme de cinci minute, de ce sunt eu vinovat pentru un film în care nu jignesc și nu instig la nerespectarea legii? Ca acest clip mai sunt alte milioane pe Youtube.

Eu am spus atât: doamnelor și domnilor, dacă mai circul pe potecile astea, MOR. Mi-ați pus viața în pericol mie, angajaților, prietenilor și rudelor. Și eu vreau să trăiesc. Mai mult decât către politicieni, am strigat la antreprenori: oameni buni, nu mai mergeți indiferenți pe marginea gropii, pentru că la un moment dat o să alunecați în ea. Ca atare, antreprenorii erau mai vizați decât politicienii în filmul meu. De aceea am și provocat antreprenori, iar exemplul meu personal este că mi-am suspendat afacerea 15 minute, nu că am făcut greva foamei pe criterii politice.

Politicului nu i-am cerut decât să facă ceea ce în alte țări există de zeci de ani: un drum cu patru benzi, făcut în mare parte la șes și câmpie, nu pe Everest. Ce mare lucru am cerut? Au luat toți foc, că am făcut o plimbare până la București și retur și n-am găsit nicio caschetă de muncitor pe șantierele autostrăzilor.

Nu am afirmat că sunt Sfântul Ștefan. Sunt un om ca toți oamenii. Hai să luăm ipoteza în care aș fi avut cele mai negre antecedente de torționar, tâlhar sau inamic public. Până la urmă, sunt cetățean român. Un cetățean imperfect, dar exasperat, țipă cu furie că nu mai poate circula pe astfel de drumuri. Și multe milioane îl urmează. Unde e greșeala? Fiecare e liber să urmeze pe cine vrea. Unde-i problema că lumea m-a urmat? Nu am obligat pe nimeni. Oamenii mi s-au alăturat pentru că au aceleași nevoi. Nu am cerut nimănui să-mi analizeze viața personală și istoricul ca să ia o decizie. Oamenii sunt liberi să urmeze chiar și un circar curajos, fiecare alege. Am văzut și circari care bagă capul în gura leilor sau sar de la 20 metri. învârtindu-se de 11 ori în aer. Ca și mine, se antrenează și ei cam 18 ore pe zi.

Imaginea mea a apărut pe internet asociată unui eveniment fără a mi se cere acordul. Se pune o fotografie cu Ștefan Mandachi și se insinuează că eu chem la noi proteste în nu știu ce dată. Eu nu am chemat la niciun protest și nu mă implic politic. Eu voi rămâne în poziția de antreprenor asumat. Nu fac politică, nu îndemn la proteste cu teme politice, nu îndemn la răscoale sau revoluții. Neg orice implicare politică și nu chem la manifestații politice pe nimeni.

Nu mă victimizez pentru că nu mai este momentul acum. Am făcut-o mulți ani la rând și-s sătul de propriile mele scuze. Am nevoie în continuare de antreprenori. Vreau să fie alături de mine până avem autostradă. Nu am o formulă pe care să le-o furnizez, dar trebuie să fim uniți. Și ei și-au rupt spatele și și-au neglijat familiile ca să reușească să producă bani, sper să nu renunțe și să creadă că doar împreună putem reuși.

Eu am rupt lanțul fricilor și cu toții trebuie să topim zalele. Dacă nu vom fi uniți, vom fi condamnați să o luăm de la capăt. Eu nu mai am nimic de pierdut pentru că mi-am asumat totul, dar antreprenorii înspăimântați vor pierde. Am înțeles că m-au susținut, dar acum Mandachi e în vizorul tuturor și în fața unor minciuni. Și cum este Mandachi azi, așa pot fi și ei mâine-poimâine dacă nu vom ridica fruntea sus, solidari. Chiar și un gest mărunt este foarte relevant. De pildă, eu îmi voi da jos frame-ul #șîeu de pe Facebook doar când vom avea autostradă. Până atunci, rămâne înțepenit pe poza de profil. Măcar atâta lucru cer celor care încă sunt cu mine.

