G4Media.ro

G4Media.ro se declară împotriva legii privind scutirea de impozit pentru ziariști /…

G4Media.ro se declară împotriva legii privind scutirea de impozit pentru ziariști / Ce ar trebui să facă statul și politicienii pentru a ajuta presa

Legea prin care PSD a propus scutirea jurnaliștilor și tehnicienilor din presă de impozitul de 10% pe venit a trecut, marți, de Camera Deputaților, for decizional. Legea a fost votată de PSD, PMP, UDMR și Pro România. S-au abținut PNL și USR.

Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Redacția G4Media.ro și Asociatia Group4 Media Freedom & Democracy au pledat constant, la fel ca alți colegi din presă, împotriva împărțirii României pe caste, împotriva privilegiilor acordate în mod nejustificat unor categorii profesionale.

Consecvenți acestui principiu, G4Media.ro consideră că nici în cazul presei nu se justifică acordarea unui regim fiscal preferențial.

Prin urmare, considerăm că, prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situația presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoința presei într-un an cu două șiruri de alegeri.

G4Media.ro se declară și împotriva pensiilor speciale pentru ziariști, proiect de lege votat în urmă cu patru ani tot de majoritatea PSD, cu ajutorul PNL.

În aprilie 2016, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care introduce indemnizații speciale pentru jurnaliștii care fac parte din ”uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică”.

Ziariștii G4Media.ro nu fac parte și nu vor adera la nici o uniune pentru a beneficia de pensie specială.

Presa, ca și alte domenii de activitate, funcționează însă într-o piață cu probleme și dificultăți specifice. Nu scutirea de impozit a ziariștilor va ajuta la asanarea presei.

Înțelegem foarte bine nevoia unor publicații mici, în special a celor independente sau locale, de a fi ajutate să supraviețuiască, dar pe termen lung scutirea de impozit se va întoarce împotriva presei în general, așa cum pensiile speciale s-au întors împotriva magistraților.

Altele sunt mecanismele prin care statul și politicienii pot asigura o competiție corectă, o piață funcțională și independența ziariștilor:

 • Politicienii să nu mai acorde contracte de publicitate netransparente și în afara campaniilor electorale
 • Politicienii să iasă din acționariatul companiilor de media, fiind frecvente situațiile în care oamenii politici se folosesc de presă pentru a-și spori influența și accesul la resurse.
 • Politicienii să înceteze utilizarea instituțiilor statului la nivel central și local pentru intimidarea și control editorial al redacțiilor incomode (vezi asaltul din epoca Dragnea asupra G4Media.ro, HotNews.ro, Rise Project).
 • Statul să asigure tratament egal pentru toți jucătorii din piață, prin eliminare protecției de care s-au bucurat la un moment dat marii datornici la stat și să asigure funcționarea corectă a pieței de publicitate
 • Să asigure accesul jurnaliștilor la informații, prin respectarea legii 544, care obligă autoritățile să pună la dispoziția jurnaliștilor informații de interes public. Din păcate, legea nu este întotdeauna respectată.

Sunt câteva măsuri minimale, mai eficiente pentru o corectă funcționare a pieței media decât crearea unei noi caste de privilegiați prin scutirea jurnaliștilor de impozitul pe venit, facilitate acordată în cazul de față de o majoritate parlamentară ad-hoc.

Dacă funcționează într-o piață nedistorsionată și beneficiază de un tratament corect din partea statului, presa va avea atâta independență câtă dorește să își ia.

Orice intervenție din partea statului, de la controale politice la acordarea de facilități economice, riscă să pună în discuție independența editorială a jurnaliștilor și să știrbească încrederea publicului în activitatea lor.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

23 comentarii

 1. Este corect si asa va fi ,nu mai dureaza mult ,indiferent ce cred unii sau altii .

 2. Ce facem cu patronii media care sunt in pat cu politicieni, sau sunt direct membri de partid? Vezi cazurile NCN, Realitatea Plus. In rest, cererile din articol sunt utile.

 3. care este diferenta dintre jurnalist si propagandist?

 4. Rusine! Ar suna exact ca pensiile speciale, discriminare!!!

 5. Felicitări, G4Media!

 6. Toata lumea trebuie sa plateasca impozit. Egal. Daca ma deranjeaza ca cineva castiga CINSTIT mai mult decat mine pot incepe sa muncesc mai mult. Sau sa las draku pariurile si pacanelele ca sunt mai multe decat alimentarile.

 7. G4media sunt foarte comunisti, vor ca toata lumea sa fie egala, nu-i de mirare ca trag spre zona de stanga :))

 8. bravo, felicitari G4media!

 9. Cinste vouă G4! Asta e șpagă electorală! Cât îi mai lăsăm să- și bată joc de noi!?

 10. Breaking news !
  D. Tapalaga si-a depus dosarul pentru pensionarea anticipata. 🙂 🙂

 11. Prin acest proiec PSD isi arata dispretul profund fata de lucratorii din presa si fata de electorat. Ne arata ca, dscs vor, pot cumpara orice, oameni, constiinte.Au evoluat de la caldare la scutiri de impozit.”Pentru ca putem”spun ei.Numai prin ieșirea masiva la vot putem opri acest monstru numitPSD.

 12. Felicitari G4media

 13. În sfârșit, puțină normalitate (general vorbind)! Bravo G4Media! Dacă fiecare ar lua astfel de poziții de fiecare dată când se impune, românii ar avea o viață mai liniștită în România!

 14. putem afla totalul veniturilor pe care le-a obtinut Asociatia Group4 Media Freedom & Democracy in 2019, precum si sursa lor?

 15. Această lege este clar neconstituțională, discriminatorie!
  Rămâne de văzut dacă avocat(a)ul poporului (prezent(ă) prea des în studiourile varanului) va contesta acestă pleașcă oferită pupincuriștilor de partid.
  Aștept ca și președintele să se opună acestei șmecherii legislative.
  Cei mulți au doar dreptul de a plăti taxele inventate de aceste găști nesimțite de politruci limitați.

 16. Ia faceti gura si la IT-isti ca sunt scutiti de impozite…eu lucrez ca tehnician in presa si sunt platit cu 2.500 lei, am rate la banca, am doi copii. nu-mi pot lua un al doilea job ptr ca lucrez in ture, uneori chemat peste program… s-au gasit 3-4 ziaristi, mari deontologi, care castiga mii de euro (la fel ca it-istii) sa vorbeasca in numele intregii bresle a presei. faceti un sondaj de opinie printre jurnalisti sa vedeti daca sunt de acord sau nu cu propunerea si apoi vorbiti in numele lor, al tuturor…. faza asta cu marii deontologi care, sanchi, nu vor sa fie scutiti de impozite este ca si cum elevii ar cere Ministerului Educatiei sa le taie vacanta de vara ptr ca ei vor sa invete cat mai mult…vrajeli ieftine…niciodata satulul nu a crezut flamandului…