G4Media.ro

Set de legi pentru combaterea plagiatelor, propus de USR / Se vrea…

Set de legi pentru combaterea plagiatelor, propus de USR / Se vrea eliminarea sporului de doctorat pentru tezele care nu au legătură cu domeniul de încadrare / Toate tezele sunt obligatoriu trimise și în format fizic la Biblioteca Națională

Parlamentarii USR Ștefan Pălărie, Simona Spătaru și Cristian Seidler au depus 3 inițiative legislative prin care se dorește ”scoaterea plagiatelor la lumină”, prin asigurarea transparenței în ceea ce privește accesul la lucrările de doctorat, anunță USR într-un comunicat de presă.

Pachetul de modificări legislative prevede:

  1. teza de doctorat se transmite către Biblioteca Națională a României, atât în format fizic, cât și digital; teza trebuie pusă la dispoziția publicului în termen de 30 de zile; Ministerul Educației este obligat să posteze teza de doctorat pe site-ul său oficial.
  2. Se introduc amenzi foarte mari pentru cei care nu trimit tezele către Biblioteca Națională, 5.000 de lei pentru persoane fizice și 10.000 de lei pentru persoane juridice;
  3. se elimină sporul la salariu pentru doctorat în cazul tezelor care nu au nicio legătură cu domeniul de încadrare sau se înlocuiește cu sumă fixă, întrodusă în salariul de bază, în cazul în care aceasta este relevantă domeniului de încadrare.

Prima inițiativă legislativă prevede obligativitatea transmiterii tezei de doctorat către Biblioteca Națională a României, atât în format fizic, cât și digital. Ministerul Educației va avea, de asemenea, obligația de a posta teza de doctorat pe site-ul său oficial. Biblioteca Națională va trebui să pună la dispoziția oricărui cetățean, conform regimului liberului acces la informații publice, textul lucrării, în termen de 30 de zile.

“După inițiativa legislativă prin care am propus împiedicarea retragerii voluntare a titlului de doctor, astfel încât cei care au plagiat să poată fi în continuare trași la răspundere, susținem azi măsuri care să ajute la transparența lucrărilor de doctorat și posibilitatea consultării acestora de către toți cei interesați”, susține Simona Spătaru

A doua inițiativă introduce amenzi foarte mari pentru cei care nu trimit tezele către Biblioteca Națională, și anume maximum 5.000 de lei pentru persoane fizice și maximum 10.000 de lei pentru persoane juridice. Toate tezele vor trebui digitalizate în termen de maximum 18 luni de la intrarea în vigoare a inițiativei.

A treia inițiativă elimină sporul la salariu pentru doctorat. Ministerul Muncii estimează că peste 30.000 de persoane beneficiază de acest tip de spor. Există, însă, două situații care vor fi reglementate diferit. În cazul persoanelor care activează în domeniul învățământului universitar sau în domeniul cercetării, propunem eliminarea sporului și înlocuirea lui cu o creștere a salariului de bază. În cazul tuturor celorlalte persoane, care primesc bani în plus doar pentru simplul fapt că au doctorat deși subiectul tezei nu are nicio legătură cu activitatea pentru care este salarizată persoana, sporul este complet eliminat.

“Este evidentă protecția politică de care beneficiază, în prezent, plagiatorii, în Parlament și în Guvern. Sunt cel puțin suspecte ultimele tentative ale PNL-PSD-UDMR de a spăla plagiatele prin amendamente introduse pe furiș în legi care tratează cu totul și cu totul alte subiecte. Datorită presiunii USR, a presei și a societății civile, din fericire, planul lor nu a fost dus până la capăt”, spune deputatul USR, Cristian Seidler.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Puțin mai infantil așa… dar USR tot rămâne singura opțiune normală de vot!

