G4Media.ro

Staţia Spaţială Internaţională se va prăbuși în Pacific la sfârșitul anului 2030,…

Sursa foto: Twitter/ NASA

Staţia Spaţială Internaţională se va prăbuși în Pacific la sfârșitul anului 2030, după ce va fi dezafectată de NASA

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va fi retrasă din activitate de NASA la sfârşitul anului 2030, urmând să se prăbuşească pe Pământ, în mod controlat, în apele oceanului după ce va fi dezafectată, conform planurilor recent publicate, informează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

În raportul său privind tranziţia ISS (ISS Transition Report), agenţia spaţială americană NASA a indicat că, după extinderea operaţiunilor ISS până la sfârşitul anului 2030, staţia se va scufunda în sudul Oceanului Pacific, în aşa-numitul ”Punct Nemo”.

Operatorii ISS vor ghida ISS, oferind impulsul final pentru a coborî staţia cât mai mult posibil şi pentru a asigura intrarea în siguranţă în atmosfera terestră, potrivit agenţiei spaţiale.

Potrivit NASA, platformele spaţiale operate de companii private vor înlocui ISS ca spaţiu destinat cooperării şi cercetării ştiinţifice.

”Staţia Spaţială Internaţională intră în al treilea deceniu şi cel mai productiv ca platformă ştiinţifică revoluţionară în microgravitaţie”, a declarat Robyn Gatens, directorul ISS la sediul NASA.

”Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic şi financiar să dezvolte şi să opereze destinaţii comerciale pe orbită terestră joasă, cu asistenţa NASA. Aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim lecţiile pe care le-am învăţat şi experienţa noastră operaţională cu sectorul privat pentru a-i ajuta să dezvolte în spaţiu destinaţii sigure, fiabile şi eficiente din punct de vedere al costurilor”, a declarat Phil McAlister, directorul departamentului pentru zboruri comerciale din cadrul NASA.

Anticipând momentul când ISS va fi dezafectată, NASA a anunţat la începutul lunii decembrie semnarea unor contracte cu trei companii americane, cărora le va acorda sprijin în scopul dezvoltării unor staţii spaţiale private, un pas înainte în comercializarea spaţiului cosmic. Cele trei companii sunt Blue Origin, Nanoracks şi Northrop Grumman, care vor primi 130, 160 şi respectiv 125,6 de milioane de dolari. Compania Axiom Space a obţinut încă de anul trecut un contract similar în valoare de 140 de milioane de dolari.

Agenţia spaţială americană doreşte ca pe viitor să poată închiria serviciile unor companii private pentru îndeplinirea nevoilor sale, fără să mai fie nevoită să finanţeze costurile de operare ale unei staţii orbitale. NASA estimează că ar avea nevoie să asigure prezenţa permanentă pe orbită a doi astronauţi şi realizarea a circa 200 de experimente anual.

Staţia spaţială realizată de Blue Origin în parteneriat cu Sierra Space a fost denumită Orbital Reef. Poate găzdui până la 10 persoane şi poate asigura o utilitate diversă: turişti, companii sau persoane publice.

Avanpostul spaţial dezvoltat de Nanoracks, denumit Starlab, preconizează o lansare în 2027.

Staţia spaţială proiectată de compania Northrop Grumman nu are încă un nume, dar preconizează să fie prevăzută cu spaţii dedicate activităţilor ştiinţifice şi turismului.

Proiectul celor de la Axiom este puţin diferit: într-o primă etapă, un modul va fi ataşat la ISS, după care staţia se va detaşa pentru a funcţiona independent.

Contribuţia agenţiei americane la aceste proiecte nu depăşeşte 40% din valoarea totală a investiţiilor, a declarat Phil McAlister în decembrie.

Sursa foto: Twitter/ NASA

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Eu n-am voie să arunc un Pet pe jos sau in apă. Nu că mi-aș dori. Și ei dau cu stația în baltă. Vorba aia: Cine poate oase roade.

    • Pentru ca 450t o data la 30 ani (majoritatea metal, nu plastic) e acelasi lucru cu tonele de plastic aruncate zilnic, corect?

  2. 450t de metal ? pai domniilor ziceti la concetatenii nostrii, o sa astepte deja acolo la punctul 0 sa le vanda la fier vechi !