G4Media.ro

SONDAJ Armin Lachet și CDU au trecut la atac. Cum s-a produs…

Sursa Foto: Facebook/ Armin Lachet

SONDAJ Armin Lachet și CDU au trecut la atac. Cum s-a produs răsturnarea de situație iar conservatorii au câștigat teren în fața verzilor / De ce s-a destrămat simpatia pentru Annalena Baerbock

Sondajul Deutschlandtrend indică o schimbare. La începutul lunii mai, ecologiştii se aflau în topul preferinţelor, grupaţi în jurul candidatei la funcţia de cancelar Annalena Baerbock. Prăbuşirea ei are mai multe cauze, scrie postul de radio Deutsche Welle.

Cu cinci săptămâni în urmă, tendinţa era contrară. Dacă s-ar fi desfăşurat atunci alegerile generale, acestea ar fi fost câştigate de ecologişti, la oarecare distanţă de formaţiunile creştin-democrate CDU şi CSU. În sondajul Deutschlandtrend, realizat de institutul de sondare a opiniei publice „infratest dimap”, la solicitarea postului public de televiziune ARD, ecologiştii s-au clasat pentru prima dată pe locul întâi.

Cu un plus de patru procente, ei câştigaseră exact cât pierduseră conservatorii. Dar de acest scor de etapă, minunat din perspectiva verzilor, s-a ales praful. Rezultatul sondajului din iunie indică în cazul lor o pierdere de şase procente, în vreme ce conservatorii au crescut cu cinci.

Potrivit calculelor, cele două tabere politice ar reuşi în continuare să asigure împreună majoritatea, pentru a forma primul guvern federal după era Merkel, care se apropie de sfârşit după 16 ani. Totuşi, succesorul Angelei Merkel s-ar numi în acest moment Armin Laschet. Contracandidata sa Annalena Baerbock şi formaţiunea ei ar trebui să se mulţumească într-o coaliţie cu rolul partenerului mai mic.

Sursa Foto: Deutsche Welle

Motivele principale pentru această schimbare de spirit în rândul electoratului sunt aparent date imprecise din biografia lui Baerbock, publicată în internet, şi aducerea tardivă la cunoştinţa Bundestagului a unor câştiguri suplimentare obţinute de ea în calitate de şefă a formaţiunii ecologiste.

Între datele imprecise din biografia ei se numără, de exemplu, calitatea de membru al unor organizaţii internaţionale, cum ar fi structura ONU de ajutorare a refugiaţilor UNHCR. „A fost o mizerie”, recunoaşte şi ea între timp. Credibilitatea politicienei în vârstă de 40 de ani a avut în mod cert de suferit din cauza acestor greşeli.

Conservatorii profită de succese în combaterea pandemiei

Dacă s-ar desfăşura în acest moment alegeri directe pentru ocuparea celei mai înalte funcţii guvernamentale din Germania, candidata ecologiştilor, favorită încă în luna mai, nu ar avea nicio şansă. Ea întruneşte acum doar 16 la sută din intenţiile de vot, spre deosebire de conservatorul Laschet (29 la sută) şi candidatul laburist Olaf Scholz (26 la sută).

Destrămarea simpatiei pentru Annalena Baerbock şi formaţiunea ei a putut fi oberservată şi la alegerile regionale din Saxonia Anhaltină, desfăşurate duminica trecută. Acolo a triumfat CDU, în timp ce ecologiştii au înregistrat un scor cu mult sub aşteptări.

Sursa Foto: Facebook/ Annalena Baerbock

Evident, tabăra conservatoare nu profită doar de greşelile ecologiştilor, ci şi de situaţia calmă de pe frontul combaterii pandemei. Potrivit sondajului, o majoritate clară de 61 la sută din populaţie consideră acum că măsurile luate de guvernul federal pentru îndiguirea pandemiei sunt potrivite. Cu o lună înainte, doar 40 la sută erau de această părere. Demoscopii îşi explică această schimbare prin scăderea numărului de infectări şi „procesul de relaxare a restricţiilor”.

Guvernul profită şi de avansarea campaniei de vaccinare. Şapte din 10 germani consideră că regimul care li se aplică lor personal pentru a fi vaccinaţi este just. Totuşi, anularea priorizării vaccinărilor este controversată în rândul populaţiei.

Cei chestionaţi de „infratest dimap” consideră că principala temă politică actuală este protecţia climei şi mediului. Dar în privinţa măsurilor juste în acest scop părerile sunt diametral opuse. Majoritate întrunesc doar majorarea preţului biletelor de avion şi limitarea vitezei maxime pe autostrăzi la 130 km/oră. Măsura avansată de ecologişti, anume scumpirea benzinei cu 16 cenţi pe litru până în 2023, este considerată greşită de 75 la sută dintre germani.

Sursa Foto: Deutsche Welle

Ei au fost întrebaţi de sociologi şi unde ar vrea să-şi petreacă vacanţa de vară. 40 la sută au răspuns că vor să-şi petreacă concediul în Germania, alţi 40 la sută au spus că rămân acasă. Un sfert din cetăţeni intenţionează să călătorească în ţări europene şi doar şase la sută au de gând să călătorească în lumea largă.

Dar cum va arăta bilanţul final depinde de evoluţia pandemiei de coronavirus, o temă care va mai rămâne de actualitate la nivel mondial pentru un timp.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. Doamna annalena este o tanti pro imigratie, si de aci i se trage!

  • Greșit, a zis ceva de unu că e negru acum ceva vreme (90%) și a ascuns niște fonduri în stil mai amatoricesc decât oneghiștii noștri (10%). Deci e rasistă.

  • @Lake imi pare rau, dar verzii sunt 100 % pro imigratie, de aia vor dispare, nu vor lua procente nici cat AFD ul care sunt considerati extremisti, dar sunt singurii care fac opozitie in jermania la ora asta. Surprinzator, dar c’est la vie!

 2. Cat o fi Germania de Germania, nu m-ar mira sa fure ca pe vremuri, in RDG. Nu-i fileaza americanii degeaba … Va dati seama ? Juma’ de Germanie a fost comunista … Cum s-a ajuns acolo nu stie juma’ de Europa… (Am intalnit italieni care nu stiau cine a fost Mussolini…)

  • *On-topic: Tot chestionarul e o mare prostie. N-au nici cel mai mic habar nemtalaii ca nu polueaza avioanele precum autoturismele + ca daca suprataxele se transforma in pure profituri(cum e foarte probabil cazul), nu se rezolva absolut nimic.

   Sa faci proteina animala mai scumpa, iarasi n-are logica daca nu faci ceva si cu animalul respectiv(si implicit alimentul) sa fie mai sanatos …

   E pus accentul pe CO2 dar asta-i doar varful iceberg-ului si stiu asta de juma’ de viata … Ce inhalez cand merg pe strada nu e CO2 … + ar trebui radiate toate masinile care au vechime mai mare de 10 ani, pe langa faptul ca-s ‘hackuite’ sa ascunda cat de toxice sunt tot de nemtalai …

   Neam de Bots. 🙁

 3. Deruta e totala in Germania daca partidul religiei verzi (cu sfori subtiri si invizibile atasate in locuri ce nici cu mintea nu gindesti) a ajuns sa concureze cu CDU.