
Siria a crezut în mod eronat că are acceptul SUA şi al Israelului pentru a desfăşura trupe la Suwayda (Reuters)
Guvernul sirian a interpretat greşit modul în care Israelul va reacţiona la desfăşurarea trupelor sale în sudul ţării în această săptămână, încurajat de mesajele SUA conform cărora Siria ar trebui guvernată ca un stat centralizat, au declarat pentru Reuters opt surse familiarizate cu situaţia, transmite sâmbătă agenţia de presă britanică, preluată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Israelul a efectuat miercuri atacuri asupra trupelor siriene şi asupra Damascului, într-o escaladare care a luat prin surprindere conducerea islamistă, au declarat sursele, după ce forţele guvernamentale au fost acuzate că au ucis zeci de oameni în oraşul druz Suwayda.
Damascul credea că a primit undă verde atât de la SUA, cât şi de la Israel pentru a-şi trimite forţele în sud, în ciuda lunilor de avertismente israeliene de a nu face acest lucru, potrivit surselor, care includ oficiali politici şi militari sirieni, doi diplomaţi şi surse de securitate regională.
Această interpretare s-a bazat pe comentariile publice şi private ale trimisului special al SUA pentru Siria, Thomas Barrack, precum şi pe discuţiile de securitate incipiente cu Israelul, au declarat sursele. Barrack a făcut apel ca Siria să fie administrată centralizat, ca „o singură ţară”, fără zone autonome.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze asupra comentariilor diplomatice private, dar a declarat că Statele Unite susţin unitatea teritorială a Siriei. „Statul sirian are obligaţia de a proteja toţi sirienii, inclusiv grupurile minoritare”, a declarat purtătorul de cuvânt, îndemnând guvernul sirian să-i tragă la răspundere pe autorii violenţelor din Suwayda, soldate cu peste 700 de morţi.
Ca răspuns la întrebările Reuters, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Siria a negat că declaraţiile lui Barrack ar fi influenţat decizia de a desfăşura trupe, care a fost luată pe baza unor „consideraţii pur naţionale” şi cu scopul de a „opri vărsarea de sânge, a proteja civilii şi a preveni escaladarea conflictului civil”.
Damascul a trimis luni trupe şi tancuri în provincia Suwayda pentru a înăbuşi luptele dintre triburile beduine şi facţiunile armate din cadrul comunităţii druze – o minoritate care urmează o religie derivată din islam, cu adepţi în Siria, Liban şi Israel.
Forţele siriene care au intrat în oraş au fost atacate de miliţiile druze, potrivit unor surse siriene.
Violenţele ulterioare atribuite trupelor siriene, inclusiv execuţii pe teren şi umilirea civililor druzi, au declanşat atacuri israeliene asupra forţelor de securitate siriene, a Ministerului Apărării din Damasc şi a împrejurimilor palatului prezidenţial, potrivit a două surse, inclusiv un înalt oficial din Golful Persic.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul a intervenit pentru a împiedica trupele siriene să intre în sudul Siriei – despre care Israelul a declarat public că ar trebui să fie o zonă demilitarizată – şi pentru a-şi respecta angajamentul de lungă durată de a proteja druzii.
Liderul sirian Ahmed al-Sharaa a promis că îi va trage la răspundere pe cei responsabili de încălcările comise împotriva druzilor. El a dat vina pentru crimele împotriva civililor pe „grupări în afara legii” care încearcă să alimenteze tensiunile şi nu a clarificat dacă forţele guvernamentale au fost implicate.
SUA şi alţii au intervenit rapid pentru a obţine un armistiţiu până miercuri seara. Secretarul de stat american Marco Rubio a descris tulburările drept o „neînţelegere” între Israel şi Siria. În cele din urmă, preşedinţia siriană a anunţat sâmbătă un „armistiţiu imediat” în Suwayda, unde forţele de securitate au început să fie desfăşurate după ciocnirile intercomunitare care au făcut peste 700 de morţi într-o săptămână.
O sursă siriană şi una occidentală familiarizate cu situaţia au declarat că Damascul a crezut că discuţiile cu Israelul, purtate săptămâna trecută la Baku, au produs o înţelegere privind desfăşurarea de trupe în sudul Siriei pentru a aduce Suwayda sub controlul guvernului de la Damasc.
Biroul lui Netanyahu a refuzat să comenteze pe tema întrebărilor trimise de Reuters.
Israelul a declarat vineri că a fost de acord să permită accesul limitat al forţelor siriene în Suwayda pentru următoarele două zile. La scurt timp după aceea, Siria a declarat că va desfăşura o forţă dedicată încheierii conflictelor comunitare, care au continuat până sâmbătă dimineaţa.
Joshua Landis, şeful Centrului pentru Studii din Orientul Mijlociu de la Universitatea din Oklahoma, a declarat că se pare că, la începutul săptămânii, Al-Sharaa s-a întins mai mult decât îl ţinea plapuma.
