G4Media.ro

Situație neobișnuită: România s-a abținut la votul de la ONU privind Pactul…

Foreign Brief

Situație neobișnuită: România s-a abținut la votul de la ONU privind Pactul pentru migrație, deși Guvernul și președintele Iohannis aprobaseră inițial mandat pentru susținerea documentului

România s-a abținut săptămâna trecută la votul-cheie de la ONU privind Pactul global privind migrația, un acord fără caracter obligatoriu, dar puternic criticat de SUA, Ungaria, Polonia, Cehia și Israel. Abținerea României este stranie, având în vedere că președintele Iohannis anunțase pe 28 noiembrie că a aprobat poziția României de susținere a acordului.

Mai mult, președintele Iohannis arăta în comunicatul oficial de presă că a aprobat memorandumul privind poziția favorabilă a României la propunerea Guvernului. ”Guvernul României a propus adoptarea unei poziții de susținere din partea României a Compactului Global pentru Migrație (CGM), în forma convenită în urma negocierilor”, se arăta în comunicatul oficial al Președinției.

Or, tabela de vot prezentată de ONU arată că România s-a abținut de la votul desfășurat pe 19 decembrie la Adunarea Generală ONU (Vezi foto de sus). Și Ministerul de Externe a confirmat într-un răspuns pentru G4Media.ro abținerea la vot.

Care este motivul abținerii? ”România a ales să voteze abținere pentru a avea o abordare echilibrată, care să  țină cont de lipsa unui consens la nivel european, în contextul în care calitatea de viitoare Președinție a Consiliului UE determina aceasta poziție neutră”, arată MAE în răspunsul pentru G4Media.ro.

Nu e clar în ce moment a existat o schimbare a mandatului la nivelul Administrației Prezidențiale și a Guvernului. Decizia de abținere la vot în Adunarea Generală a ONU vine la doar o săptămână după ce România prezentase pe 10 – 11 decembrie o declarație favorabilă Pactului privind migrația (numit în documentele oficiale Compact Global) la Conferința interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, care a avut loc la Marrakesh, Maroc.

Iată cum justifica Administrația prezidențială poziția favorabilă a guvernului și Cotroceniului pe această temă în comunicatul din 28 noiembrie: ”Conform Memorandumului, decizia privind asumarea Compactului Global pentru Migrație ia în considerare atât interesele naționale ale României, precum și perspectiva preluării de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene și candidatura la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Linia de acțiune a României este bazată pe solidaritate, angajament multilateral și necesitatea unui răspuns colectiv și o abordare cuprinzătoare faţă de provocările migrației. Totodată, este vizată combaterea efectelor negative generate de o migrație neregulată și negestionată, cum ar fi xenofobia, intoleranța și rasismul”.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a ratificat miercuri, 19 decembrie, Compactul Global privind Migrația. 152 de țări au votat pentru, cinci țări (SUA, Ungaria, Polonia, Cehia și Israel) s-au opus, altele s-au abținut, potrivit tabelei electronice a votului prezentată de ONU.

Pactul pentru migrație a stârnit controverse majore în statele est-europene care s-au opus, subiectul fiind folosit în dezbaterile interne. Și în România a existat un curent marginal de opoziție față de Pactul pentru migrație, dar partidele din mainstream s-au ținut departe de subiect. Nici în Parlament nu au existat dezbateri semnificative pe această temă.

Ce reprezintă Compactul Global. Acordul adoptat de Adunarea Generală a ONU reprezintă un angajament al statelor semnatare pentru combaterea migrației ilegale, un fenomen care a transformat traficul de persoane într-o industrie globală. Documentul nu are caracter obligatoriu pentru statele care l-au votat. Adversarii Pactului au acuzat că acesta ar duce la o creștere a fluxurilor migratorii sau ar forța statele să primească migranți împotriva voinței lor.

Răspunsul complet al Ministerului de Externe:

”În legătură cu dezbaterile derulate în cadrul Adunării Generale a ONU asupra proiectului de rezoluţie referitor la „Compactul  Global pentru o Migrație Sigură, Ordonată și Reglementată”, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

România a votat abținere la proiectul de rezoluție propus.

MAE reamintește că, în ceea ce privește Compactul global pentru Migrație, acesta reprezintă o inițiativă de cooperare la nivel global, pe bază voluntară, care nu are valoare juridică obligatorie, nu stabilește obligații financiare suplimentare pentru statele membre, nu încurajează migrația și nu intenționează să creeze noi drepturi ale omului.

Compactul Global reprezintă un ansamblu de acțiuni politice și de bune practici de la care statele se pot inspira pentru a-și pune în aplicare politicile naționale în materie de migrație. Totodată, acesta prevede implementarea politicilor de gestionare a frontierelor, cu respectarea suveranității naționale și obligațiilor și normelor dreptului internațional și urmărește minimizarea factorilor structurali privind migrația ilegală, reducând incidența și impactul negativ al acestui fenomen prin cooperarea internațională.

România a participat la Conferința la nivel înalt de la Marrakech pentru a-și exprima sprijinul pentru andosarea Pactului Global și aprecierea pentru munca extraordinară care a fost depusă în ultimele 18 luni de negocieri intense.

Gestionarea migrației este una dintre cele mai importante provocări pentru cooperarea internațională actuală, care necesită un efort comun și o gestionare adecvată pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată.

MAE menționează că, în baza mandatului aprobat și din punct de vedere procedural, România a ales să voteze abținere pentru a avea o abordare echilibrată, care să  țină cont de lipsa unui consens la nivel european, în contextul în care calitatea de viitoare Președinție a Consiliului UE determina aceasta poziție neutra.

