G4Media.ro

Senatul a respins două legi care vizează acordarea ”autonomiei personale” a minorităților…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatul a respins două legi care vizează acordarea ”autonomiei personale” a minorităților naționale din România, una referindu-se exclusiv la comunitatea maghiară. Legile au zăcut în Parlament de 16 ani, fiind respinse încă din 2004 de Camera Deputaților

Senatul, în calitate de for decizional, a respins marți cu 121 de voturi ”pentru” și 9 voturi ”împotrivă” două legi inițiate de UDMR în urmă cu 16 ani, a căror dezbatere a fost amânată în mod constant din 2004, una dintre ele vizând oferirea ”autonomiei personale” minorităților naționale de pe teritoriul României, cealaltă fiind practic statutul ”autonomiei personale” a minorității maghiare.

Doar senatorii UDMR s-au opus respingerii celor două inițiative.

Ambele legi au fost respinse de Camera Deputaților în 2004 și, tot din acel an, au rapoarte de respingere de la Comisiile de specialitate ale Senatului. Introducerea lor pentru dezbatere și vot final în plenul Senatului a fost însă amânată constant vreme de 16 ani.

”UDMR militează, de trei decenii, pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a maghiarilor din România. Acest fapt nu este o surpriză sau un secret. Reprezentăm interesele acestei comunități în mod consecvent, transparent și democratic. De câteva zile, suntem martorii unei avalanșe de acuzații și critici atât la adresa comunității maghiare din România cât și la adresa Uniunii Democrate Maghiare din România. Astăzi, la propunerea Partidului Național Liberal Senatul dezbate, în regim de urgență, un proiect legislativ uitat, de 16 ani, în sertarele Parlamentului. Fără să intrăm în amănuntele unei propuneri făcute acum 16 de ani, care reflectă realitatea și contextul de atunci, susținem principiul care stă la baza acestuia: autonomia, un instrument pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a comunității maghiare din România”, a fost reacția UDMR.

Ce prevede proiectul ”Legii cadru a autonomiei personale a comunităților naționale”

Potrivit actului normativ inițiat în iunie 2004 de parlamentarii UDMR de la acea vreme Kovacs Zoltan, Pecsi Ferenc, Szilagyi Zsolt, Toro T. Tibor și Sogor Csaba, persoanele aparținând unei minorități naționale autohtone pe teritoriul României (…) au dreptul de a înființa, cu sprijinul statului:

  • propriile instituții de autoguvernare ale comunității naționale la nivel local (autoguvernări locale)
  • propria instituție de autoguvernare a comunității naționale la nivel național (autoguvernare națională)

Proiectul precizează că au dreptul de a înființa autoguvernări locale și naționale persoanele care aparțin următoarelor minorități naționale: maghiară, germană, ucrainiană, sârbă, croată, slovacă, cehă, rusă, bulgară, turcă, tătară, romă, armeană, greacă și poloneză.

De asemenea, actul normativ vizează și înființarea de unități administrative teritoriale cu statut special în localitățile unde procentul unei minorități naționale depășește 50%.

Potrivit inițiativei, Autoguvernarea națională:

  • Menține și asigură funcționarea instituțiilor de învățământ de importanță națională
  • Realizează asistența de specialitate a învățământului în limba minorității
  • decide în privința numirii conducerii instituțiilor sprijinite sau administrate de ea
  • monitorizează și supraveghează aplicarea și respectarea normelor juridice și a dispozițiilor referitoare la utilizarea limbii materne
  • își aprobă propriul buget
  • decide în privința gestionării ș inventarului propriului patrimoniu, înstrăinării bunurilor din patrimoniu sau a unor părți componente ale patrimoniului, a ipotecării sau utilizării lor în cadrul unor activități cu scop lucrativ
  • poate propune guvernului proiecte de acte normative
  • elaborează și adoptă statutul privind autonomia personală a unei minorități naționale

În ceea ce privește organele de conducere, atât autoguvernarea națională, cât și autoguvernările locale, sunt prevăzute să aibă câte un Consiliu ales prin vot de membrii minorității pentru o perioadă de patru ani, un Comitet executiv și un președinte, ales de Consiliu cu votul majorității absolute a membrilor.

