G4Media.ro

Statele Unite vor trece la măsuri de combatere a traficului de Captagon,…

Foto: Gov.uk/Wikipedia

Statele Unite vor trece la măsuri de combatere a traficului de Captagon, drogul care finanțează regimul lui Bashar al-Assad din Siria

Administrația Biden va publica în curând o strategie impusă de Congres pentru a stopa fluxul de Captagon, o amfetamină ilegală care a determinat o mare parte a dezbaterii privind oportunitatea ca vecinii Siriei să reia relațiile cu regimul președintelui Bashar al-Assad, relatează Al-Monitor.

La 12 ani după ce țara a intrat într-un război civil sângeros, Siria a devenit centrul global pentru Captagon. Oficialii occidentali spun că drogul care creează o dependență ridicată a devenit o sursă principală de venituri pentru regim, ajutând la umplerea vistieriei acestuia în fața sancțiunilor economice ample impuse de Statele Unite și aliații săi europeni.

În ultimii ani, autoritățile din Orientul Mijlociu și din sudul Europei au confiscat Captagon în valoare de miliarde de dolari, despre care spun că provine din zonele din Siria controlate de guvern. Acesta este apoi, de obicei, transportat ilegal pe cale terestră în Iordania, înainte de a ajunge în Golf, unde este utilizat pe scară largă în scopuri recreative de către tineri.

Se estimează că 80% din cantitatea mondială de Captagon este produsă în prezent în Siria, unde oficialii occidentali spun că rudele și asociații lui Assad au creat o întreprindere ilicită profitabilă cu ajutorul grupului militant Hezbollah din Liban și al milițiilor susținute de Iran.

Printre actorii principali se numără și Divizia a patra blindată a armatei siriene, care este comandată de fratele lui Assad, Maher al-Assad. Se spune că vărul președintelui, Samer Kamal al-Assad, supraveghează instalațiile Captagon din orașul-port Latakia în coordonare cu Divizia a patra.

O dispoziție din Legea de autorizare a apărării naționale pentru anul fiscal 2023, pe care președintele Joe Biden a semnat-o în decembrie, prevede că administrația trebuie să prezinte Congresului o strategie scrisă care să detalieze planul său interinstituțional pentru „a contracara, degrada și dezmembra rețelele de producție și trafic de stupefiante legate de Assad”, inclusiv prin sprijin diplomatic și de informații, precum și prin formare pentru forțele de ordine din țările afectate.

Ethan Goldrich, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Siria și Levant, a declarat joi că administrația își va prezenta strategia în următoarele săptămâni.

Anul trecut, Congresul a cerut în mod similar administrației să elaboreze un raport privind averea familiei Assad, dar criticii au spus că raportul a oferit puține lucruri în plus față de ceea ce se știa deja.

Reprezentantul French Hill, Republican din Arkansas, care a sponsorizat legislația inițială care cerea o strategie inter-agenții privind Captagonul, a descris medicamentul ca fiind „o sursă uriașă de finanțare pentru Assad și regimul său terorist”.

„Pe măsură ce acest drog a ajuns să fie produs la scară industrială de către Assad, familia și regimul său, avem și riscul ca acesta să ajungă în rețelele transnaționale de droguri și să ajungă în emisfera vestică”, a declarat Hill într-un interviu pentru Al-Monitor.

Administrația își elaborează planul într-un moment în care țările arabe îl primesc pe Assad înapoi în sânul lor, în speranța că angajamentul cu liderul sirian, odinioară ostracizat, ar putea aduce concesii modeste din partea acestuia, inclusiv crearea unor condiții sigure pentru întoarcerea refugiaților, reducerea influenței Iranului în Siria și oprirea fluxului de Captagon.

„Ei cred că au încercat totul, iar acum singurul lucru pe care nu l-au încercat este să colaboreze cu adevărat cu regimul sirian”, a declarat Karam Shaar, economist politic și cercetător senior nerezident la New Lines Institute for Strategy and Policy din Washington.

Vorbind la un eveniment organizat de New Lines, Shaar a declarat că există o valoare în cooperarea la nivel scăzut în domeniul informațiilor între Siria și statele din regiune care luptă împotriva Captagonului, cum ar fi schimbul de nume de contrabandiști în urma unei capturi de droguri.

„Acest lucru nu ar trebui să se facă în detrimentul procesului politic sau să se facă orice concesii care, de fapt, dau putere regimului”, a adăugat Shaar.

Reabilitarea constantă a lui Assad a creat fricțiuni între Washington și unii dintre partenerii săi cheie din regiune, inclusiv Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care au ajuns la concluzia că un deceniu de izolare a lui Assad de către SUA nu a reușit să schimbe cursul în Siria.

Sfidând Statele Unite și aliații săi europeni, Liga Arabă a votat în această lună pentru a reintroduce Siria, care a fost suspendată în 2011 în urma represiunii violente a revoltei pro-democratice din țară.

Administrația Biden și-a exprimat dezaprobarea cu privire la reabilitarea lui Assad și a încurajat statele care doresc legături mai strânse cu Assad să se asigure că primesc ceva în schimb.

„Dacă se angajează în acest sens, sperăm că vor putea să urmărească același tip de obiective pe care le urmărim și noi și să vedem cât de departe ajung cu ele”, a declarat Goldrich în timpul evenimentului New Lines.

Steven Heydemann, membru senior nerezident al Centrului pentru politica Orientului Mijlociu din cadrul Brookings Institution, a declarat că, până în prezent, nu există indicii că regimul a redus contrabanda și nici că țările nu și-au redus eforturile de a intercepta aceste transporturi.

„Întrebarea este dacă aceasta este o fază de negociere care va duce în cele din urmă la un fel de înțelegere în care regimul Assad este compensat, cel mai probabil nu de Iordania, ci de statele din Golf, în schimbul reducerii producției și exportului de Captagon”, a spus Heydemann.

Între timp, Washingtonul s-a angajat să își continue propria politică de izolare a regimului, atât pe plan diplomatic, cât și prin sancțiuni. La sfârșitul lunii martie, administrația Biden a pus pe lista neagră mai mult de o jumătate de duzină de figuri cheie implicate în comerțul cu Captagon din Siria, inclusiv mai multe rude ale lui Assad.

Sancțiunile au fost prima utilizare de către administrația Biden a așa-numitului „Caesar Act”, o lege din epoca Trump care permite aplicarea de sancțiuni persoanelor sau companiilor care fac afaceri cu guvernul sirian.

Legislatorii promovează o legislație bipartizană care ar extinde Legea Caesar pentru a include sancțiuni mai stricte și ar interzice guvernului SUA să îl recunoască vreodată pe Assad. Un vot în Camera Reprezentanților este așteptat în această vară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...