  2. SINISTRUL dorneanu ISI TERMINA MANDATUL SE PARE…
    VA GASI OARE PARTIDUL UNUL SI MAI SINISTRU ?

  3. Bravoooooo asta Lege fraților .

  4. Care fisa a postului prevede sa ai doctoratul pentru a profesa???Aberatii, nu trebuie platite asemenea aberatii-sunt functii prevazute cu studii superioare, posticeale si medii…si atat.Vreau sa vad privatul care plateste sporul de doctorat.

  5. Situatia doctoratelor: cea mai recenta obsesie idioata a poporului roman. Ce facturi, ce preturi, ce inflatie, ce datorii la banci?! De baza e sa vedem cum stam cu doctoratele!

    • Urmează…

    • sunt niste bani la buget daca se taie sporurile astea la oameni care au doctorate dar nu si competente pe pozitiile respective. insa cred ca iara o lege din asta loveste in functionarul cel mic, de ex multi profesori de liceu vor abandona cariera fara sporul respectiv…

  6. Din astia mai dati 20 la suta la salariile magistratilor,saracii,ca e criza!!!

  7. Si asa vor dispărea asa ziși profesori conducători de doctorat care au doctorate plagiate neverificate de absolut nimeni. Bravo inițiatorului!

    • Doctorate ca sunt doctorate. Propuneti acelasi lucru pentru lucrarile de licenta, disertatie si acea monstruozitate ce sunt lucrarile de grad. De acolo incepe totul

    • @Cristian. Conducatorii de doctorat nu vor disparea. Tocmai asta e problema: toata lumea se leaga de doctoranzi, dar de conducatorii platiti sa coordoneze un doctorand nu se leaga nimeni!

  8. Proiectul de lege este bun, asigură si transoarență prin obligarea publicării tezei pe un site accesibil tuturor. Așa că tezele fără valoare pot avea probleme, iar conducătorii de doctorat vor fi mai mult mai reținuți în acceptul final.

  9. Dacă tezele de doctorat vor trebui să fie puse pe un site, cu acces pt toți, cel puțin 6 luni, atunci nr tezelor se reduc f mult. Conducătorii de doctorat slab pregatiți nu vor da acceptul de susținere de teama consecințelor. Majoritatea tezelor nu au valoare!!

  10. Nici habarnistii useristi, nici majoritatea postacilor nu cunosc realitatea:
    In invățământul superior și în cercetare, doctoratul este condiție de bază pentru a lucra, de la nivelul asistent (CS) . Deci , nu există cadre didactice universitare (asistent, lector, conferentiar, profesor) nici cercetstori (CS, CS3, CS2, CS1) fără doctorat . Ca urmare, sporul de doctorat a devenit inutil, cei care aveau doctoratul anterior modificării legii ( când doctoratul era condiție doar pentru conferențiar și profesor, respectiv cs2 si cs1, și beneficiau de sporul de 20%, acesta s-a inclus ca sumă fixă in salsriul de bază. Cei care au devenit cadre didactice după obligativitatea doctoratului, nu au mai beneficiat de spor, dar s-a reglementat pro OUG, dupa ce unii au obtinut pa cale judecătorească includerea in salariul de baxă a sumei fixe. In invătământul preuniversitar, sporul de doctorat se acordă cf. Legii doar dacă edte în domeniul disciplinei postului didactic (nu beneficiezi daca esti titular la educatie fizică si ai doctorst in filozofie ) și dacă nu ai obținut gradul didactic 1 prin echivalarea doctoratului, in aceleasi conditii. Nu știu cum este la secu, armată, miliție, ei au legi speciale la orice. Nici la funcționarii publici. Sau aparatul administrativ din invătământ, respectiv demnitari. Inițiativa este bună, pentru ca unii domni ghenerali să nu mai vâneze doctorate. Sau un director de directie spatii verzi de primărie cu doctorat în sociologie. Că tot se poartă omul nepotrivit la locul porivit. Lăsati universitarii și cercetătorii în pace.