Proiectul prevede că autoguvernarea locală ar fi finanțată de către consiliul local, ar avea dreptul să avizeze procesul decizional de la nivelul localității și ar putea propune proiecte de hotărâri consiliului local.

De asemenea, autoguvernarea națională ar putea înainta propuneri legislative parlamentului, președintele său ar avea dreptul să participe la ședințele de guvern și ar avea dreptul de avizare a măsurilor luate de guvern.

Proiectul ”Statutului autonomiei personale a comunității maghiare din România”

Aceiași parlamentari UDMR care au inițiat legea autonomiei personale a minorităților din România au depus în aceiași zi, 21 iunie 2004, propunerea privind statutul autonomiei personale a maghiarilor din România.

Potrivit proiectului, membrii minorității maghiare din România ”au dreptul la patrie natală, la asigurarea condițiilor unei vieți libere și netulburate pe pământul natal, la menținerea relațiilor etnice și teritoriale formate de-a lungul istoriei, la utilizarea liberă a limbii materne, la egalitate deplină și efectivă între cetățeni”.

De asemenea, inițiativa prevede că, în unitățile administrativ-teritoriale în care membrii minorității maghiare ating procentual 10% din totalul populației sau sunt de cel puțin 10.000 de persoane:

  • Limba oficială și cea a minorității maghiare sunt de același rang și, în consecință, trebuie asigurată pentru toți cetățenii unității administrativ-teritoriale respective posibilitatea utilizării în aceleași condiții a ambelor limbi atât în scris, cât și oral;
  • Aleșii locali și funcționarii publici pot utiliza în mod liber limba maternă în activitatea lor, inclusiv în ședințele de consiliu
  • Denumirilor localităților, a străzilor, a piețelor, a instituțiilor publice sunt afișate în limba maternă a minorității maghiare

Maghiarii de pe teritoriul României ar urma să se autoguverneze prin organe deliberative locale și naționale pe care și le aleg singuri prin vot, aceleași care sunt prevăzute în proiectul anterior – Consiliu ales prin vot de membrii minorității pentru o perioadă de patru ani, un Comitet executiv și un președinte, ales de Consiliu cu votul majorității absolute a membrilor.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Ce naiba e cu asaltul asta de cacaturi unguresti?!?! E ceva aniversare iredentista anul asta si musai tre’ sa bifeze ceva?

    • @Raul:
      Nu este niciun asalt ! Dupa gresala fenomenala pe care au facut-o lasand sa treaca tacit doua legi pro maghiare : la Camera Deputatilor , Legea Autonomiei Tinutului Secuiesc si la Senat, Legea Folosirii limbii maghiare ca limba oficiala in localitatile cu peste 20% populatie maghiara, PSD (atentionat fiind si de un parlamentar USR) a introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor aceste legi vechi pt a le respinge si a incerca astfel sa stinga scandalul iscat de victoriile udemeriste din Parlament !

    • 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trainon! Este incredibil ce le c..a mintea astora!

    • 4 Iunie 1920- Trianon

    • Dar chiar, cât căcat zace în Parlamentul asta!

  2. Va mananca-n c..r! Nu-i nimic, va scarpinam, stati linistiti!
    O sa infundati puscaria, nenorocitilor! Pentru inalta tradare, veti vedea! Stati linistiti, vreti sa provocati un razboi civil, aveti nevoie de morti! Jucati-va voi mult cu chestiile asta, ca ce a fost revolutie in 89, nu a fost nimic!

    Tradatori infecti! Nu mai aveti bani de pensii speciale si salarii de nabab la bugetari, v-a promis ungaria investitii si contributii la bugetul romaniei, aha! Va aranjam noi, ragateni nemernici!

