G4Media.ro

Spania, a doua ţară din UE cu cei mai tineri lideri politici

Spania, a doua ţară din UE cu cei mai tineri lideri politici

Spania, după alegerea lui Pablo Casado ca nou preşedinte al Partidului Popular/PP, a devenit ţara din UE care, după Croaţia, are cei mai tineri lideri în fruntea principalelor partide politice, trei dintre ei având mai puţin de 40 de ani, scrie publicația spaniolă El Plural, citată de Rador. Pedro Sánchez (46), Pablo Casado (37), Pablo Iglesias (39) şi Albert Rivera (38) conduc cele patru forţe politice majore spaniole, ceea ce presupune o medie de 40 de ani, puţin peste media de 37,7 ani, a celor patru cele mai importante partide din Croaţia.

(Foto: Pablo Iglesias/ Facebook)

Estonia şi Lituania se situează pe locul 3, fiecare cu câte două partide conduse de tineri, şi o medie de vârstă la cele patru principale forţe politice de 41 de ani şi jumătate. Spania a urcat câteva trepte în acest clasament după detronarea lui Mariano Rajoy (63) de către Pablo Casado (37); până acum, media de vârstă a principalilor lideri politici era de 46,5 ani.

În Europa Celor 28, numai Spania şi Croaţia au trei lideri de 40 de ani sau mai puţin între cele patru principale forţe politice, iar în cazul ţării balcanice, ea are şi persoana cea mai tânără din Europa în fruntea unui partid, Ivan Vilibor Sincic, liderul de 27 de ani al partidului populist Zivi Zid (scutul uman), a patra forţă în Parlamentul croat. Sincic este singurul lider al unui partid european de sub 30 de ani, în timp ce, din cele 112 partide analizate – cele patru cu cea mai mare reprezentare parlamentară din fiecare din cele 28 de ţări membre ale UE – 23 au lideri de circa 40 de ani, o cincime din total.

În afară de Croaţia şi Spania, care au lideri de partide de 40 de ani sau mai puţin, şi Danemarca, Estonia, Lituania şi Suedia sunt ţări în care două dintre cele patru principale forţe politice sunt conduse de tineri. De asemenea, există câte un lider din această marjă de vârstă în partide politice din Germania, Franţa, Italia, Austria, Cipru, Slovenia, Irlanda, Letonia şi România.

După croatul Sincic, cei mai tineri sunt cancelarul austriac Sebastian Kurz (31), alături de liderul Mişcării 5 Stele italiene, Luigi di Maio, şi de preşedintele partidului social-democrat eston, Jevgeni Ossinovski, ambii de 32 de ani. Unii dintre aceşti tineri politicieni au responsabilităţile guvernului în ţările lor, precum Kurz în Austria, preşedintele ÖVP, conservator; preşedintele francez Emmanuel Macron (40), liderul mişcării En Marche!; centristul Jüri Ratas (40), în fruntea guvernului Estoniei, sau premierul irlandez Leo Varadkar (39), de la partidul democrat-creştin Fine Gael.

O medie de vârstă de 49,5 de ani. Media de vârstă a liderilor celor 112 principale partide politice din Uniune este de 49,5 de ani, iar 18 responsabili de partide politice au 60 de ani sau mai mult. Veteran este inepuizabilul şi polemicul Silvio Berlusconi (81), în fruntea partidului Forza Italia; îl urmează comunistul portughez Jerónimo de Sousa şi Nikos Anastasiadis, liderul partidului conservator cipriot Regruparea Democratică, ambii de 71 de ani.

Bulgaria este, cu 58,7 ani, ţara din UE cu o media de vârstă cea mai ridicată a liderilor celor patru principale partide politice ale sale, cea mai tânără fiind preşedinta Partidului Socialist, Kornelia Ninova, 49 de ani, iar doi lideri au peste 60 de ani. Portugalia, cu o medie de 58 de ani, şi Regatul Unit, cu 56,5, sunt a doua şi a treia ţară din UE cu liderii politici cei mai în vârstă; în cazul Regatului Unit, Theresa May, 61 de ani, şi liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, 69 de ani, urcă media.

(Sursa: El Plural, preluare Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. D-aia au probleme cu separatistii. De prea tineri si destepti ce sunt ei.

  2. La +29 de ani nu mai ești „tânăr”.