G4Media.ro

Serbia, forțată să renunțe la relațiile militare cu Belarusul, în contextul în…

Serbia, forțată să renunțe la relațiile militare cu Belarusul, în contextul în care plănuiește să adere la Uniunea Europeană

Serbia a renunţat să participe la exerciţiile militare, prevăzute împreună cu Rusia în Belarus, de teamă că și-ar putea compromite șansele de a adera la Uniunea Europeană, relatează AFP. Ministrul Apărării din Serbia, Aleksandar Vulin (foto sus), a susținut că UE ar fi exercitat presiuni în sensul acesta.

Serbia, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană – care întreţine legături strânse și cu Rusia – urma să participe luna aceasta, împreună cu forţe ruse şi belaruse, la un program de exerciţii militare, numit „Fraternitatea slavă 2020″. Programul urma să se deruleze în Belarus.

„Ni s-a cerut, cu preţul unui abandon al viitorului nostru european, să renunţăm la exerciţiile militare prevăzute să aibă loc împreună cu Belarusul”, a declarat ministrul Aleksandar Vulin.

Oficialul a declarat că Serbia este neutră pe plan militar, dar cu toate acestea a fost confruntată „cu o puternică presiune nemeritată din partea Uniunii Europene”. În consecință, oficialii sârbi au decis să suspende participarea la acest program militar, timp de șase luni.

Serbia şi Belarus întreţin relaţii amicale, Belgradul primindu-l în vizită, în decembrie, pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Serbia doreşte însă şi să adere la UE şi a fost felicitată în august de ambasadorii occidentali atunci când a susţinut o declaraţie a UE care critica alegerile prezidenţiale controversate din Belarus.

Exercițiul militar din Belarus era programat să se deruleze cu participarea a 1.500 de soldaţi într-un sector situat în apropiere de oraşul Brest (sud-estul Belarus) în cursul celei de a doua jumătăţi a lunii septembrie.

Sursa Foto: captura ktv.rs

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. UE chiar are nevoie sa imbacsitii astia de sarbi iubitori si vorbitori de rusa?

  • E ca si cum ai tine cacatul in mijlocul curtii … trebuie sa faci ceva cu el … Toata fosta Iugoslavie e in Top10 mondial la coruptie. 🙂

 2. Parca erau acei care își muta ambasada la Ierusalim.. Aia cred ca e mai lata decât un exercitiu militar

  • Cautati filmul cu presedintele Serbiei in timp ce Trump anunta mutarea ambasadei sarbe. Cand ma mai revolt ca Joianis ne trimite la sparanghel si ne cere sa nu mai intoarcem, ma uit la ala si ma calmez. Nu cred ca mai exista 10 tari pe lume cu presedinte care sa fie chiar presedinte, si nu doar un arandes pe mosia unor „aliati” din afara.

 3. Cea mai mare greseala pe care o poate face UE este sa accepte o Srbije care adora Majka Rossija si uraste Occidentul…

 4. chiar era nevoie de un cal troian in UE. ungaria nu e suficienta, e nevoie si de serbia ca sa explodeze toata coșmelia.

 5. Grea viata si pe biata Serbie:
  Sa te chinui sa stai cu curu-n doua luntrii care se tot zgaltaie una pe alta.
  Pana la urma tot ti se rupe ceva.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.