G4Media.ro

Senatul a respins, la reexaminare, legea prin care jurnaliștii erau scutiți de…

Senatul a respins, la reexaminare, legea prin care jurnaliștii erau scutiți de plata impozitului pe venit. Presadă (USR): Această scutire este un măr otrăvit oferit presei. Presa trebuie să rămână independentă, ferită de orice influență politică

Plenul Senatului a respins marți legea prin care jurnaliștii sunt scutiți de la plata impozitului pe venit, admițând astfel solicitarea de reexaminare transmisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis.

Comisia de buget a Senatului adoptase încă de pe 10 aprilie, un raport de respingere a legii. De asemenea, și comisia pentru Drepturile omului și cea de Cultură și media au avizat negativ legea.

Actul normativ urmează să fie transmis Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Singura luare de cuvânt în cadrul dezbaterilor din plen a fost din partea Senatoarei USR Florina Presadă.

”Ne aflăm de data aceasta în fața unei reexaminări din partea Președintelui, cu privire la scutirea de impozitul pe venit pentru jurnaliști, pe care am cerut-o și eu personal. Consider că această scutire este un măr otrăvit oferit presei. Atunci când această măsură a fost adoptată anterior de Parlament, jurnaliști din diverse instituții de presă s-au exprimat în sensul în care această scutire nu ar fi trebuit să se afle în atenția Parlamentului, pentru că jurnaliștii din presa noastră nu au nevoie de acest măr otrăvit, o încercare practic, a politicienilor, de a se pune bine cu presa din România. Independența presei nu se asigură în acest fel și nici nu ajutăm presa sau jurnaliștii oferindu-le această scutire. Ei își doresc acces rapid la informații corecte și cred că toate instituțiile publice din România ar trebui să facă mai mult în acest sens. Mă bucur că măcar în ceasul al 12 lea, Senatul, prima Cameră sesizată (în cadrul procedurii de reexaminare), a hotărât să respingă această propunere legislativă. Salut raportul de respingere, sper într-un vot unanim în plen. Presa trebuie să rămână independentă, ferită de orice influență politică, este un garant al democrației și al libertății de exprimare. România este o democrație și trebuie sa continue pe calea aceasta”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă în cadrul dezbaterilor din plen.

Proiectul legii care îi scutește pe jurnaliști de impozitul pe venit a fost inițiat de deputatul social-democrat Valeriu Steriu (fost PMP, fost UNPR) şi semnat de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP. Ulterior, legea a fost adoptată pe 11 februarie de Parlament, fiind votată de PSD, PMP, UDMR și Pro România. S-au abținut PNL și USR.

Pe 18 martie președintele Klaus Iohannis a refuzat să o promulge, trimițând-o înapoi Legislativului pentru reexaminare și cerând respingerea actului normativ.

”Ziariștii văd această reglementare în relație directă cu deontologia jurnalistică”, și-a motivat șeful statului solicitarea de respingere a legii (detalii aici).

Tot pe 11 februarie, în aceeași zi cu adoptarea actului normativ de către Parlament, G4Media.ro a luat o poziție publică, declarându-se împotriva scutirii de impozit pentru ziariști.

Poziția G4Media.ro:

Redacția G4Media.ro și Asociatia Group4 Media Freedom & Democracy au pledat constant, la fel ca alți colegi din presă, împotriva împărțirii României pe caste, împotriva privilegiilor acordate în mod nejustificat unor categorii profesionale.

Consecvenți acestui principiu, G4Media.ro consideră că nici în cazul presei nu se justifică acordarea unui regim fiscal preferențial.

Prin urmare, considerăm că, prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situația presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoința presei într-un an cu două șiruri de alegeri.

G4Media.ro se declară și împotriva pensiilor speciale pentru ziariști, proiect de lege votat în urmă cu patru ani tot de majoritatea PSD, cu ajutorul PNL.

În aprilie 2016, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care introduce indemnizații speciale pentru jurnaliștii care fac parte din ”uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică”.

Ziariștii G4Media.ro nu fac parte și nu vor adera la nici o uniune pentru a beneficia de pensie specială.

Presa, ca și alte domenii de activitate, funcționează însă într-o piață cu probleme și dificultăți specifice. Nu scutirea de impozit a ziariștilor va ajuta la asanarea presei.

