G4Media.ro

Sfânta Sofia – „Tristeţe şi consternare” în Consiliul Ecumenic al Bisericilor

Sfânta Sofia – „Tristeţe şi consternare” în Consiliul Ecumenic al Bisericilor

Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care reuneşte 350 de biserici creştine, în special protestante şi ortodoxe, şi-a exprimat sâmbătă „tristeţea şi consternarea” după decizia autorităţilor turce de a transforma fosta bazilică Sfânta Sofia de la Istanbul din muzeu în moschee, scrie AFP, preluată de News.ro.

Secretarul general interimar al Consiliului, profesorul Ioan Sauca, a semnat această reacţie într-o scrisoare adresată preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, publicată pe site-ul organizaţiei cu sediul la Geneva.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul rugăciunilor musulmane, după ce un tribunal a anulat statutul de muzeu, deschizând calea către transformarea în moschee.

Consiliul de stat din Turcia a acceptat cererea mai multor asociaţii anulând o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, a indicat agenţia de presă de stat Anadolu.

Consiliul a examinat această cerere din 2 iulie şi decizia sa a fost aşteptată în termen de 15 zile.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă „umanităţii”.

Sursa foto: pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Fratilor, cred ca a timpul sa recapturam Constantinopol.
  DEUS VULT

  • Turcia este o tara creata prin ocuparea prin forta a teritoriilor care apartineau Greciei.
   Turcii au tot atat drept asupra teritoriilor cat rusii asupra Moldovei si ungurii asupra Transilvaniei.
   Restitutio in integrum.

  • nu ai cu cine

 2. tovarasicii iubitori de islam de la _ue de ce nu i-au pozitie?

  • eu sunt un neica nimeni dar realizez ca nu exista vid de putere, laica sau religioasa iar voi lovind puternic in mostenirea europeana crestina care a fost scoasa de prin toate tratatele erdogan a simtit ca sunteti funze in vant…

 3. Tovarasul presedinte si tovarasul prim ministru de ce nu ies sa spuna mimic? Reprezinta o tara ortodoxa nu?

 4. Barbarii tot barbari rămân. Turcii au distrus monumentele religioase din Cipru și nimeni nu i-a sancționat.

 5. Johannis, Orban și ceilalți bolșevici din UE sa va fie rușine pt ca nu apărați moștenirea creștină a Europei.

 6. ,,Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă „umanităţii”. ”
  Prostii ! !
  Mustafa Kemal a facut-o muzeu pentru ca vroia sa reduca influenta Activismului Islmist la Istanbul si care deranja Republica nou infintata. Si nici prin cap nu-i trecea să ,,o ofere
  umanităţii”. Povestea cu ,,oferitul umanitatii” de catre Mustafa Kemal e o minciuna grosolana !.
  Mustafa Kemal reprezenta mai bine ca oricine Armata Turca, si care Armata sub conducere Otomana , la 1453, a cucerit Constantinopolul prin Asalt.
  La Inceputul Razboiul din 1953 Sultanul Mahomed al- II-lea a propus Suveranului Constantin al 11-lea Paleologul Capitularea Constantinopolului. Astfel, oricine din cetate putea ramane sau pleca impreuna cu averea lor mobila.
  Foarte probabil Hagia Sofia ar fi ramas Biserica Ortodoxa daca
  se ajungea la un Acord de Capitulare.
  Dar Suveranul Constantin al 11-lea Paleologul a ales Lupta.
  Asta inseamna ca, dupa ce zidurile au fost Luate cu Asalt, toate cladirile si terenurile Constantinopolului au intrat direct in proprietatea Armatei Otomane cuceritoare.
  Deci, Armata Greaca trebuie sa bata Armata Turca, si sa ocupe Istanbulul, pentru a putea obtine inapoi Hagia Sofia.

 7. Lăsați comentariile idioate.Aceasta este o problema a întregii crestinitati,afara cu toți turcii din Europa,blocarea tuturor relațiilor cu tari creștine și redarea Sf.Sofia ortodoxiei,inclusiv schimbarea denumirii in Constantinopol

 8. Protestantii „plang ” cel mai tare ? mai bine faceau asta la vremea in care otomanii loveau cu toata forta in temeliile crestine ale Europei si cand le erau simpatizanti si chiar aliati …poate alta ar fi fost si soarta crestinilor de atunci din partile Bizantului (un exemplu doar :
  „Exposing Martin Luther’s Love Affair With Islam”)

 9. …si pentru ca „vremile” alea s-au abatut si asupra noastra,cautati frumoasele imagini existente pe net :”John Sigismund of Hungary with Suleiman the Magnificient in 1556 „( este vorba despre Ioan Sigismund/Janos Zsigmond ,cel care a incercat-prin batalia de la Sumuleu-Ciuc sa-i converteasca la protestantism(unitarianism)pe incapatanatii catolici din zona (el insusi fusese catolic,apoi lutheran,apoi calvin si,in cele din urma,unitarian ) ; il veti vedea pe marele rege pupand papucul sultanului…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.