  3. Si daca a stat proiectul 16 ani, nu e nicio problema sa mai stea si 1000 de ani. Poate va dispare rasa!

  4. trebuie mentionat ca nu toti ungurii cauta autonomia, numai UDMRistii si cu Fidesz o vor, ca sa faca avere

    • CASUAL trebuie sã te întristez .Nu numai cei mai multi unguri dar si din ce în ce mai multi români doresc autonomia .

    • Autonomia lui peste. Ca fac foamea. In centrul romaniei 2 judete care nu vb romana cer autonomie. Ce sa faca cu ea??? Aberatii. Udmr o cere nu ungurii sau romanii de acolo. Iar cui nu ii convine poate pleca.

    • Bandholtz, nu te cred! Vino cu exemple de romani!

  5. Mai, UDMR, voi nu intelegeti ca voi locuiti pe teritoriul Romaniei?! Nu exista nici un stat in Europa care så dea minoritatilor atatea privilegii cum aveti voi! Atacurile ce le faceti pe teritoriul Romaniei sant dezgustatoare! Invatati limba romana, ca santeti in România! Voi vreti så faceti stat in stat! Nenorocitilor, valea in Ungaria daca nu va place aici!

  6. Mã minunez în fiecare zii.Ce popor tolerant ,prietenos ,empatic plin de europenism sînteti ,nu ca barbarii ãia din Ditrãu si Odorhei,sau Corund.

    • Iti dau dreptate eu doresc ca roman autonomie pe model Spaniol ,nu vreau ca banii mei sa mai fie dirijati de miticii din Bucuresti.

    • metro e ungur sau maghiarizat.

    • metro2033, de curiozitate te intreb: cu cati bani contribui tu la bugetul acestei tari? Ai sonde de petrol in curte? Este proprietarul unei companii de top din Romania? Ceva Romgaz, Hidroelectrica?!

  7. 16 ani… ” ALESII” nostri chiar merita salrii si pensii speciale.
    PS. Redactia, as dori sa vad la voi macar o luare de pozitie daca nu o ancheta, ceva, vis a vis de ” SPOVEDANIA LUI RIZEA”, apropo de ziua presei libere.

    • :)) Daca va exista un articol despre Spovedania lui Rizea vei citi ceva de genul:” fugarul Rizea, care se sustrage executarii unei pedepase privative de libertate, bate campii si insulta in mod grosolan oamenii politici din Romania, ii acuza de fapte pe care nu le poate proba, jurnalistii gen deontologul Chireac, formatorul de opinie Ciutacu si cunoscut jurnalist, care a fost umflat de DNA la Brasov pentru ca apoi sa fie achitat, Dan Andronic sunt niste oameni integri! Rizea minte!”
      Acum eu nu spun ca ala e corect 100% pentru ca a facut parte din gasca lor si este imposibil sa traiesti ca Bill Gates, cum facea Rizea, cand tu esti politician, dar nici ca minte in proportie de 100%. Ceva-ceva…este adevarat, asta mi-e clar!

  8. Zgândăriți-l voi mult pe Terminator2, că de n-o să pună toate tunurile pe voi, de-o să zburați ca liliecii lui Covid19 în toate cele patru zări, atunci să …!
    Pesediști, cu voi vorbesc!

    • Asa, asa! Imediat se nerveaza și-l extrage pe Marko Attila, lasul ala udemeristoi, direct dintre ungurii din budopesto și-l pune la dispoziția organelor noastre vestite!

  9. *ACEEAȘI zi

    Apropo, au fost scoase de la naftalină pentru a putea fi respinse odată, nu s-a gândit nimeni la asta?

    • Adica am ajuns sa le dam crezare psdistilor? Mama ce banc bun. Intrebarea e pusa prost. Intrebarea corecta e asta: daca stateau degeaba acolo de ce nu ramas asa? Ce, expirau sau ce?

    • Ne-am gândit deja, băi istețule, dar pe noi ne surprinde cu ce cacaturi se ocupa unii sa inițieze, alții sa plimbe, alții sa păstreze, alții sa raporteze și alții sa voteze în mizeria aia de Parlament!!!