Înțelegem foarte bine nevoia unor publicații mici, în special a celor independente sau locale, de a fi ajutate să supraviețuiască, dar pe termen lung scutirea de impozit se va întoarce împotriva presei în general, așa cum pensiile speciale s-au întors împotriva magistraților.

Altele sunt mecanismele prin care statul și politicienii pot asigura o competiție corectă, o piață funcțională și independența ziariștilor:

  • Politicienii să nu mai acorde contracte de publicitate netransparente și în afara campaniilor electorale.
  • Politicienii să iasă din acționariatul companiilor de media, fiind frecvente situațiile în care oamenii politici se folosesc de presă pentru a-și spori influența și accesul la resurse.
  • Politicienii să înceteze utilizarea instituțiilor statului la nivel central și local pentru intimidarea și controlul editorial al redacțiilor incomode (vezi asaltul din epoca Dragnea asupra G4Media.ro, HotNews.ro, Rise Project).
  • Statul să asigure tratament egal pentru toți jucătorii din piață, prin eliminare protecției de care s-au bucurat la un moment dat marii datornici la stat și să asigure funcționarea corectă a pieței de publicitate
  • Să asigure accesul jurnaliștilor la informații, prin respectarea legii 544/2001, care obligă autoritățile să pună la dispoziția jurnaliștilor informații de interes public. Din păcate, legea nu este întotdeauna respectată.

Sunt câteva măsuri minimale, mai eficiente pentru o corectă funcționare a pieței media decât crearea unei noi caste de privilegiați prin scutirea jurnaliștilor de impozitul pe venit, facilitate acordată în cazul de față de o majoritate parlamentară ad-hoc.

Dacă funcționează într-o piață nedistorsionată și beneficiază de un tratament corect din partea statului, presa va avea atâta independență câtă dorește să își ia.

Orice intervenție din partea statului, de la controale politice la acordarea de facilități economice, riscă să pună în discuție independența editorială a jurnaliștilor și să știrbească încrederea publicului în activitatea lor.

Foto: Senatoarea USR Florina Presadă / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Era bine daca lamureau cu ocazia asta si faptul ca un Project Manager in domeniul IT nu e neaparat un ITist programator… si cum au reusit parlamentarii sa strice orice lege care pornea de la o idee buna.

  2. Unde ati intalnit voi presa pe sistem clasic sau derivatii din ea, nepartinitoare politic si independenta ?

  3. „Totul e bine cand se termina cu bine” !

    PS. Cine a spus asta ? Nemuritorul Gambeta parca !! :))))))))))

  4. Corect, presa trebuie să rămână independentă, ferită de orice influență politică, dar am si eu o intrebare: viziunea Sorosista, marxismul si propaganda pro lgbt se promoveaza de ‘presa independenta’ gratis sau pe bani?

    • Într-o conversație face to face n-ai știi să explici 2 lucruri despre „marxism”. Folosești cuvinte pe care nu le înțelegi.

    • Eu am alta intrebare: cum se face ca aceiasi trolli cu idei putine si fixe posteaza la aproape toate articolele si presa ce se vrea independenta nu ia masuri sa le blocheze conturile?
      Pentru ce naiba imi cere mie G4media 2%, ca sa-si promoveze toti trollii agenda antisociala plna de aberatii in zona de comentarii, pe contributia mea?

      G4, cand luati masuri in sensul asta? Sunteti institutie privata! Aveti dreptul si chiar va trugam sa la selectati „clientii”.
      Nu cred ca cititorii vostri de bun simt se vor supara.

    • @Eduard facem pariu?
      ps. mai am un cuvânt pe care l-aș vrea dezbătut cu tine, mă gândeam la stangism, ce zici?

    • @provest cum ai o altă opinie, cum ești catalogat trol, PSDist sau rusofil. Ce vă mai place cenzura, comuniști infecți

    • „presa ce se vrea independenta nu ia masuri sa le blocheze conturile” Ce conturi, baiatu’? Si cum ar deveni independenta daca ar executa ordinele tale?

      Daca ti-e dor de niscaiva cenzura, de educatie politica socialista adecvata, du-te in America.

  5. relax, asta-i dedicație pt johnny bravo & co 🙂 vor o scutire pt băieții care fak reclame la detergenții democratici 🙂 au rămas mogulii fără bani 😛

  6. au început să plângă băieții din regatul vânturilor & șopârlelor :)))