G4Media.ro

Serviciul European Copernicus: Incendiul de vegetaţie de la Alexandroupolis, „cel mai grav…

Serviciul European Copernicus: Incendiul de vegetaţie de la Alexandroupolis, „cel mai grav de pe teritoriul european din ultimii ani”/ Pompierii greci luptă cu peste 500 de focare

Incendiile au pârjolit vineri Grecia pentru a şaptea zi consecutiv, distrugând zeci de mii de hectare de teren numai în nord-estul ţării, în ceea ce Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, susţinut de Uniunea Europeană, a calificate drept cel mai amplu incendiu de vegetaţie înregistrat pe teritoriul european în ultimii ani, relatează Reuters.

„Grecia trece prin cel mai dificil an, din punct de vedere al condiţiilor climatice, din istoria înregistrării şi colectării datelor meteorologice”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis.

Echipele de pompieri se luptau cu 517 incendii de vegetaţie izbucnite în Grecia începând de vinerea trecută, a spus el.

Incendiile sunt alimentate de temperaturile ridicate şi, în unele cazuri, de rafalele puternice de vânt.

Deşi incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, guvernul spune că sunt mai intense în acest an, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă le asociază cu schimbările climatice.

„Este vorba de combinaţia de temperaturi ridicate, secetă şi vânt care, din păcate, creează condiţiile ideale pentru incendii de vegetaţie cu o evoluţie extremă”, a declarat Marinakis. „Este o vară foarte dificilă”, a adăugat oficialul.

Într-o postare pe platforma de socială X (Twitter), Copernicus afirmă că incendiul de vegetaţie din nord-estul Greciei, care a început sâmbătă în apropiere de oraşul Alexandroupolis, este „cel mai mare înregistrat pe teritoriul european în ultimii ani”, cuprinzând până în prezent un total de 72.344 de hectare.

Autorităţile au anunţat vineri că un cadavru carbonizat, despre care se crede că ar fi al un migrant, a fost găsit într-o zonă împădurită din regiunea Evros, în nord-estul ţării, ridicând la 21 numărul total al celor ucişi în cele mai recente incendii din această vară. Se presupune că toţi, cu excepţia unuia, sunt migranţi, iar 18 dintre aceştia au fost găsiţi împreună, marţi, arşi până la imposibilitatea identificării, într-o pădure din apropierea satului Avantas.

Publicitate electorală

 

https://twitter.com/balancealways/status/1695041943862964543

Incendiul de vegetaţie izbucnit marţi în afara Atenei se diminuase până vineri, după ce a distrus case şi o maşină în zonă şi a forţat oamenii să fugă, adesea pe jos.

Poliţia a efectuat 79 de arestări în legătură cu incendiile care au devastat ţara, potrivit BBC.

Ministrul protecţiei civile, Vassilis Kikilias, a declarat că au existat mai multe încercări din partea piromanilor de a declanşa noi incendii pe Muntele Parnitha, la nord-vest de Atena. „Comiteţi o crimă împotriva ţării”, le-a spus Kikilias.

Pe muntele Parnitha, în apropiere de Atena, incendiile au făcut ravagii într-o pădure învecinată cu capitala, ameninţând un parc naţional.

„Nenorociţii de piromani provoacă incendii care ameninţă pădurile, proprietăţile şi, mai presus de toate, vieţile oamenilor”, a spus Kikilias joi, în timpul unei şedinţe de urgenţă televizate. „Nu veţi scăpa nepedepsiţi, vă vom găsi, veţi fi traşi la răspundere”, i-a avertizat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...