G4Media.ro

Sondaj IRI în Republica Moldova: Două partide ar accede în viitorul Parlament.…

Sursa: orheianca.eu

Sondaj IRI în Republica Moldova: Două partide ar accede în viitorul Parlament. Rusia în cădere abruptă, iar România și UE capătă tot mai multă încredere. Transnistria, sursă de amenințare

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare în Republica Moldova, doar două partide ar putea depăși pragul electoral de 5%, iar acestea ar fi Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de factură pro-europeană care ar înregistra un scor de 21% din intențiile de vot și formațiunea prorusă Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) care ar obține un scor de 13%, se arată în cel mai recent sondaj al Institutului Republican Internațional (IRI) cu sediul la Washington DC.

Pe următoarele locuri s-ar clasa Partidul Ilan Șor cu 4%, condus de oligarhul fugar implicat în „furtul miliardului” Ilan Șor, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) cu 3% și Congresul Civic condus de fostul deputat comunist Mark Tcaciuk. Toate acestea fiind de stânga și de factură pro-rusă.

De menționat este faptul că 22% dintre respondenți au declarat că nu ar vota pe nimeni, iar plaja celor nehotărâți se ridică la 33%.

Pe lista politicienilor în care cetățenii moldoveni au cea mai mare încredere se regăsesc președintele Maia Sandu cu un scor de 20%, președintele de facto al PSRM, Igor Dodon cu 15%, primarul Chișinăului, Ion Ceban cu 8%, liderul PCRM, Vladimir Voronin cu 7% și oligarhul fugar, Ilan Șor cu 5%.

La capitolul cele mai importante pobleme pe care Republica Moldova le are astăzi, respondenții au plasat pe primul loc trei probleme economice: costul vieții și prețurile mari cu 64%, veniturile mici – 39% și șomajul 32%.

Abia pe locul al patrulea s-a situat corupția cu 27% și sărăcia pe cinci cu 17%.

Întrebați cum ar descrie situația propriei gospodării din punct de vedere economic, 59% au declarat că este foarte bună și oarecum bună. În următorul an, doar 17% din cei care au răspuns în cadrul chestionarului se așteaptă ca situația propriei gospodării să îmbunătățească mult sau într-o oarecare măsură, 33% au spus că va rămâne la fel, în timp ce 32% au spus că se va înrăutăți.

Relația cu partenerii occidentali versus Rusia

În privința unui mers mai bun al țării, cei mai mulți (55%) au spus că relațiile cu UE merg într-o direcție bună.

În ceea ce privește relațiile exterioare cu alte state, România este pe primul loc. Nu ma puțin de 83% vd relația cu România ca fiind „foarte bună” și „oarecum bună”, în timp ce foarte 6% o văd „foarte rea” și „oarecum rea”.

Pe locul doi se clasează relația cu UE văzut de 79% din moldoveni ca fiind foarte bună și oarecum bună. Relația cu SUA este de asemenea văzută bine pe locui al clasamentului cu 52% la capitolul „foarte bună” și „oarecum bună”. China este pe locul patru, iar Rusia abia a cincea cu doar 20% care văd o relație „foarte bună” și „oarecum bună”, în timp ce 66% o văd „foarte rea” și „oarecum rea”.

La capitolul siguranță, doar 31% dintre respondenți spus că se simt „foarte siguri” sau „mai mult în siguranță”, în timp ce 65% se declarată într-o „foarte mare nesiguranță” și „mai mult în nesiguranță”.

Cu toate acestea, situația de nesiguranță este dată în proporție de 55% de motive economice legate de inflație și prețurile mari, 38% este legată de acțiunile militare ale Rusiei în proximitate, 28% de șomaj și lipsa slujbelor, 14% de instabiltiatea furnizărilor de gaze și 12% de migrație.

Transnistria, sursă de pericol

În ceea ce privește amenințarea trupelor din regiunea separatistă transnistreană 31% dintre respondenți o consideră una „foarte reală”, 19% una care depinde de ce se va întâmpla în Ucraina și 37% spun că Transnistria nu este „o amenințare reală”.