Mă amuză mult acei oameni ofticați care mă ridică în atenția lumii mai mult decât merit. Sunt prea îndârjit și tăbăcit ca să mă sperie ceva și sunt atât de înverșunat încât nu capitulez, dar nici nu vreau să exagerez cu afișarea mea toată ziua prin media pentru că nu ăsta a fost scopul. Mai am și de muncit nu doar de dat declarații. Muncim că avem sute de angajați care depind de noi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Romanului ii vine inspirația de la Stratan (#şîBeu)

  • Băi Mandakiki, dar cum drac de până acum, în cei 10 ani de guvernare PNL-istă și în guvernarea zero Cioloșilă nu ți-a venit ideea fabuloasă de a face 1 metru de pârtie? Ha?

  • Bre, gogule, poate românii au început să se deștepte! Poate până acum tot au sperat și au crezut minciunile guvernanților…așteptăm copii ca Mandachi, care nu au trăit în cloaca comunistă, care au trăit în țări conduse normal, să ne arate ce e defect, că noi nu ne mai dăm seama că nu e normal ce se întâmplă!
   Și, mai bine mai târziu decât niciodată, nu???
   De asta va deranjează DNAul, că a dat vălul deoparte, că a răscolit in cuibul cu șerpi/ șobolani, nu?
   Nu crezi sunt suficienti 30 ani de minciuni și furturi?? Eu zic că da, ați distrus aproape tot ce se putea distruge, cât să mai așteptăm?

  • P.s. guvernul Ciolos a pus bazele dezvoltării economice din 2018 și 2019, dezvoltare cu care va lăudați voi acum! Rezultatele voastre incep sa se vadă, nu numai că ați frânat totul, ci o luam puternic la vale, înapoi…rezultatele muncii de azi le vezi mâine, gogule; iar voi ați distrus, nu ați construit nimic, va fi vai de noi

  • @Goguta:
   Pt ca acuma s-a umplut paharul !
   PS. Simplu, nu ?! :))

 2. O postare prea lungă, pe care slugile PSD nu o vor citi în veci. Pentru că ei nu ştiu să citească.

 3. Pe PSDiști nu ii interesează dacă Mandachi face sau nu politică; PSDul nu e partid politic, ci o gașcă de mafioți pentru care politica reprezintă o afacere. Mandachi, cu sau fara politică, e un o persoana care le deranjează afacerile, deci vor încerca să îl scoată din joc prin orice mijloace- acuzându-l de tot felul de mizerii, asociindu-l cu tot felul de organizații și personalități deja făcute bau-bau pt spălații lor pe creier ( Soros, președintele României, etc)
  Vor încerca să îl denigreze, să ducă demersul lui în derizoriu, astfel încât să renunțe și să poată fura liniștiți in continuare, fără a da socoteală nimănui.
  Mandachi crede că trage un semnal de alarmă iar aștia se vor apuca de treabă!! Mafioții nu au de gand sa facă asta pt că nu vor și nici nu pot, sunt niște impostori analfabeți intrați in politică pt a se îmbogăți. Acum, înafara de a pune mana pe alți bani, au de aparat ce au furat până azi.
  Daca lumea nu înțelege că trebuie să meargă la vot să îi scoată din politica, de la conducerea țării, nu avem nicio șansă- vom rămâne doar cu protestele și plânsetele după infrastructura , ei vazandu-si in continuare de afacerea numita guvernarea țării, a resurselor patriei și a banilor vărsați de români în bugetul devenit pușculița lor

 4. In conformitate cu actuala legislatie , autostrazile se vor construii la ” Pastele Cailor” , cine este dispus sa isi distruga viata pentru a aviza documentele pentru constructia de autostrazi , dupa care sa fie inhatat de ” sistemul de justitie” , sub diferite pretexte .

