G4Media.ro

Statele UE vor ca în 2027 femeile să deţină o treime din…

Sursa foto: Pixabay

Statele UE vor ca în 2027 femeile să deţină o treime din poziţiile în board-urile companiilor

Miniştrii ocupării forţei de muncă şi afacerilor sociale din UE au ajuns luni la o „abordare generală” cu privire la o propunere de act legislativ al UE privind îmbunătăţirea echilibrul de gen în rândul administratorilor neexecutivi ai societăţilor cotate la bursă, informează un comunicat de presă al Consiliului European, preluat de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Acordul de astăzi din cadrul Consiliului reprezintă un pas important. Fac apel la începerea rapidă a negocierilor cu Parlamentul European pentru a ajunge la o adoptare finală a acestei directive, care va contribui la combaterea plafonului de sticlă cu care se confruntă încă prea frecvent femeile pe piaţa muncii”, a declarat ministrul francez al Muncii, Ocupării forţei de muncă şi Încadrării profesionale, Elisabeth Borne.

Directiva urmăreşte să stabilească un obiectiv cantitativ pentru proporţia membrilor sexului subreprezentat în cadrul organelor de conducere ale societăţilor cotate la bursă. Acest lucru ar impune societăţilor să introducă măsuri pentru a atinge, până în 2027, obiectivul minim ca membrii sexului subreprezentat să deţină fie 40% din posturile de administrator neexecutiv, fie 33% din toate posturile de administrator din cadrul organelor lor de conducere. În cazul nerespectării acestor obiective, o societate ar fi obligată să procedeze la numiri sau la alegeri de administratori aplicând criterii clare, lipsite de ambiguitate şi formulate în termeni neutri.

De asemenea, statele membre vor trebui să se asigure că, atunci când societăţile aleg între candidaţi cu calificări egale din punctul de vedere al adecvării, al competenţelor şi al rezultatelor profesionale, acestea acordă prioritate candidatului aparţinând sexului subreprezentat.

Ţările care au instituit măsuri precum obiective naţionale de atingere a unei reprezentări mai echilibrate a femeilor şi bărbaţilor pot suspenda cerinţele în materie de numire sau de alegere prevăzute în directivă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care ţările au înregistrat deja progrese care le permit să se apropie de îndeplinirea obiectivelor stabilite în directivă. În poziţia sa, Consiliul a clarificat, de asemenea, că statul membru (şi nu întreprinderile) este cel căruia îi revine alegerea între cele două obiective propuse, şi anume 40% pentru administratorii neexecutivi sau 33% pentru toţi membrii din cadrul organelor de conducere.

Deşi s-au înregistrat progrese în direcţia unei mai mari egalităţi de gen în cadrul organelor de conducere, acestea rămân inegale. În octombrie 2021, numai 30,6% dintre membrii organelor de conducere şi numai 8,5% dintre preşedinţii acestor organe de conducere erau femei. Decalajul dintre statele membre este mare. Cele în care au fost introduse măsuri în acest sens progresează mult mai rapid decât cele în care nu există măsuri.

Se preconizează că o proporţie mai mare a femeilor cu funcţii în procesul decizional economic va avea efecte colaterale pozitive pentru întreaga economie. În plus, femeile reprezintă aproximativ 60% dintre noii absolvenţi de universitate din UE. Astfel, un mai bun echilibru de gen în organele de conducere ale societăţilor ar permite, de asemenea, o mai bună valorificare a numărului mare de femei cu înaltă calificare din Europa.

Acordul de astăzi dintre statele membre pregăteşte terenul pentru negocieri între Consiliu şi Parlamentul European în vederea ajungerii la o poziţie comună.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Eu as propune ca pana in 2027 doar o treime din pozitiile in boardul companiilor sa fie ocupate de incompetenti rude amante fii de politicieni. Merge?

  2. Vai de steaua lor ce tâmpenie

  3. Daca exceleaza, daca performeaza dupa cerintele postului. Altfel e ca si Ucraina in UE: nu poti si fii acolo doar ca sa bifam PC policy.

    • @Lae: pai si bărbații pe ce criterii sunt pusi acolo? Pe criterii de p*enis?

    • Ma, cinevaule, in top 100 cele mai bogate persoane doar 11 persoane sunt femei. Nici una dintre ele nu este miliardar self-made. Ori le-au mostenit de la parinti, ori le-au mostenit de la soti decedati sau in urma divortului. Asta spune destul.

    • Da ma, Yo, si toti bărbații aia sunt self-made, nu? Asta spune numai ca bărbații n-au scrupule, se cam știe cum se fac afacerile, toti domnii aia au avut tătici cu bani făcuți pe seama altora, n-a inventat niciunul roata, hai sa fim serioși. Si inca o data, aștept momentul cand tatii vor sta doi ani acasa sa isi crească copiii, si vedem apoi.

  4. Feministele astea n-ar vrea sa detina cumva si majoritatea pe front in prima linie? Ca tot miroase a razboi si ele tot cauta egalitatea

    • E vreo femeie care a declarat razboi in ultima suta de ani, vreo femeie care a făcut vreun genocid, crime de război, vreo femeie care lucrează la noi si noi arme de distrugere in masa? De ce sa moara femeile pe front din cauza prostiei bărbaților?

