G4Media.ro

Sinn Fein – aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze – își exprimă…

Sinn Fein – aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze – își exprimă regretul pentru asasinarea în 1979 a Lordului Mountbatten – unchiul Prințului Philip și mentor al Prințului Charles, moștenitorul tronului britanic

Președintele Sinn Fein, aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), și-a exprimat părerea de rău pentru uciderea Lordului Mountbatten de către IRA, primele astfel de scuze explicite ale unui lider al partidului separatist pentru acest asasinat.

Mary Lou McDonald și-a cerut scuze pentru moartea “sfâșietoare” în 1979 a unchiului Prințului Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, decedat săptămâna trecută.

Lordul Mountbatten, ultimul vice-rege al Indiei înainte de independență în 1947, care a fost mentor atât al prințului Philip, cât și al fiului acestuia, prințul Charles, a fost ucis când IRA a aruncat în aer barca de pescuit pe care se afla din satul Mullaghmore, Comitatul Sligo în Republica Irlanda, unde lordul se afla în vacanță la reședința sa de vară,  Castelul Classiebawn.

Prin aceste comentarii McDonald se îndepărtează de predecesorul său Gerry Adams, care și-a exprimat și el regretul în trecut, dar a insistat că Lordul Mountbatten “știa de pericolele” vizitării Irlandei.

Întrebată dacă își va cere scuze pentru asasinat, McDonald a declarat pentru Times Radio: “Pot spune, desigur, îmi pare rău că s-a întâmplat asta. Desigur, asta este sfâșietor ”.

Cred că datoria noastră este să ne asigurăm că niciun alt copil, că nicio altă familie, indiferent de cine sunt, nu se va confrunta cu astfel de traume și suferințe care erau prea frecvente atunci”, a spus ea a doua zi după înmormântarea Prințului Philip.

Am un angajament absolut și o responsabilitate absolută de a mă asigura că nicio familie nu se va mai confrunta cu asta. Și sunt gata să reiterez acest lucru la momentul și în weekendul în care regina voastră și-a îngropat iubitul soț. ” a mai spus McDonald

Cu toate acestea, McDonald a adăugat că “armata și forțele armate asociate prințului Charles au desfășurat multe, multe acțiuni violente pe insula noastră”.

Bomba IRA care a fost plasată pe barca de pescuit a lordului Mountbatten i-a ucis și pe nepotul său Nicholas Knatchbull, în vârstă de 14 ani, și pe Paul Maxwell, în vârstă de 15 ani, un localnic care făcea parte din echipaj. Soacra fiicei sale mai mari, baroneasa Brabourne, în vârstă de 82 de ani, a murit în urma rănilor ei.

Comentariile lui McDonald au fost făcute la șase ani după o întâlnire între Prințul Charles și Adams la Universitatea Națională a Irlandei din Galway.

La acea vreme, prințul Charles a vorbit despre modul în care uciderea unchiului său “mult iubit” l-a ajutat să înțeleagă durerea suferită de oamenii din Irlanda de Nord în cei 30 de ani de probleme.

IRA a desfășurat un război de gherilă între 1969 și 1998 împotriva armatei britanice și a forțelor de ordine din Irlanda de Nord, în cursul căruia au murit peste 3500 de persoane.

Sinn Fein, care continuă să militeze pentru unirea provinciei britanice Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, a refuzat constant să se distanțeze de acțiunile teroriste ale IRA, ceea ce face cu atât mai relevante declarațiile actualului său lider.

Times Radio

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. pentru asa ceva e doar o singura cale de dezmintzire…..

  2. Dacă regretă de ce mai există armata asta?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.