  • De asta nu sunt autostrazi postacule?

  • Până în 2014, când au putut „lucra” fără a fi deranjați de DNA, câte lucrări de infrastructură s-au făcut la prețul corect, la calitatea corectă si într-o perioadă corectă?? Câte?
   Atunci când „adaosul” practicat la noi depășește orice limită sau când km e taxat la fiecare 800m, normal că te riști când îți pui semnătura.
   Atunci când prețul la noi e de câteva ori mai mare decât în alte țări, când se fac o mie de anexe și corecții după, când lucrările durează decenii, când lucrările sunt făcute execrabil, normal că ești luat la întrebări!
   O firma cinstită , un funcționar cinstit, un ministru cinstit nu are de ce să își facă griji daca face proiecte și lucrări corecte…la noi, toți care au au făcute contracte cu statul și-au băgat adânc mâinile în banii românilor, au lucrat doar cu gândul la cat pot fura.
   Cât o mai fi „adaosul” pt partid, 15-20%?

  • Cum cine? Hoții ca tine, adică pesedistii corupti, după ce vă veti desăvârși opera de distrugere a tot ce e

  • Pai e normal sa le fie frica sa semneze, ca doar nu pentru ca ar fi competenti au fost angajati. Au fost angajati pentru ca fac parte din GIO sau pentru ca s-au jurat sa fie fideli.
   Semnau fara sa citeasca, oricum n-ar fi inteles nimic, atunci cand se stiau protejati. Acum le e frica, fiindca nu stiu daca nu se afla unde nu trebuie. Oricum ei au in minte ca proiectele sunt facute doar ca sa se traga bani din ele, nu ca sa se si finalizeze. (discuta cu orice functionar din primarii de comuna cu cateva sute de locuitori sau din municipii sau sectoare sau din alte institutii ale statului care sunt pe traseul proiectelor de investitii – ii doare exact in c… daca se finalizeaza sau nu, dar sa se cheltuie banii, asta-i musai! )
   Ca exemplu de manual, fiindca s-a totmediatizat: au aflat cu uimire ca un kilometru e in realitate mai lung de 800 de metri.
   Cine stie cate kilograme de 600 de grame sau cati litri de 700ml s-or fi platit „cui trebuie” evident, cu banii nostri, nu cu ai lor ca ei sunt functionari la stat, bietii de ei.
   Daca le e frica sa semneze sa plece, nu sa tina locul ocupat! Poate altii stiu mai bine cate este kilometrul cat este micronul, ce inseamna secunda si anul si ce inseamna sa si pui in opera ceva.
   Cand esti competent cu adevarat, nici mama zmeilor nu te poate punde sa semnezi ca pe distanta de 80 de kilometri incap 100 de kilometri de sosea. Sa fie clar!
   Asa ca lasati-o jos cu frica de semnatura! Ca pute rau!

  • @Inapasevedeinvers:
   Asa a inceput si Rares Bogdan(cu un lung CV, cand nu era cazul !
   PS. Eu unul propun sa fim rezervati !

  • @Susufler0
   Daca te referi a CV-ul lui Mandachi… nu a fost un mesaj de sprijin pentru Mandahi – presedinte.
   Ma enerveaza astia care „nu semneaza de frica” (o legenda care se tot rostogoleste)… se dau victime ca si cum i-ar fi obligat cineva sa se instaleze in posturi pentru care nu au pregatire, dar nu fac decat sa franeze, in cel mai bun caz, niste proiecte atunci cand nu le „iese ceva” – caci oricum nu pricep nimic.
   Despre Mandachi nu am nicio parere dpdv politic, ba chiar mi s-a sugerat ca la origine ar fi pesedist. Altfel, inspirat, a apasat pe un buton care face mult zgomot.

