G4Media.ro

Sondaj Inscop: Maia Sandu, liderul străin cu cea mai bună imagine în…

Foto: Maia Sandu / Facebook

Sondaj Inscop: Maia Sandu, liderul străin cu cea mai bună imagine în România / Încrederea în NATO, UE și partenerii străini e în scădere, pe fondul crizelor suprapuse

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere (28,8%), potrivit unui sondaj Inscop. Ea este urmată de Joe Biden (25,8%, în scădere puternică), Vladimir Putin (în creștere) și Viktor Orban.

Clasamentul țărilor și organizațiilor internaționale în care românii au încredere e condus de NATO, Germania, UE și SUA, toate în scădere față de sondajele din martie și iunie 2021.

Întrebați care sunt țările de care România ar trebui să se apropie, ca politică externă, cei mai mulți români au indicat Germania (30%), urmată de SUA și Rusia.

68% dintre respondenți cred că existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe, în scădere ușoară față de martie și iunie.

Foto: Inscop

55,7% dintre români sunt de părere că, în cazul unei agresiuni, NATO va apăra România (față de 66,6% în martie), în timp ce 37,9% consideră că, într-un astfel de scenariu, țara noastră va fi nevoită să se apere singură (față de 29,3% în martie). Ponderea non-răspunsurilor este de 4%.

61,8% consideră că SUA și UE au mai degrabă o influență pozitivă asupra României. 16,5% din totalul eșantionului/populației este de părere că Rusia și China au mai degrabă o influență pozitivă asupra României. Ponderea non-răspunsurilor este de 21,8%.

Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, arată că ”starea de nemulțumire profundă instalată în societatea românească contaminează și încrederea în țări, organizații sau lideri internaționali. Românii rămân pro-occidentali convinși, marea majoritate apreciind că SUA și UE au mai degrabă o influență pozitivă asupra României. Totuși, diminuarea încrederii în repere precum Uniunea Europeană sau NATO reflectă în primul rând un fundal emoțional intens, marcat de anxietate și lipsa de orizont provocate de cele trei crize interne care afectează societatea românească – criza sanitară, criza social-economică și criza politică”.

Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat de INSCOP s-a derulat în perioada 15-27 septembrie 2021. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului de 1204 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.8 %, la un grad de încredere de 95%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. La inscopul lui Niro e normal ca AUR și Putin sa fie tot timpul în creștere. 🙂

  • Mie nu imi place de Putin fiindca isi mareste tara.

   Mie imi place doar Joianis, fiindca cedeaza Campia Turzii belemistilor cu mataranga intunecata.

   Despre Maia nu stiu ce sa zic, pentru ca nu mi-e clar cine, Maia sau Joianis, a cedat fara lupta teritoriiile istorice ale Bugeacului si Bucovinei de Nord.

   Putin samavolnic, da-ne inapoi Izmailul si Cernautii!

 2. Joe Biden și Putin sunt pe aceeași lungime de undă în Românica și mentalitatea românească. Asta explică cum votează românul. Așa vot, așa simpatii. Unul dictator, ucigaș, celălalt senil și trădător de țară, ambii pe placul românului, deși, nu au nimic în comun. Al patrulea- cincilea cine e? Xi? Duterte? Bisisca? La ce să ne mai așteptăm?

 3. suspecta este tacerea UE si USA la ceea ce se intampla in tara
  Echivaleaza cu o aprobare a ficusului de Grivco si puscariasului sef la PNL ceea ce nu e deloc bine pentru viitorul tarii
  Daca mai punem la socoteala si episodul Dragnea–Burci – Broidy -Trump plus miliardele promise americanilor pentru a cumpara bunavointa pentru distrugerea justitiei, lucrurile se complica urat de tot
  Dezamagitor

 4. La ce propaganda i se face, ar fi ciudat sa nu fie. Bravo Maia Sandu!

 5. one word…matroska.

 6. Frumoasa imagine, moldovenii s-au gasit!

 7. Voi, slugile lui putin sunteți trădătorii neamului, voi ar trebui sa stați doar în puscarie pe viață! Tu, șoșoacă, simion teodosie, etc. .

 8. Și plavanul nost’, sifonierul, avea la început imagine bună !.

  • Si tovarasa va presta pentru alte puteri nu pentru oamenii de rand.

  • A mai fost un pom lăudat, Mircea Snegur !.

 9. Gogule s a rencarnat Hitler in tine baiatule ?! Ai probleme serioase … Asemenea afirmatii?! Si te mai crezi si bun , altruist , om cu bun simt, cinstit etc … Bai , ca nici nu stii cum sa te fac , esti intreg la minte ? Si daca r fi asa , cum spuneti voi despre rusia putin si alti sustinatori , voi astia curati si buni , ce dovada dati prin atitudinea asta ? Ba degeneratilor , luati va toate ideile astea distructive si izolati va de astia care trebuie intemnitati pe viata , ca voi meritati asta !!!! Cum sa te dai bun propagand raul alcuiva ?! Sunteti de o ipocrizie rara , si continuati sa faceti progrese