G4Media.ro

Statele Unite i-au informat pe aliații din NATO în legătură cu stadiul…

Sursa foto: NATO.int

Statele Unite i-au informat pe aliații din NATO în legătură cu stadiul discuțiilor cu Rusia

Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman a discutat marţi cu reprezentanţii ţărilor NATO despre convorbirile cu omologul său rus de luni de la Geneva privitoare la Ucraina, reafirmând dorinţa Washingtonului de a lucra „în strânsă colaborare” cu aliaţii săi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Negociatoarea-şefă a SUA s-a întâlnit cu secretarul general Jens Stoltenberg şi cu ambasadorii ţărilor NATO la sediul Alianţei din Bruxelles, a doua zi după discuţiile de la Geneva cu viceministrul rus al afacerilor externe Serghei Riabkov, care nu au permis realizarea de progrese privind Ucraina.

O reuniune NATO-Rusia urmează să aibă loc miercuri la Bruxelles, urmată de o întâlnire joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), platforma de dialog Est-Vest apărută după Războiul Rece.

Unii responsabili europeni au deplâns faptul că Washingtonul va conduce negocierile cu Moscova, îngrijorându-se că vor fi lăsaţi deoparte în tentativele de a obţine diminuarea tensiunilor la frontiera ucraineană şi evitarea unei confruntări cu Rusia, notează AFP.

Wendy Sherman a dat însă asigurări pe Twitter că SUA sunt „hotărâte să lucreze în strânsă colaborare cu aliaţii şi partenerii lor pentru a încuraja detensionarea situaţiei şi a răspunde crizei de securitate provocate de Rusia”.

Împreună cu Jens Stoltenberg, „am afirmat o abordare unificată a NATO cu privire la Rusia, realizând echilibrul între disuasiune şi dialog, şi am subliniat susţinerea noastră neclintită pentru Ucraina”, a adăugat ea.

Într-un mesaj adresat viceministrului ucrainean de externe Eminé Djaparova, ea a dat asigurări Kievului că aliaţii „nu vor lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina”.

După peste şapte ore de discuţii tensionate luni, la Geneva, responsabilii american şi rus şi-au exprimat dorinţa de a continua dialogul.

Occidentalii acuză Rusia că au comasat în ultimele săptămâni 100.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac asupra acestei ţări, ceea ce Moscova infirmă. Ei ameninţă Moscova cu sancţiuni economice grele în caz de agresiune. Rusia doreşte la rândul său garanţii occidentale privind o încetare a extinderii NATO, în special cu Ucraina.

Sursa foto: NATO.int

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Maestrul IC pune in garda SUA ca daca va insista sa primeasca Ucraina in NATO Putin va fi obligat sa impiedice cu orice pret asa ceva iar rezultatul final, conform pronosticului dat de Maestru, va fi razboiul mondial nuclear, deci disparitia speciei umane.
  Eu, afland astea de la Maestru, zic doar atat americanilor:
  – „Americani, jos labele de pe Ucraina!”

 2. Care Presedinte Democrat de la JFK incoace nu a târât SUA macar intr-un razboi ?
  E soluția pentru a acoperi dezastrul din Afghanistan si criza interna : inflatie record, distrugerea clasei de mijloc, invazia migrantilor prin frontiera sudica samd.

 3. ca s-a spus asa: luati asiaticii si mai usor cu Ucraina. Caaa, decat sa ii ia China, mai bine bara-bara.

 4. Cand ii vad pe amaratii de Moldo-Vlahi cum comenteaza la adresa Rusnacilor , ma bufneste rasul , voi inca nu ati inteles ca nu va baga nimeni in seama ca tara , toate tarile inchid usa in nasul vostru borcanat ..Anglia deja nu m-ai primesc Moldo-Vlahi sclavi … Vlahi au o istorie fabricata din povesti si din auzite , se cred deaja un popor european cvilizat …Rusia are o cultura streveche , nu doresc sa amintesc toate personalitatile din cultura , stinta etc rusesti ..Mai bine vedeti-va de mizeria voastra si dupa comentati la adresa altor popoare

 5. Trebuie găsită o soluție pe căi diplomatice.Altfel sâtem răi pe mica noastră planetă.Nu e bine.Sa fie pace și înțelegere.Nu război.