G4Media.ro

Starea de alertă: Persoanele care vin din străinătate nu mai sunt obligate…

Sursa foto: Poliția de Frontieră

Starea de alertă: Persoanele care vin din străinătate nu mai sunt obligate să stea în carantină instituționalizată, ci vor fi izolate la domiciliu / INSP a eliminat „zonele roșii”

Persoanele care vin din străinătate nu mai sunt obligate să stea în carantină instituționalizată, ci vor fi izolate la domiciliu. De altfel, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a eliminat „zonele roșii”, pentru care era impusă această măsură.

Cei care vin din străinătate vor fi obligați să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile, iar pentru cei care nu au condiții pentru izolare sau care nu vor să își expună familia se poate opta în continuare pentru carantina instituționalizată, în centrele organizate de stat.

Persoanele care nu vor respecta măsura izolării la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hranei.

Cei care acum se află în carantină instituționalizată rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile, a mai decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a făcut această modificare, astfel că nu mai există așa numitele „zone roșii”, ci doar „zona galbenă”.

Sunt și o serie de excepții – persoane care nu trebuie să se izoleze la domiciliu, între care conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, personalul navigant, piloții aeronavelor, lucrătorii transfrontalieri.

Sursa: INSP

Prevederile din hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

14. (1) Se instituie, începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.

(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) următoarele categorii de persoane:

Publicitate electorală

a) conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;
b) membri ai Parlamentului European, parlamentari și personal aparținând sistemului național de apărare ordine publică și siguranță națională;
c) piloții de aeronave şi personalul navigant;
d) mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;
e) personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri;
f) lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina și Moldova nu prezintă simptome asociate COVID-19;
g) angajați ai operatorilor economici din România care efectuează lucrări, conform contractelor încheiate, în afara teritoriului României, la întoarcerea în țară dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul din afara teritoriului național;
h) reprezentanții companiilor străine care au filiale/sucursale/reprezentanțe pe teritoriul național, dacă la intrarea pe teritoriul României nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu entitățile economice de pe teritoriul național;
i) persoanele care intră în România pentru prestarea unor activități de utilizare, instalare, punere în funcțiune, mentenanță, service a echipamentelor și tehnicii medicale, precum și a echipamentelor din domeniile științific, economic, apărare, ordine publică și securitate națională, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul României;
j) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București, posesori de pașapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum și membrii Corpului Diplomatic și Consular al României și posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu, dacă la intrarea în România nu prezintă simptomatologie asociată SARS-CoV-2;
k) angajații sistemului național de apărare ordine publică și siguranță națională care se întorc în România din misiuni executate în afara țării, dacă la intrarea în România nu prezintă simptomatologie asociată SARS-CoV-2.

(3) Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate.

(4) Persoanele aflate în carantină instituționalizată la data de 15.05.2020, rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Deci daca vin eu din Franta stau 14 zile acasa. Saca vine sefu din Franta, e liber sa circule unde vrea! Adica nu are cum sa fie infectat. Poate e asimptomatic! Din nou dubla masura, ca de, aia pot face scandal, si se fac de rusine. Noi romanii= vite!

  2. Adica dom soferu nu trebe sa intre la izolare la domiciliu, ca trebe sa lucreze, dar restul frayerilor trebuie la izolare. Bravos bay desteptilor! Mai avetzi dume de astea?

  3. Vezi sa nu se izoleze! Și sa nu mai arate ei vecinilor și neamurilor câți bani au făcut?