G4Media.ro

Statuia lui Theodore Roosevelt din New York a fost demontată şi expediată…

Statuia lui Theodore Roosevelt din New York a fost demontată şi expediată în Dakota de Nord / Anunţul retragerii statuii a venit la puţin timp după moartea lui George Floyd

Muncitorii au demontat, miercuri, impozanta statuie a fostului preşedinte american Theodore Roosevelt din faţa Muzeului American de Istorie Naturală de la New York, anunță News.ro. Statuia ecvestră, comandată în 1925 şi dezvăluită publicului în 1940, îl reprezintă pe Roosevelt pe un cal, având alături un amerindian şi un african în picioare. Ea a fost criticată pentru că reprezintă colonialismul şi rasismul.

Comisia de proiectare publică din New York a votat în iunie anul trecut în favoarea retragerii ei, a indicat muzeul pe site-ul său.

Noua sa destinaţie va fi biblioteca preşedinţială Theodore Roosevelt de la Medora, în Dakota de Nord, potrivit The New York Times. Statuia lui Roosevelt va fi găzduită aici în virtutea unui împrumut pe termen lung. Acest muzeu înfiinţat în onoarea fostului preşedinte american, care trebuie să se deschidă în 2026, a promis să recontextualizeze obiectul considerat „problematic”, consultându-se cu reprezentanţi nativi amerindieni şi afro-americani.

Anunţul retragerii statuii, în iunie 2020, a venit la puţin timp după moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de poliţia din Minneapolis, care a provocat o undă de şoc în Statele Unite cu privire la rasism. Atunci, multe alte figuri istorice au fost ţinte, precum foştii preşedinţi Andrew Jackson şi Thomas Jefferson. Şi în septembrie, statuia uriaşă a generalului confederat Robert Lee, simbol al trecutului sclavagist al ţării, a fost demontată în Virginia. Dacă aceste acţiuni par legitime unora, personalităţi politice şi istorici sunt îngrijoraţi în privinţa unei curse fără sfârşit în această, aparentă, potrivit lor, „cancel culture” (anulare).

Recent, oraşul New York a anunţat că o statuie a lui Jefferson, părintele fondator al SUA, va fi retrasă din sala de Consiliu a aleşilor, pentru că el a deţinut sclavi pe plantaţiile sale din Virginia.

Alături de George Washington şi Abraham Lincoln, Thomas Jefferson şi Theodore Roosevelt constituie cei patru preşedinţi ale căror chipuri sunt sculptate în roca celebrului Munte Rushmore, din Dakota de Sud.

Sursa foto: Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Poate demolam si noi statuile lui Mihai Viteazu ca n-a desfiintat iobagia 🙂

  • Sau poate punem in cartile de istorie si lucrurile bune, si lucrurile rele. Nimeni nu e perfect. De aceeea sa nu idealizam. Trebuie sa cunoastem adevarul, oricat de jenant ar putea fi pentru anumite personaje istorice urcate pe piedestal.

 2. Ca solutie de compromis, nu merge pus in loc o alta statuie a lui Teddy Roosevelt, minus indian si negru? Din cate tin minte nici pe la noi nu vezi vreo statuie de domnitor calare cu vreo minoritate etnica pe langa…

 3. Teroristii politicii corecte nu inteleg istoria. Incepe sa se vada lipsa de educatie din scolile lor. Trecutul nu poate fi modificat ci doar constatat. Au incercat si comunistii sa falsifice istoria.
  Ce urmeaza? Sa arunce in aer muntele Rushmore la fel cum au facut talibanii cu statuile budiste?

  • mare tragedie, ce să zic! ce mi-e muntele Rașmor ce mi-e alt proiect magalomaniac comunist, tot aceeași chicioșenie! :)))))

 4. Da, asta era cea mai mare problemă, nu că republicanii vor distruge democrația americană ca să ia puterea…

 5. Eu zic să demoleze și statuile celor care s-au încălzit cu lemne sau cărbune! Nenorociții dracului și poluat Pământul! De ce nu s-au încălzit cu panouri solare? 😂

 6. aruncă g4 un os și sar cotarlele să schelălăie!
  buey poulifriques ia explicați-mi și mie: de ce vă tufe pe voi grija statuilor din America? :)))))