G4Media.ro

Sondaj: Majoritatea cetăţenilor UE doresc un proces mai rapid de aderare pentru…

Sondaj: Majoritatea cetăţenilor UE doresc un proces mai rapid de aderare pentru ţările candidate

Majoritatea cetăţenilor UE (58%) consideră că Uniunea Europeană ar trebui să accepte mai rapid noi membri, conform unui sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Rezultatele sondajului au fost publicate miercuri înainte de un summit european care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles privind acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, după un recent aviz pozitiv emis de Comisia Europeană.

Liderii UE iau în considerare această decizie extrem de simbolică într-un gest de solidaritate cu Ucraina pe fondul invaziei ruse. Cu toate acestea, aderarea la UE este un proces lung din punct de vedere politic şi complex din punct de vedere juridic.

Slovacia, de exemplu, a primit statutul de ţară candidată în 1999 şi a devenit membră UE în 2004. Turciei i s-a acordat statutul de stat candidat în acelaşi an, dar nu este încă o ţară membră.

Într-un alt exemplu, Macedonia de Nord a avut statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană timp de 17 ani şi, în iulie 2020, Comisia Europeană a dat undă verde în principiu pentru negocierile de aderare.

Bulgaria, stat membru UE, blochează procesul din cauza istoriei scrise a celor două ţări şi a drepturilor minorităţii bulgare din Macedonia de Nord.

Conform sondajului Eurobarometru, majoritatea cetăţenilor UE consideră că războiul din Ucraina le va afecta în curând viaţa sau are deja un impact asupra nivelului lor de trai.

Circa 40% dintre respondenţi au afirmat că nivelul lor de trai deja s-a deteriorat sau se va deteriora şi mai mult anul următor din cauza războiului din Ucraina.

Totodată, sondajul a constatat că majoritatea cetăţenilor UE au evaluat calitatea de membru al Uniunii Europene ca fiind pozitivă, aproape două treimi considerând că este un lucru bun – cel mai mare nivel din 2007.

La sondajul Eurobarometru realizat în aprilie şi mai au fost intervievate circa 27.000 de persoane.

Sursa foto: European Council

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. au intrebat 27000 persoane din 400 de milioane si cica asta ar fi motiv suficient

  aia intrebati cred ca erau majoritatea din Europa de est, adica partea care doar beneficiaza de banii din Vest

 2. In titlu e o greseala de gramatica.

  Majoritatea cetatenilor doreste e corect.

  Nu majoritatea cetatenilor doresc.
  Subiectul e majoritatea. Predicatul se acorda cu subiectul. Greseala e de clasa a 4a.

  • Las’ ca „merge si asa” 😀 (Romania educata)

  • GRESIT!! Ambele variante sint corecte

 3. auzi, ce mai stim de Schengen pentru tarile aderate deja de peste 10 ani

 4. Daca sondajul este comandat de Parlamentul European, este clar….nu putea decat sa dea bine si favorabil pentru UE. 27000 de oameni lucreaza doar la PE, asadar ar fi putut sa faca sondajul doar acolo.