  • @Inapasevedeinvers:
   Pt presedinte nu, dar pt un parlamentar de Moldova in 2020, merge, ce zici ? :)))))

  • Cel mai nou exemplu de „functionar public” – a se citi primar, care „isi risca pielea” cand semneaza este Fagadau de la Constanta care si-a riscat pielea cand a semnat achizitia unor autobus-uri ISUZU la pretul de 215 000 Euro/bucata. Nici o problema pana aici dar, acelasi autobus pe la Chisinau costa – si aici nu mai stiu sum ala cent- 115 000 Euro/bucata iar la Iasi parca 90 000 Euro/bucata. Bine, tot Fagadau de la Constanta a achizitionat si 3 toalete publice ( mobile – nu vreo casa transformata in WC) la pretul de 50 000 Euro/bucata, asta fara echipare, care se ridica si aia la cca 20 000 Euro(?) /bucata. Plus ca de cca 18 luni ele nu sunt functionale desi s-a incheiat proces verbal de predare-primire cu dare in folosinta si de atunci firma de paza a lui Mazarica&co primeste bani buni sa pazeasca aceste „obiexte de patrimoniu si piese de muzeu”, obiective turistice ajunse intre timp.
   Deci da, ar trebui sa le tremure chilotii cand semneaza asa ceva insa nu e cazul pentru ca TOTI stiu exact cata protectie au.
   FURA LINISTIT, DNA VEGHEAZA PENTRU TINE!!!

 5. ”Proletarians of all countries, unite! Workers of the world, unite! You have nothing to lose but your chains!”
  Seamana. Nu?

 6. cand comenteaza o armata de troli la o stire, inseamna ca ce e in stirea aia deranjeaza partidul. felicitari Stefane !

  • Nenea nu e proletar, din contra e capitalist din ăla veros, așa că nu ține înainte area ta, trolule!

   #sieuvotez #farapenali

 7. Cui explică el astea? Unor penali (hoti si complici) din gruparea infractionala pcr = fsn = psd (+alde) ? celor ticalosi care au DISTRUS si JEFUIT tara? In plus, „apolitismul” acesta repetat e DUBIOS. O grupare de infractori care si-au anexat tara prin CRIMA ca sa o jefuiasca trebuie sa stea acolo unde ii este locul – la PUSCARIE, nu sa se auto-intituleze „partid”

  • „și-au anexat”, „și-au anexat” „și-au anexat” „și-au anexat” „și-au anexat” „și-au anexat” – asta repeți pe toate forumurile, la fiecare postare, ar trebui să fi și tu anexat. La un ospiciu.

 8. Toata stima Dle Mandachi !!!!!!!!!!

  Ati gasit formula de succes care i-a mobilizat pe romani. Este cel mai important aspect.
  Psd ul nu mai este un partid, ci o adunatura de oameni disperati , manuiti de un dement.
  Continuati actiunile, pt romani sunteti un exemplu de urmat.
  Ma gandesc ca astfel de oameni ar fi f buni consilieri guvernamentali, prezidentiali.

  Succes Dle Mandachi !!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. Eu, tu, și… Autostrada. Diez vs hashtag.

 10. Din nefericire suntem o tara de ignoranti. Majoritatea romanilor stau deoparte si se plang fara sa faca nimic. Nici macar sa-si rupa 15 minute din timpul lor ca sa mearga la vot.
  Sper ca actiuni ca ale domnului Mandachi sa mai trezeasca o parte din ei.
  Cel mai important e sa iesim la vot, indiferent cu cine votam. Cel putin asa putem afla ce vor romanii.

 11. Well done !
  Go Mandachi ! Go !

 12. Bravo tinere! Cred ca Romania are nevoie de lideri ca tine .Si sunt sigura ca doar daca ne vom uni , vom scapa de aceasta caracatita care de 30 de ani a distrus tara .Fii ferm si asumat in continuare , oamenii de buna credinta ti se vor alatura si impreuna vom invinge.Felicitari pentru initiativa! Si la mai multe provocari!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.