  5. multa treaba au globalistii: numai feminism, socialism si egalitate de gen
    pai de de nu sunt bagate femeile in armata in Ucraina daca e egalitate de gen????

  6. Pai si barbatii pe ce criterii sunt pusi acolo? Pe criterii de p*enis?

  7. Sa inteleg ca nu conteaza competenta ci doar sexul? Azi maine o sa fie doar cu femei queer iar restul trans…
    competenta nu tine de sex, nu asta ar trebui sa fie motiv de angajare sau promovare.
    Dece nu merg femeile
    zidari sau sapatoare de santuri? Acolo cum e proportia?

    • Lasati competenta, nici marimea nu conteaza. Eu am urcat pe scara sociala fara sa ma sprijin in cei 9 cm, daca ma credeti sau nu

    • Pana acum nu vorbea nimeni de competenta, doar acum se sesizeaza oamenii. Bărbații sunt promovați fara niciun criteriu altul decât ca au p*enis in multe funcții si pozitii de cand lumea si pământul dar abia acum incepem sa vorbim de competenta.
      Am si eu o întrebare la tine: bărbații când au de gând sa isi creasca copiii si sa renunte la educație/cariera pentru asta?

  8. Când vor fi femeile cele care vor începe razboaie si vor ataca tari si vor da ordine prin care ucid in masa, etc, etc., atunci da. Pana atunci, războiul e cam „specialitatea” bărbaților si a felului lor de a fi. Putin e exemplul perfect de bărbat care a luat-o razna. Dar na, probabil daca Putin era femeie cereati acum sa nu mai aiba nicio femeie dreptul la o funcție de putere. Asa, fiimd barbat si fiind obișnuiți cu toate monstruozitatile, stam si ne uitam.

  9. Daca as fi angajator as prefera sa angajez barbati, macar nu stau cate 4 ani in concediu de maternitate.
    In plus de asta sunt multi barbati care se ocupa de copii.
    Iar modul de a angaja doar ca sa fie procent este aberant.

    • Nu sta nimeni 4 ani in concediu de maternitate. Si da, daca s-ar comporta si bărbații ca niste tați si ar sta si ei acasa cu copilul, s-ar putea întoarce si femeile mult mai repede la munca, chiar dupa cateva luni de la naștere. Dar nu, multe sunt fraiere si aleg o viata de locul doi, le mai si păcălește barbatul ca „e mai bine asa”, mai toarna unul intre timp, si uite cum femeile care au cele mai bune rezultate in scoala ajung sa fie doar niste masini de făcut copii.

    • In jurul meu cunosc o gramada de exemple care fac 2 copii in 2 ani si stau 4 ani in concediu de maternitate. Si nu sunt prostite de barbati, ci si-au atins scopul suprem in viata, sa devina mame.

    • Cunosc foarte multe exemple in jurul meu de femei care fac cate 2 copii in 2 ani pe criteriul sa isi prelungeasca concediul de maternitate sa stea 4 ani acasa. Multe femei oricat de bune ori fi fost in scoala se considera cu scopul atins in viata cand devin mame, asa ca nu cred ca barbatul o convinge cu ceva.

  10. Excelent. Sa renuntam odata pt totdeauna la invechitele criterii bazate pe competente si abilitati.

    Daca la un concurs pt ocuparea a 10 posturi, in primele 10 locuri avem 7 barbati si 3 femei, ce facem? Promovam prima femeie din afara top 10 in devafoarea ultimului barbat? Anulam concursul? Ca n-avem voie sa scoatem la concurs separat posturi pt barbati si postur pt femei, e discriminare.

    • „invechitele criterii bazate pe competente si abilități”? Care ma, alea care funcționează ca unse de mii de ani, alea in care doar bărbații pentru ca au penis pot face scoala, avea o cariera, ocupa o poziție inalta, pot fi promovați? Ca ei au p*enis si in plus nici nu rămân însărcinați, nu?

    • „Cineva” ai frustari mari? Du-te si consulta un psiholog. Nu mai face trolling pe aici.

    • Domnule Johnson, ceva concret ai sa spui? Eventual sa ma contrazici? Nu prea cred..

  11. Bravo, fetili! Preluati controlul! Nu-i lasati sefi pe unii ca astia care au comentat la urmatorul articol, ca e vai mama voastra daca va lasati la mintea lor:

    g4media.ro/video-rusoaice-in-doliu-ca-le-a-murit-contul-de-instagram-si-ca-mcdonalds-si-alte-branduri-occidentale-se-retrag-din-rusia.html

    • @cineva :
      Cunosc foarte multe exemple in jurul meu de femei care fac cate 2 copii in 2 ani pe criteriul sa isi prelungeasca concediul de maternitate sa stea 4 ani acasa. Multe femei oricat de bune ori fi fost in scoala se considera cu scopul atins in viata cand devin mame, asa ca nu cred ca barbatul o convinge cu ceva.