G4Media.ro

Sibiul, înainte de Revoluție. Nicu Ceaușescu era informat de Securitate că oamenii…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Sibiul, înainte de Revoluție. Nicu Ceaușescu era informat de Securitate că oamenii se plâng. ”Lipsesc toate, pantofi, ciorapi, lenjerie, săpun și tot ce cauți”. 25% din redactorii Revistei Transilvania erau informatori

O notă a Securității din septembrie 1988, document ”strict secret” ce a fost văzut de prim-secretarul județului Sibiu, Nicu Ceaușescu, are o serie de informări cu privire la ce spun câțiva sibieni despre cum se trăia atunci, relatează Turnul Sfatului.

Documentul aflat în arhiva CNSAS dă numele și prenumele unor sibieni și câteva cuvinte rostite de aceștia în anumite conjuncturi. Evident că nu știau că sunt urmăriți de către Securitate, iar organele de represiune l-au informat pe Nicu Ceaușescu de faptul că împotriva lor se va ”intensifica controlul”.

”Teodor Alexandru, de 68 de ani, avocat pensionar, domiciliat în municipiul Sibiu, aflat în atenția noastră pentru antecedente politice reacționare a spus: ”… aprovizionarea este sub orice critică, că nu lipsesc numai alimentele, lipsesc toate, pantofi, ciorapi, lenjerie, săpun, pastă de bărbierit și tot ce cauți. La ușa magazinelor scrie mereu: nu avem, sînt în concediu, închis pentru renovare și tot felul de alte pretexte…”

Părău Elena, de 56 de ani, tehniciană, domiciliată în municipiul Sibiu, necunoscută în evidențele de securitate s-a exprimat astfel:

”… Cu aprovizionarea avem probleme serioase, pîinea este pe cartelă și acum se spune că nu avem făină. Necazuri mari și scumpete. Trăim într-o lume care tinde spre îmbogățirea unora, cum ar fi gestionarii…”, se precizează în nota informativă care continuă și cu alte persoane.

În septembrie 1989, cu două luni înainte de Revoluție, Securitatea informa că din colectivul redacției Revistei Transilvania, din 8 redactori, doi erau informatori ai Securității, notează Turnul Sfatului.

Precizarea apare într-o notă informativă care analizează cum a apărut în revistă o poezie semnată de Gabriel Chifu din Craiova, deși se considera că este în dezacord cu cerințele oficiale.

”Personalul redacției revistei este format din 8 cadre, membri de partid, necunoscuți în evidențele M.I., din care două sînt surse ale organelor noastre. Nici una din cele două surse nu au sesizat conținutul necorespunzător al poeziei, astfel că nu au fost obținute informații cu relevanță preventivă”, se precizează în document.

Aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România, anunță un sondaj de opinie realizat de INSCOP, prezentat recent de News.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Da’ de mâncare nu îl informau?

  2. Mare secret ca trebuia sa stai doua ore la coada pentru doua franzele si vreo patru pentru un kil de carne….

    • Sunt din București și aveam câțiva ani când m-am dus cu familia să stăm la coadă de cu seară fiindcă se presupunea că vor băga carne.
      Deci, nu stăteai 4 ore la coadă, ci vreo 12 ore, fără să ai garanția că se și aduce sau ajunge la toată lumea.
      Seara, când ne-am pus la coadă, erau minim 200 de persoane înainte.
      Cei care plâng după comunism sunt boșorogii nomenclaturiști, securiștii sau rudele lor care aveau chiar de toate.
      Depozitele de la magazinul Bucur Obor erau pline cu televizoare color, blugi Levis, carne, mâncare, tot ce nu se găsea pe piață, dar numai pentru cei speciali. Pe acești speciali, fii și nepoții lor, ii vedeți zilnic la TV, explicându-ne cât de dăjtepți sunt ei și ce debili suntem noi fiindcă ii votăm de 34 !!! de ani.