G4Media.ro

Sfaturi pentru protejarea câinilor de zgomotul petardelor şi artificiilor: Folosiţi hamul şi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Sfaturi pentru protejarea câinilor de zgomotul petardelor şi artificiilor: Folosiţi hamul şi încercaţi să creaţi o zonă de siguranţă / ”Căţelul nostru, neînţelegând ce se întâmplă, o să aştepte de la noi un răspuns”

Câinii nu trebuie scoşi niciodată afară fără lesă, în această perioadă a anului, şi este important să fie folosit hamul, nu zgarda, a transmis, vineri, adjutant-şef Alexandru Daniel Maria de la Jandarmeria Bucureşti, care a oferit o serie de sfaturi despre cum pot fi protejate animalele de companie de zgomotele provocate de materialele pirotehnice – petarde şi artificii, informează Agerpres.

„În momentul în care suntem în casă, la domiciliu, avem o varietate foarte mare de factori care pot perturba. Primul factor este sunetul, asociat cu o lumină foarte puternică sau un sunet reverberat. (…) Căţelul nostru, neînţelegând ce se întâmplă, o să aştepte de la noi un răspuns. Ne apropiem de el, recreăm zona de siguranţă, creăm din camera respectivă o zonă de confort. Ne liniştim, încercăm să respirăm corect. Atenţie foarte mare! Nu folosim cuvântul ‘Bravo’. Nu încurajăm comportamentul acesta, pentru că este o inhibiţie, o frustrare pe care el o simte. Putem să pornim televizorul pe Discovery, un canal cu animale, cu sunete altfel. (…) Pornim televizorul gradual, aducem în prim plan o formă de relaxare care ne va fi benefică şi nouă, dar şi în relaţia cu câinele”, a precizat reprezentantul Jandarmeriei.

El a recomandat, de asemenea, tragerea storurilor sau a draperiilor, precum şi aducerea câinelui într-o zonă de confort.

„Punem uşor o lesă pe el, ca să îl avem în apropiere. Îl ţinem pe câine lângă noi. Nu spunem ‘Bravo’, nu mă apuc să îl mângâi, să îl calmez, pentru că o să obţin contrariul. Dar, vorbesc în faţa lui, să-mi simtă mirosul şi încerc să îl liniştesc şi spun: ‘E OK, nu se întâmplă nimic, suntem bine’. Şi câinele meu încet, încet, va înţelege”, a afirmat Alexandru Daniel Maria.

Potrivit acestuia, în această perioadă, câinii nu trebuie scoşi afară niciodată fără lesă, fiind recomandată utilizarea hamului. El a adăugat că este important ca patrupedelor să le fie transmis sentimentul că sunt în siguranţă.

„Vă rugăm: folosiţi hamul, nu zgarda. Hamul, pentru că este un element de siguranţă, nu poate fi scos de câine. (…) Această lesă este un mijloc de comunicare, nicidecum de constricţie. Lesa pe ham înseamnă siguranţă, (…) un mijloc de a controla o reacţie nedorită. (…) Nu ne panicăm. S-a întâmplat, s-a auzit un sunet, un zgomot – nicio problemă. Reacţionăm ca şi în casă: ne apropiem, să simtă mirosul, să înţeleagă că suntem în zona de siguranţă. Prietenii noştri americani spun ‘circle of trust’. Cercul acesta al încrederii înseamnă foarte mult pentru câinele meu”, a indicat reprezentantul Jandarmeriei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu trebuie de scos Cainele Afara Noaptea la ora 12 ., ca s-ar putea sa fuga cainele de unul Singur pe Strazi ! Trebuie de scos Cainele Afara Noaptea la ora 11 si dupa aceea la ora 1 Noaptea .

  2. Sfat pentru parlametari: interziceți petardele. Sunt doar poluare fonică. Nu doar inutile, ci periculoase. Mulțumesc.

  3. Din păcate nici calmantele nu au efect asupra câinilor mei

  4. Avem politia animalelor. Dar pentru ce !? Petardele, artificiile produc adevarate traume cainilor. De 2 saptamani seara cainele meu refuza plimbarea. Acum, dupa noaptea de revelion deabia la 1 februarie reusesc sa il scot din starea de panica produsa de zgomote puternice. Daca cineva tranteste mai tare portiera… Petardele trebuie interzise. Nu pierdem nimic.

  5. Cainele meu asteptase de la mine un raspuns la ce se intampla si i-am spus simplu ca suntem in romania. Si el mi-a raspuns: „oh, ok”. Bursc, exploziile nu l-au mai deranjat, dar a devenit depresiv…