G4Media.ro

Spania: Anchetă de amploare privind implicarea spionajului rus în referendumul din Catalonia.…

Spania: Anchetă de amploare privind implicarea spionajului rus în referendumul din Catalonia. O unitate de elită a GRU, bănuită că a acționat și în cazul Skripal

Audiencia Nacional, o înaltă curte spaniolă, a declanșat o investigație secretă legată de activitățile spionilor ruși în Catalonia, transmite El Pais. Autoritățile spaniole au indicii că o unitate de elită a spionajului rus, 29155, care a fost implicată în acțiuni subversive în Marea Britanie și Bulgaria, au contribuit la radicalizarea mișcării independentiste catalane, potrivit ziarului spaniol El Pais.

Primele informații arată că acțiunile Rusiei din Catalonia nu au fost coordonate cu liderii secesioniști locali. Obiectivul Rusiei a fost destabilizarea Spaniei prin adâncirea crizei din Catalonia, scrie El Pais.

Investigația a fost încredințată unei unități din poliția spaniolă specializată în lupta antiteroristă.

Judecătorul care a ordonat deschiderea investigației a luat în vizor serviciul secret militar rus, temutul GRU, cunoscut pentru implicarea în activități hibride care au ca scop destabilizarea situației sociale și politice din țările-țintă (atentat eșuat în Muntenegru, cazul otrăvirii spionului Serghei Skripal în Marea Britanie, campanie de destabilizare a Moldovei etc).

Unul dintre numele de spioni ruși care ar putea apărea în investigație, potrivit surselor El Pais, este generalul Denis Sergheiev. El a călătorit de două ori la Barcelona în ultimii ani, sub identitatea falsă a lui Serghei Fedotov. Ultima călătorie a fost cu doar două zile înaintea referendumului ilegal pentru independență din octombrie 2017.

Serviciile secrete germane au anunțat încă din luna mai că GRU a încercat să influențeze referendumul din Catalonia, potrivit El Pais, care citează o alocuțiune a șefului BND. În Spania, Guardia Civil (cea mai veche autoritate de aplicare a legii, cu dublă subordonare) a găsit deja legături cu Rusia ale unuia dintre actorii relevanți din referendum – Víctor Terradellas, mâna dreaptă a lui Carles Puigdemont.

Denis Sergheiev, omul bănuit că autoritățile spaniole de implicare în Catalonia, a fost implicat în operațiuni secrete în 12 țări din Europa și Asia. În Marea Britanie și Bulgaria, serviciile secrete l-au legat de două tentative de asasinat. În Bulgaria a fost implicat în dubla tentativă de asasinare a traficantului de arme Emilian Gebrev. În Marea Britanie e bănuit de supervizare a tentativei de otrăvire a fostului spion Serghei Skripal și a fiicei sale.

Denis Sergheiev s-a născut în 1973 în Usharal, un mic oraș de pe teritoriul actual al Kazahstanului.

Foto: Generalul GRU Denis Sergheiev (Sursa: El Pais)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. brexit style

  2. Astia din occident au ajuns sa se comporte ca ceausescu..ca el era cu agenturile straine…de fat e prostia lor…

  3. Ce va mai mirati ? Peste tot si-au bagat coada acesti nemernici ,din USA pana in Moldova..

  4. Eu am spus asta de mai bine de 1 an.

  5. asta este noul tip de razboi, hibrid : dezinformare, demoralizare, atentate, ocupatie, seductie
    asa face moskva oficiile de PR sau marketing social, prosti e destui