G4Media.ro

Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un evocă un ”nou viitor împreună” cu…

sursa foto: AFP/ JORGE SILVA / POOL

Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un evocă un ”nou viitor împreună” cu Japonia şi o vizită a premierului nipon la Phenian

Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, influenta Kim Yo Jong, dă asigurări joi că Nordul este dispus să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Japonia şi evocă o invitaţie la Phenian a premierului japonez Fumio Kishida, relatează AFP, transmite News.ro.

Kim Yo Jong face aceste declaraţii după ce şeful Guvernului japonez Fumio Kishida declara săptămâna trecută că simte o ”nevoie puternică” de a modifica situaţia realaţiilor actuale între Japonia şi Coreea de Nord.

”Cred că nu există vreun motiv să nu considerăm pozitiv recentul său discurs, dacă el este motivat de intenţia reală de a se elibera cu curaj de obstacole din trecut”, apreciază ea într-un comunicat difuzat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

În opinia lui Kim Yo Jong, Coreea de Nord şi Japonia ”pot deschide un nou viitor împreună”, în funcţie de acţiunile pe care le va întreprinde Japonia, şi anume dacă va reuşi să dea pagina vechii probleme a răpirii unor cetăţeni japonezi de către nord-coreeni, în anii ’70 şi ’80.

”Nu va exista niciun motiv ca cele două ţări să nu se apropie şi ar putea veni ziua vizitei premierului (japonez) la Phenian”, adaugă ea.

Aceste răpiri rămân o problemă importantă şi emoţională în Japonia.

Coreea de Nord a recunoscut în 2022 că a trimis agenţi să răpească 13 japonezi, în anii ’70 şi ’80, şi că i-a forţat să fomeze spioni în limba şi obiceiurile japoneze.

Însă în Japonia persistă suspiciuni cu privire la un număr mult mai mare de răpiri decât cele recunoscute în mod oficial.

Fumio Kishida şi-a exprimat anul trecut, într-un discurs susţinut în Adunarea Generală a ONU, dorinţa de a se întâlni cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un ”fără nicio condiţie”, şi anunţa că Japonia este pregătită să rezolve troate problemele, inclusiv problema răpirilor.

Junichiro Koizumi a efectuat în 2002, pe când era şeful Guvernului japonez, o vizită istorică la Phenian, unde s-a întâlnit cu tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, şi a deschis calea unei normalizări a relaţiilor, în schimbul unui ajutor economic.

Această vizită a condus la întoarcerea din Coreea de Nord în Japonia a cinci japonezi, urmată de o nouă vizită a Junichiro Koizumi.

Însă acest proces diplomatic s-a încheiat rapid, din cauza unor îngrijorări la Tokyo cu privire la faptul că Phenianul nu juca corect în dosarul victimelor răpirilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...