G4Media.ro

SPECIAL Poveștile artistului Valentin Tănase, omul care spune că i-a strecurat pe…

Sursa: Valentin Tănase

SPECIAL Poveștile artistului Valentin Tănase, omul care spune că i-a strecurat pe The Beatles în România: Am făcut o ilustraţie în care Ceauşescu inaugurează hidrocentrala de la Porţile de Fier. Exact în spatele lui l-am pus pe Ringo Starr cu o cască dintre acelea de şantier pe cap

În anii 80, un absolvent al Universității Naționale de Arte București începea să publice mai multe ilustrații în revista Cutezătorii, destinată copiilor și adolescenților, dar cu diverse teme socialiste. Editată de Consiliul Național al Organizației Pionierilor, revista trecea prin asprul filtru al cenzurii. Iar aici apare povestea tânărului Valentin Tănase.

Fan al muzicii rock și un împătimit al legendarei trupe the Beatles, Valentin Tănase a început să-și strecoare eroii printre diverse ilustrații din Cutezătorii. Așa au apărut tipăriți în România comunistă Ringo Starr, John Lennon, George Harrison și Paul McCartney fără ca nimeni să își dea seama. Ulterior, cei patru au fost apărut şi în celebrele Povestiri Istorice scrise de Dumitru Almaş şi ilustrate, evident, de Valentin Tănase.

„A fost forma mea de protest”, explică pentru G4media.ro artistul Valentin Tănase (68 de ani).

Ringo Starr și John Lennon în Sub semnul lui Ștefan cel Mare - Almanahul Cutezătorii - 1980
Ringo Starr și John Lennon în Sub semnul lui Ștefan cel Mare – Almanahul Cutezătorii – 1980
George Harrison și Paul McCartney în Almanahul Cutezătorilor 1988
Sursa: Valentin Tănase/ Arhiva Personală

 

Primele ilustrații le-a făcut în timpul liceului. S-a prezentat la redacția revistei Cutezătorii cu câteva schițe, apoi a început să colaboreze periodic.

„Eram în clasa a zecea. Primele pagini de benzi desenate pe care le-am făcut erau cu Alexandru Ioan Cuza. Apoi am intrat la Universitatea de de Arte Plastice, dar nu am renunțat la benzi desenate şi am continuat să lucrez la diverse reviste ale vremii: Cutezătorii, Luminiţa, Şoimii Patriei şi multe altelel. Apoi am colaborat la Povestiri Istorice. Aparatul de cenzură era funcţional, dar nu se prindea nimeni, erau activişti care nu aveau nici o treabă”, povesteşte Valentin Tănase.

Revista Cutezătorii era editată de Consiliul Naţional al Pionierilor, o organizaţie de partid care se ocupa de viitorul copiilor şi al adolescenţilor în spiritul socialist. Înainte de apariţia fiecărui număr, înainte de tipar, paginile ajungeau aici pentru a fi verificate.

„La un moment dat eram cel mai tânăr din redacţie şi plecam cu paginile să le vadă cei de acolo, să caute diferite şopârliţe, ceva ce nu le convenea, ceva ce era contrar ideologiei, împotriva politicii de stat, lucruri din astea. Eu îmi strecuram în toate numerele aceste mici inserţii şi niciodată nu s-a prins nimeni. În schimb, am fost o singură dată cenzurat şi vă şi explic de ce, să se înţeleagă cum funcţionau ei, cenzorii. Aveam o pagină în care copiii erau îndemnaţi şi li se prezentau planuri pentru construirea unui sextant, un instrument folosit în astronomie, în navigaţie, un instrument optic. Cenzorul s-a uitat, a citit şi-a zis: <<ce face acest aparat? De ce se leagă de cuvântul sex?

Nu putem să dăm aşa ceva. E şi sex e şi tant, de la secte. Sectanţi, ce este asta? Scoate pagina asta!>> Bine, zic, dar ce să băgăm în loc? Aveam ceva rezervă cu o pagină unde copiii erau îndemnaţi să construiască o cuşcă pentru iepurii de casă. Am mers din nou cu paginile, iar cenzorul m-a felicitat! <<Ai văzut? Dacă vrei poţi, ai făcut foarte bine, se leagă şi de agricultură>>. Doar că cenzorul nu a observat ce făcusem. Pe frontispiciu, adică chiar deasupra cuştii, am desenat exact iepuraşul Playboy, care avea papion. Colegul meu Pompiliu Dumitrescu mi-a şi zis că o să mă aresteze ăştia. Dar evident că nu s-a prins nimeni”, îşi aminteşte artistul.

Eroii artistului Tănase apar în mii de ilustraţii în diverse spaţii editoriale socialiste.

„Nu ştiu de câte ori, vă daţi seama, dar cam peste tot i-am pus timp de mai bine de 20 de ani. Într-una din Povestirile Istorice, apar în Pintea Viteazu. Apoi, de exemplu, al treilea volum din Povestiri Istorice trebuia să se încheie cu soţii Ceauşescu, căci ei erau eroii absoluţi. Am făcut o ilustraţie în care Ceauşescu inaugurează hidrocentrala de la Porţile de Fier. Exact în spatele lui l-am pus pe Ringo Starr cu o cască dintre acelea de şantier pe cap. Mă distram, era forma mea de protest”.

Valentin Tănase i-a trimis pe The Beatles şi în spaţiu, în mai multe numere din diverse almanahuri ale vremii, la rubrica Science-Fiction.

Ani de zile, cei patru sunt văzuţi de sute de mii de copii şi adulţi din România, fără ca cineva să sesizeze.

„Eu îi ştiam portretiza din memorie, le ştiam perfect trăsăturile, le învăţasem foarte bine. Pe Lennon l-am pus mai puţin fiindcă a fost asasinat în 8 decembrie 1980 şi nu îmi plăcea să-l pun. Am profitat şi de Povestirile Istorice fiindcă era vorba despre haiduci, aveau voie cu plete, cu bărbi şi aşa mai departe, pe când în realitatea noastră de atunci nu se putea, se cerea părul tuns, fără barbă, fără mustaţă, era un curent împotrivă. Eu iubeam formaţia, strângeam viniluri, reuşisem să strâng aproape toată discografia lor, 14 albume. Se dădeau pe piaţa neagră şi se procurau extrem de greu, cu eforturi extrraordinare. Erau oameni care primeau din străinătate, se mai făceau şi schimburi, împrumuturi să se înregistreze pe magnetofon, pe ceva casete. Se plăteau şi 500 de lei pe unele, ceva foarte mult”.

Probă de BAC

Pe 18 iunie 1973, Valentin Tănase a susţinut proba la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat. 18 iunie coincide şi cu ziua de naştere a lui Paul McCartney. Data n-a fost trecută cu vederea de elev.

„Pe uşa clasei eram trecuţi 18 elevi pe o hârtie bătută la maşină. Până să vină profesorul, să predea tema, să începem, eu am adăugat nr. 19, Paul McCartney, imitând la perfecţie acel scris de maşină. L-am făcut aproape identic precum celelalte. Vine profesorul şi întreabă: <<păi colegul vostru, Paul ăsta, unde e?>> Păi ştiţi, haideţi să-l mai aşteptăm puţin, poate a pierdut tramvaiul. Şi a mai aşteptat puţin, cam cinci minute. A văzut că nu vine niciun Paul şi am dat examenul”, se amuză artistul.

Apariţiile celor patru membri ai trupei The Beatles au continuat până după căderea regimului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ceaușescu i-a reușit artistului. Ringo Star mai deloc.