Reiterăm poziţia constructivă adoptată de România, pentru gestionarea eficientă a provocărilor globale şi a dosarelor de interes comun, între care se află şi cel al migraţiei, precum și contribuţia substanţială a României la asigurarea securităţii frontierei externe a UE, prin misiunile FRONTEX”.

Foto: Protest anti-imigrație în Cehia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. G4, de unde iti culegi informatiile, de spui „ALTELE”, fara sa dai TOATE cifrele exacte:

    – cate tari s-au abtinut ?

    – cate tari nu au fost prezente la vot ?

    G4, nu dai aceste cifre pt ca vrei sa creezi impresia ca ROMANIA face parte dintr un grup minuscul in ceea ce priveste acest subiect ?

    G4 tu scrii;

    „.152 de țări au votat pentru,”

    ” cinci țări (SUA, Ungaria, Polonia, Cehia și Israel) s-au opus,”

    „ALTELE s-au abținut,”

    „potrivit tabelei electronice a votului prezentată de ONU.”

    De fapt tabela din fotografia atasata articolului nu indica cifrele pe care le mentionezi, caci a fost facuta inainte de incheierea votului.

    Cf tabelei votasera :

    – 134 pentru

    – 2 impotriva

    – 9 abtineri.

    G4, trebuie sa te duci direct la sursa. Nu te-au invatat asta profesorii / trainerii / handlerii ?

    Iata articolul de pe pagina ONU de unde puteai extrage infornatii mai multe.

    „General Assembly officially adopts roadmap for migrants to improve safety, ease suffering”

    „The document, […]”

    „was adopted by the General Assembly with”

    „152 votes in favour,”

    „12 abstentions,”

    „and five votes against, namely by the Czech Republic, Hungary, Israel, Poland, and the United States of America.”

    „An additional ”

    „24 Member States were not present”

    „to take part in the vote.”

    https://news.un.org/en/story/2018/12/1028941

    • Foarte interesant comentariul, dar irelevant. Cum s-ar zice: să vorbească și nea Ion că și el e om… Subiectul este abținerea României.

  2. @X-link…
    Dragule,problema in chestiune nu a fost cite tari au votat pentru,contra sau s-au abtinut ..In realitate a fost vorba despre votul Rom,care a fost altul decat se stabilise de comun acord,apriori..Tipic: dambovitza,apa dulce..

    • @ pafnute007,sfantul

      Eu nu am analizat in postarea mea decat faptul ca G4 nu prezinta intreaga realitate.

      In ceea ce priveste semnaturile lui kwi, dancila, ele nu fac cat o ceapa degerata pana cand nu se organizeaza un referendum pt schimbarea Constitutiei ROMANIEI.

      Amandoi au incalcat art. 3 (4) din Constitutie.

      „Pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine”.

      # kondensatorii tac si nu zic nimic impotriva lui dancila (ca a incalcat Constitutia) pt ca papusarilor lor le convine ca planul Kalergi sa fie pus in aplicare.

    • @X-Link

      Stii ce ai scris, practic? „eu nu am citit articolul si nu ma intereseaza despre ce e vorba, conteaza doar ca G4 nu spune cate tari au votat pro si cate contra”. Adica, total pe langa subiect. Ca de obicei.

  3. Dancila minte, Iohannis este obligat….teoria lucrului bine masluit !

  4. Romania trebuia categoric sa voteze IMPOTRIVA acestui act mizerabil care este impotriva interesului nostru national

    • Naționalismul agresiv a condus la războaie de-a lungul istoriei. Interesul României ar trebui subsumat celui al omenirii întregi.

    • @Costin presupun că îi veți lua acasă și îi veți întreține pe imigranți daca tot le purtați grija. Nu de alta dar în Romania, de exemplu, mor lunar în medie 100 de copii prin maternități din cauza lipsei banilor. Plus multe altele.

    • @XYZ Costin nu stie pe ce planeta traieste. El crede ca nationalismul a nascut razboaie, atat poate saracutul. Probabil ca se pricepe mai bine la dat cu matura.

  5. Din ciclul CA TOT ROMANU IMPARTAL!!!-Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a aprobat miercuri, 28 noiembrie a.c., la propunerea Guvernului României, Memorandumul cu tema ,,Participarea delegației României la Conferința interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migrație sigură, ordonată și reglementată”. Ce le mai semneaza el imediat, cand e vorba sa faca pe plac lu tanti Mercal! Pe biata Veorica o inteleg A FOST AMENITATA de m UE ca daca nu semneaza , pa fonduri europene pt Romanica ! Se vor utiliza – ca si pe vremea guvernului Zero al lu Ciolos la tretinerii refugiatilor lu Mercal! Cu abtinerea asta ce trebuie sa intelegem?Ca Romania ar vrea refugiati , dar in doze mici si la fel si fonduri de la m UE?

  6. De ce scrii ”neobisnuit”?
    Ar fi trebuit sa voteze PENTRU?
    Pentru ce?
    Pentru incalcarea cu buna-stiinta a Constitutiei?
    Nu ne ajung problemele din tara (furturi din banul public, spitale de groaza, sistem de invatamant la pamant, economie distrusa, statul de colonie al Romaniei, etc.)?

    Ar fi trebuit sa voteze IMPOTRIVA!
    Avem nevoie de pace si dupa cat ne-au supt fostii colonialisti, nu ne trebuie si capuse si/sau lipitori.

  7. ,, Si-au venit si-n tara noastra. De-au cerut pamant si apa ” ?… Dar ,, Cum venira , Se facura TOTI. o apa si-un pamant ” … Amin !