G4Media.ro

Sesiunea extraordinară de rezidențiat pentru cele peste 600 de locuri rămase neocupate…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Sesiunea extraordinară de rezidențiat pentru cele peste 600 de locuri rămase neocupate anul trecut se va desfășura exclusiv în București, pe 14 mai

Sesiunea extraordinară a concursului de rezidențiat pentru cele peste 600 de locuri rămase neocupate anul trecut se va desfășura exclusiv în București, pe 14 mai, prevede proiectul de ordin în acest sens, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Potrivit proiectului, Ministerul Sănătăţii organizează la data de 14 mai 2023 concurs de admitere în rezidenţiat, sesiune extraordinară, pentru domeniul medicină pentru posturile şi locurile rămase neocupate în sesiunea 20 noiembrie 2022. Concursul se desfăşoară numai în centrul universitar București.

Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pe o durată de 4 ore. Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru domeniul de concurs, respectiv Medicina.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru domeniul de concurs.

Medicii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat. Medicii care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv

Tematica concursului de admitere în rezidenţiat şi bibliografia aferentă este avizată de către Colegiul Medicilor din România, este aprobată de către ministrul sănătăţii şi poate fi accesată pe pagina de internet rezidentiat.ms.ro şi pe paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie din România.

Întrebările de concurs sunt identice pentru toți candidații. Caietul cu întrebări este întocmit de un grup de specialişti, proveniţi din centrele universitare medicale București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, şi sunt elaborate într-o locaţie unde aceştia nu au nicio legătură cu exteriorul şi nu părăsesc locul respectiv decât cu minimum o oră înainte de încheierea probei scrise (nu mai devreme de ora 13.15 în data de 14 mai 2023). Întreaga activitate se desfăşoară sub coordonarea unui responsabil desemnat prin tragere la sorţi din rândul specialiştilor desemnaţi să intre în sediul securizat.

Înscrierile pentru concurs se fac prin direcţiile de sănătate publică județene Arad, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș sau a municipiului București, respectiv prin ministerele cu reţea sanitară proprie, în perioada 29 martie – 12 aprilie, inclusiv.

Listele cu candidaţii admişi în concurs, se afişează pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 24 aprilie 2023.

Condițiile detaliate pentru participare și modul de desfășurare a concursului de rezidențiat pot fi consultate aici.

Context. Ministerul Sănătății a anunțat în 17 ianuarie că ministrul Alexandru Rafila a decis organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidențiat în data de 14 mai 2023, pentru cele 628 de locuri și posturi rămase neocupate în sesiunea noiembrie 2022.

În 29 noiembrie 2022, Ministerul Sănătăţii anunţa că, în urma concursului de Rezidenţiat din 20 noiembrie, în domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri şi posturi, multe în specialităţile deficitare – între care medicina de urgenţă, medicina de familie, ATI. Ca urmare, era evaluată posibilitatea organizării, în prima jumătate a anului 2023, a unui nou concurs, pentru ocuparea acestor locuri şi posturi.

În 10 ianuarie 2023, deputatul Adrian Wiener și senatoarea Silvia Dinică, ambii din USR, i-au cerut ministrului Rafila printr-o scrisoare deschisă să organizeze încă o sesiune de rezidențiat în primăvara anului 2023, în condițiile în care au rămas neocupate peste 600 de locuri. În România, țara cu cea mai mare mortalitate evitabilă din Europa, sute de localități nu au acces nici măcar la medicina primară. În secolul XXI și într-o țară membră a Uniunii Europene, oamenii nu au acces nici măcar la măsurarea unei tensiuni sau la un consult medical de rutină, precizau cei doi parlamentari.

Ei susțin că în România există un deficit de peste 1.400 de medici de familie, iar multe dintre spitale sunt la limita funcționalității, având secții deservite de 3-4 medici. Bucureștiul și alte cinci județe concentrează jumătate din numărul de medici specialiști.

Directorul medical al Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a afirmat, în 23 ianuarie, că cele 600 de locuri rămase libere la Rezidenţiat sunt cele deficitare pe piaţa medicală din România, dar şi cele foarte dificile, precizând că tinerii se îndreaptă spre specialităţi în care este mai puţin stres, temându-se că nu vor avea unde să lucreze după terminarea specializării.

„Am rămas surprins când am auzit că în sesiunea din toamna anului trecut de la Rezidenţiat au rămas aproape 600 de locuri neocupate în specialităţi care sunt şi aşa deficitare pe piaţa medicală din România. Sunt specialităţile care sunt foarte dificile, cum ar fi Terapia Intensivă, medicina de urgenţă, specialităţile chirurgicale în general. Care ar fi explicaţia? Discutând cu colegii mei şi cu persoane din staful DSP-ului de la noi am creionat un scenariu. Cred că acestea sunt specialităţi foarte, foarte dificile şi în perioada de învăţare de specializare, dar mai ales după aceea, practica medicală în aceste specialităţi impune un stres permanent, un consum permanent, o viaţă cel puţin dificilă”, a afirmat Adrian Molnar, citat de News.ro.

El a precizat că în urmă cu zeci de ani era o bătălie mare pentru ocuparea unei specialităţi foarte căutate, iar acest lucru nu mai este valabil în prezent.

„Dacă m-aş referi la specialitatea mea de chirurgie cardio-vasculară este prima dată când din numărul de patru locuri scoase la rezidenţiat unul a rămas neocupat. Dar noi stăm bine. Mă uitam pe statistica publicată de Ministerul Sănătăţii la Iaşi, din cinci locuri scoase la concurs nu s-a ocupat niciunul, la Târgu Mureş nu s-au ocupat două posturi. Zece posturi nu au fost ocupate în specialitatea de chirurgie cardio-vasculară, o specialitate care când eu am dat examenul, în urmă cu 30 de ani era o bătălie mare pentru a ocupa, era o specialitate care era foarte căutată. Şi anii următori”, a mai afirmat directorul medical de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

El a completat că tinerii se îndreaptă către specialităţi în care este mai puţin stres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...