G4Media.ro

Situația umanitară din Sudan se transformă în „catastrofă” pe fondul luptelor violente…

Sursa foto: UNHCR / Colin Delfosse

Situația umanitară din Sudan se transformă în „catastrofă” pe fondul luptelor violente între armată și paramilitarii rivali la putere, sfidând un armistițiu care este încălcat în mod constant

„Auzim focuri de armă, avioane de război și tiruri antiaeriene”, a declarat pentru AFP citat de France 24, un locuitor din Khartoum, capitala aflată în haos din 15 aprilie, ziua în care au început luptele între Abdel Fattah al-Burhane, șeful statului și al armatei, și numărul doi al acestuia, Mohamed Hamdane Daglo, cunoscut sub numele de „Hemedti”, șeful forțelor paramilitare de sprijin rapid (RSF).

Confruntările violente de la Khartoum și din alte regiuni, în special din Darfur (vest), s-au soldat cu peste 500 de morți și de 10 ori mai mulți răniți, potrivit unor cifre în mare parte subestimate. Duminică, un nou armistițiu, aproape niciodată respectat, a fost reînnoit pentru 72 de ore.

Străinii continuă să părăsească țara, iar zeci de mii de sudanezi continuă să fugă. ONU se așteaptă ca „peste 800.000 de persoane” să se refugieze în țările vecine, precum Egipt, Ciad, Etiopia și Republica Centrafricană. Cei care au rămas se confruntă cu lipsa apei, a electricității și a alimentelor, în timp ce temperatura din Khartoum depășește 40°C.

Conflictul transformă drama umanitară deja existentă într-o „adevărată catastrofă”, a avertizat luni Abdou Dieng, coordonatorul ajutorului umanitar din Sudan, în cadrul unei reuniuni la ONU.

Și pentru președintele Kenyei, criza a atins un „nivel catastrofal”. Iar cei doi beligeranți refuză „să asculte apelurile” comunității internaționale, a deplâns William Ruto, care a cerut livrarea ajutorului umanitar „cu sau fără încetarea focului”.

Foto: Captură video

Generalii Burhane și Daglo și-au unit forțele pentru a-i înlătura pe civilii cu care împărțeau puterea de la căderea dictatorului Omar al-Bashir în 2019, în timpul puciului din 2021. Ulterior au apărut divergențe, iar conflictul dintre cei doi s-a intensificat când nu au reușit să se pună de acord asupra integrării RSF în armata regulată, înainte de a degenera într-o luptă armată.

Într-un apel adresat președintelui Kenyei, secretarul de stat Antony Blinken a „reiterat sprijinul SUA” pentru eforturile diplomatice pentru „a pune capăt conflictului” și a asigura „accesul umanitar neîngrădit”.

Șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, a zburat luni la Nairobi într-o misiune de urgență. Situația „de la 15 aprilie este catastrofală”, a scris el pe Twitter.

Violențele și jafurile nu au cruțat spitalele sau organizațiile umanitare, multe dintre acestea fiind nevoite să își suspende o mare parte din activități. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se teme, de asemenea, de o „catastrofă” pentru sistemul de sănătate – deja foarte fragil înainte de război în Sudan, una dintre cele mai sărace țări din lume și aflată sub embargo internațional de două decenii.

Doar 16% din unitățile sanitare din Khartoum funcționează eficient, dar chiar și acolo, echipamentele și personalul se epuizează.

Cu toate acestea, ajutoarele sosesc cu duiumul: au sosit șase containere cu echipamente medicale ale OMS, în special pentru tratarea pacienților grav răniți și a celor cu malnutriție acută. Combustibilul, care devine din ce în ce mai rar, a fost distribuit unor spitale care se bazează pe generatoare.

Programul alimentar mondial (PAM) a început, de asemenea, să își reia activitățile, după o suspendare temporară cauzată de moartea a trei membri ai personalului.

Foto: Captură video

Dincolo de Khartoum, haosul s-a extins în Darfurul de Vest, unde chiar și civilii iau acum parte la violențe, potrivit ONU, care a menționat aproximativ 100 de morți de săptămâna trecută, când au început luptele în regiunea deja marcată de un război civil sângeros în anii 2000.

„Sistemul de sănătate s-a prăbușit complet la El-Geneina, capitala Darfurului de Vest”, a declarat sindicatul medicilor, adăugând că jefuirea clinicilor și a taberelor pentru persoanele strămutate a dus la „evacuări de urgență” ale echipelor umanitare.

În total, peste 330.000 de persoane au fost dislocate în întreaga țară, dintre care peste 70% din Darfurul de Vest și de Sud, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...