G4Media.ro

Serbia numește un politician pro-rus ca nou șef al spionajului / Aleksandar…

Sursa foto: europeanwesternbalkans.com

Serbia numește un politician pro-rus ca nou șef al spionajului / Aleksandar Vulin a vizitat Moscova anul acesta, în luna august, când era ministru de Interne

Presa sârbă relatează că guvernul a numit un politician pro-rus ca nou șef al spionajului în Serbia. Decizia a fost luată joi, a confirmat o sursă din guvernul de la Belgrad pentru agenția sârbă de presă Tanjug.

Aleksandar Vulin, care a fost ministru de interne al Serbiei în guvernul precedent și a deținut portofoliul Ministerului Apărării înainte de acesta, va prelua funcția de director al BIA, agenția de informații a Serbiei.

În calitate de ministru de interne al Serbiei, Vulin a vizitat Moscova în august, o vizită rară a unui oficial de stat european care a subliniat refuzul Belgradului de a se alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, notează ABC News.

El i-a spus atunci ministrului rus de externe Serghei Lavrov că „Serbia este singurul stat din Europa care nu a introdus sancțiuni și nu a făcut parte din isteria antirusească”.

Serbia, care dorește în mod oficial să devină membră a Uniunii Europene, se îndepărtează de ani de zile de calea sa către UE și se apropie de aliatul tradițional slav Rusia, precum și de China.

Vulin este considerat „omul Moscovei” în cadrul conducerii sârbe. Numirea sa într-o funcție atât de sensibilă în domeniul serviciilor de informații este văzută ca un alt afront la adresa Occidentului și a apelurilor acestuia ca Serbia să își alinieze politicile externe la UE dacă dorește cu adevărat să adere la blocul comunitar.

Vulin a declarat că Serbia ar trebui să renunțe la obiectivul său de aderare la UE și să se îndrepte în schimb către Moscova, criticând adesea statele vecine Serbiei și pe liderii acestora și numindu-i în mod disprețuitor. Lui Vulin i s-a interzis accesul în Croația, țară membră a UE.

Vulin a pledat pentru crearea „Lumii sârbești” – o copie a Lumii rusești – care ar uni toți sârbii din Balcani sub un singur steag condus de președintele sârb Aleksandar Vucic.

Anul trecut, Vulin ar fi creat un „grup de lucru” împreună cu Nikolai Patrușev, puternicul secretar al Consiliului de Securitate al Kremlinului, pentru a lupta împotriva „revoluțiilor de culoare” – o serie de proteste în masă care au dus uneori la răsturnarea unor regimuri autocratice, în special în Orientul Mijlociu și Asia.

Presa independentă sârbă a relatat că, la întâlnirea lor de la Moscova de la sfârșitul anului trecut (foto), Vulin i-a înmânat lui Patrușev interceptări telefonice de la o reuniune din Belgrad organizată de membri ai opoziției ruse.

A fost dificil pentru grupurile de opoziție să organizeze întâlniri în Rusia și au ales Belgradul, deoarece aceștia nu au nevoie de vize pentru a intra în Serbia.

La scurt timp după reuniunea de la Belgrad, unii dintre cei care au participat au fost arestați în Rusia. Vulin a negat că i-ar fi predat casetele lui Patrușev.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Bine mă!
    Să fie clar. Să nu se mai dea Serbia europeană. Si să știe sârbii că sunt trădați de propriul guvern, ca si la noi.

    • Pe zi ce trece mă conving că bombardarea Serbiei nu a fost o eroare imensă așa cum credeam! Serbia este din 2004 membru cu statut de observator in alianța militară condusă de Rusia! Am impresia că Rusia se extinde spre NATO și nu invers!

  2. N-au ce să caute sârbii in UE! Să facă o alianța cu rusii si cu turcii. Ce-i trece iubitorului de mitologii prin cap : lumea sârbă. Lumea asta sârbă cu siguranță include Banatul nostru.

    • Dar de ce nu spui si de lumea ucraineană care vrea să anexeze și restul Bucovinei, Basarabiei?