„Se pare că statul său major militar a înţeles greşit sprijinul acordat de SUA. Totodată, a înţeles greşit poziţia Israelului faţă de Jabal Druze (din Suwayda) după discuţiile sale cu Israelul de la Baku”, a explicat el.
Un oficial militar sirian a declarat că corespondenţa cu SUA a făcut Damascul să creadă că ar putea desfăşura forţe fără ca Israelul să le înfrunte.
Oficialul a afirmat că oficialii americani nu au răspuns atunci când au fost informaţi despre planurile de desfăşurare, ceea ce a făcut conducerea siriană să creadă că aceasta a fost aprobată tacit şi „că Israelul nu va interveni”.
Un diplomat de la Damasc a declarat că autorităţile siriene au fost „prea încrezătoare” în operaţiunea lor de a captura Suwayda, „bazându-se pe mesajele SUA care s-a dovedit că nu reflectau realitatea”.
Emisarul american Barrack a declarat public şi în cadrul unor întâlniri private la Damasc că Siria ar trebui să fie „o singură ţară”, fără o guvernare autonomă pentru comunităţile sale druze, kurde sau alawite, care rămân în mare parte neîncrezătoare faţă de noua conducere islamistă.
Această neîncredere a determinat facţiunile druze şi o forţă kurdă importantă din nord-estul Siriei să reziste desfăşurărilor armatei siriene şi să ceară ca propriii lor luptători să fie integraţi în armată ca unităţi de sine stătătoare staţionate doar pe teritoriul lor.
Landis a declarat că se pare că Al-Sharaa a înţeles declaraţiile lui Barrack împotriva federalismului în Siria „ca însemnând că guvernul central îşi poate impune voinţa prin forţă asupra minorităţii druze”.
Înaltul oficial din Golf a declarat că Damascul a făcut o „mare greşeală” în abordarea sa faţă de Suwayda, spunând că trupele au comis încălcări, i-au ucis şi i-au umilit pe druzi. Natura violenţelor i-a oferit Israelului oportunitatea de a acţiona în forţă, au declarat oficialul din Golf şi o altă sursă.
Reţeaua Siriană pentru Drepturile Omului, un grup independent de monitorizare, a declarat vineri că printre cei ucişi se află personal medical, femei şi copii. Grupul a explicat totodată că violenţele au inclus execuţii pe teren comise de toate părţile implicate.
Reuters a putut verifica ora şi geolocaţia unor videoclipuri care arătau cadavre în Suwayda, însă nu a putut verifica independent cine a comis crimele sau când au avut loc acestea.
O sursă regională de informaţii a declarat că Al-Sharaa nu a deţinut controlul asupra evenimentelor de la faţa locului din cauza lipsei unei armate disciplinate şi a dependenţei sale de un grup de miliţii, adesea cu un background în militantismul islamic.
În violenţele interconfesionale din regiunea de coastă a Siriei, în martie, sute de persoane din minoritatea alawită au fost ucise de forţele aliniate cu Al-Sharaa.
În contextul în care vărsarea de sânge şi neîncrederea faţă de guvernul Al-Sharaa sunt la cote înalte în rândul minorităţilor, înaltul oficial din Golf a declarat că există „temeri reale că Siria se îndreaptă spre o fărâmiţare în state mici”.
Oficialul de la Ministerul Afacerilor Externe sirian a declarat că operaţiunea din Suwayda nu a avut ca scop răzbunarea sau escaladarea tensiunilor, ci menţinerea păcii şi unităţii ţării.
Trupele siriene erau pregătite să se reangajeze pentru a pune capăt violenţelor comunitare de acolo „ori de câte ori apăreau condiţiile potrivite, inclusiv garanţii clare din partea Statelor Unite că Israelul nu va interveni”, a declarat oficialul, vorbind înainte de anunţul israelian.
SUA nu au susţinut atacurile israeliene
Israelul a făcut iniţial lobby pe lângă Statele Unite pentru a menţine ţara slabă şi descentralizată după căderea fostului preşedinte sirian Bashar al-Assad, a relatat Reuters în februarie.
Însă, în luna mai, preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu Al-Sharaa, a declarat că va ridica toate sancţiunile americane şi a îndemnat Israelul să colaboreze cu Siria, chiar dacă o mare parte din establishmentul politic israelian rămâne sceptic faţă de noua conducere de la Damasc.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat joi că SUA „nu au susţinut” atacurile Israelului asupra Suwayda din această săptămână.
Atacurile au reprezentat un şoc şi pentru unii americani din Siria. Cu câteva ore înainte ca Israelul să atace capitala miercuri, directorii a trei companii energetice cu sediul în SUA au sosit la Damasc pentru o zi de întâlniri.
Principalul membru şi organizator, directorul general al Argent LNG, Jonathan Bass, a declarat pentru Reuters că a primit suficiente garanţii de la Washington că violenţele care au loc în Suwayda nu vor escalada la Damasc.
Însă directorii tocmai îi prezentau ministrului de finanţe sirian un proiect energetic când Israelul a atacat.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.