În privința regiunii transnistrene, cei mai mulți 48% o văd ca pe o regiunea obișnuită ca oricare alta în componența Moldovei, 16% o văd ca pe o atunomie locală în compența Republicii Moldova, 16% o văd independentă, 5% ca parte a Federației Ruse, în timp ce 1% ca parte a Ucrainei.

Cei mai mulți respondenți ai sondajului a indicat televiziunea ca principala sursă de informare (80%), urmată de online (59%), rețelele sociale (52%), rude și prieteni (23%), radio (16%), colegi de muncă (8%), ziare tipărite (8%).

Cea mai folosită rețea socială în Repulica Moldova rămâne Facebook (67%), Viber (49%), Facebook Messgenger (37%), WhatsApp (25%), Instagram (23%), Odnoklassniki (19%), Telegram (15%), Vkontakte (7%) și Twitter (4%).

Sondajul a fost realizat în perioada 9 februarie – 30 martie, pe un eșantion de 1.306 de respondenți dintre care 46% bărbați și 54% femei, cu medie de vârstă între 18-49 de ani (54%) și peste 49 de ani în proporție de 46%.

Plenul Parlamentului Republicii Moldova. Sursa/ Facebook Parlamentul de la Chișinău

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Kakat cu perje.. România trebuie să facă propagandă agresivă pro-NATO în Republica Moldova că-s o grămadă de spălați pe creier acolo de propaganda rusă. Întâi trebuie să intri în NATO ca să-ți asiguri securitatea și abia după aia poți să aderi la UE, care oricum nici nu te primește dacă nu ți-ai asigurat mai întâi problemele de securitate.

  2. Pai dacă ar participa și aur cu usr… Ca doar drulă și simion au impresia ca lumea e în limba după ei…

  3. Sunt tari moldovenii astia. Rusia ataca si omoara, iar ei tot ar vota cu un partid pro-rus.

    • Stai sa încaseze câteva rachete rusesti, sa vezi cum își schimba părerea… Atunci vor vrea toți sa fie europeni și NATO…

  4. Transnistria până la urmă va face parte din Ucraina sau Rusia, nu din Republica Moldova cum visează moldovenii și pro rușii.

  5. Moldovenii nu au uitat cand au fost sub Opinca valahilor pana in 1940 , Valahul a adus in Moldova saracie , impozite mari , cand au intrat rusii in 40 , Moldovenii i,au asteptat cu flori si bucurie ca scapa de sub opinca Valaha …

    • Sarma daca nu este proasta nu se simte bine,mai ales daca este din Vascauți
      Betivi si mancatori de miei care latra !

    • Si pe urma au fost dusi in Siberia 😂😂 interesanta schimbare, si valahi erau si ei asa ne denumeau straini din alte tari pe atunci.

  6. Buna ziua , un schimb între Moldova și Ucraina , Transnistria sa meargă la Ucraina și Bucovina de Nord la Republica Moldova ar fi ideal ….

  7. Cu toate că din punct de vedere al majorității ednice ar fi bine pentru Moldova că în Bucovina de nord sunt mai mult moldoveni și români decât ucraineni și în Transnistria sunt mai multi ucraineni și ruși , dar toată industria Rep Moldova se afla in Transnistria și atunci nu mai e bine pentru Rep Moldova iar după acest schimb sa se unească cu România , dar i-am lua pe frați noștri cu datoriile de miliarde de dolari care ai are la Rusia , gazul moca care îl dă Rusia Trasnistria de fapt nu e moca se acumulează la datoria Rep Moldova fata de Rusia , de aceea nu vrea nici Rusia să recunoască Trasnistria ca stat independent , ca sa aibe la mana Rep Moldova ….

  8. Sondaj scris si publicat la comanda din Langley.

  9. Daca-l ascultau pe Traian Băsescu, moldovenii de peste Prut erau și în UE și în NATO,care le-a dat unica soluție viabila,unirea cu Patria Mamă, ROMANIA.Nici acum,în ceasul al 12-lea,n-ar fi târziu.