  10. Nu fac altceva decat sa irite Romania. Si asat vor, scandal .Cred ca sunt liberi sa aleaga , unde sa traiasca , in Romania sau Ungaria. Poate in Ungaria sa obtina ce vor ei.

  11. Adunatura de infractori psd sunt si tradatori de tara cu adunatura de sovini udmeristi!

  12. Marcel, nu e ungur si nici maghiarizat, intelege ceva mai greu.
    Tot da exemple cu autonomia prin Spania fara sa stie ce inseamna asta.
    In Spania Parlamentele Locale au ceva mai multe atributii decat Consiliile Judetene la noi datorita descentralizarii mai accentuate.Dar atat.
    Cand o sa facem regionalizarea o sa avem si noi Consilii Regionale presupun. (sau chiar parlamente regionale)
    In Tara Bascilor la Santander de exemplu, gasesti si inscrisuri in limba basca dar majoritatea sant in spaniola. Si nu exista sa nu te intelegi cu un localnic in spaniola.

  13. Salut !
    Oameni buni !
    Chestiunea cu ungurii prolifereaza pe fondul antagonismelor dintre gruparile politice ale romanilor.
    Eu zic asa ; presedintele kwj , daca ar face o sesizare la curtea constitutionala, in sensul ca UD MR, nu este un partid politic in sensul legii , l-as ierta de toate, sincer. Dar nu cred ca o sa faca.
    Desigur, curtii iar trebui maximum 5 minute sa constate si probabil inca 10 pentri a stabili calea fe urmat. UDMR este un ONG, strecurat in jocul electoral, ca partid balama, care se aliaza si se dezice de oricine in urmarirea obiectivelor proprii.
    Poate, Vadim ,daca nu era fentat de Iliescu ,ar fi
    lamurit definitiv aceasta stare anormala si profund daunatoare.
    Da are oate kwj acest curaj ? Va putea sa reziste torentului de corecti politici care se vor pravali asupra lui ?

    • Lechi, nu trebuie ca Presedintele sa faca sesizare la CCR pentru a-i desfiinta. Este mult mai simplu de atat! UDMR este asociatie cnf. propriului Statut, cu sediul in Cluj. Este inscris in Registrul ONG.urilor unde se mentioneaza : „Uniunea este asocierea comunităţii naţionale maghiare din România….”
      Vezi Ordonanta Guvernului OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii – Art 56 (1) lit.a), b), c)
      Concluzia este ca poti cere chiar tu dizolvarea!

  14. Savurati cumva „Hell Energy”,va revigorati cu ea cateodata ? Nu ati vrea sa stiti cine este prosperul patron al firmei ale carei produse se bucura de o piata excelenta mai ales in Romania(care asigura,se pare ,cea mai buna desfacere a produsului ) ? Niste jurnalisti romani (manati de denumirea si imaginea de pe ambalaj) au cercetat si au aflat…acuma,ar trebui sa ne explice oarecine si cum se poate interpreta popularitatea acestei otravi in Romania ?

  15. Doamne, astia din UDMR isi bat joc efectiv de Parlamentul Romaniei, de 30 de ANI fac asta, profitand de escroci din partidele romanesti!
    Ganditi-va ca fiecare Partid romanesc s-a aliat in diferite momente in astia 30 de Ani cu acelasi UDMR, la guvernare sau aliante in Parlament!
    Fiecare partid romanesc a gasit numai bun de facut aliante la Guvern sau in Parlament, cu ACELASI UDMR, cu ACELEASI Pretentii de Autonomie, adica de Stat in Stat!
    Trebuia sa se sparga buba o data, desi NU am pic de incredere ca NU se va repeta, desi Marcel Ciolacu l-a asigurat Saptamana trecuta pe 29 Aprilie 2020 la B1 TV pe Silviu Manastire ca va incerca sa gaseasca o solutie ca astfel de Proiecte legislative care INCALCA Constitutia Romaniei sa NU mai INTRE in Parlament, sa fie RESPINSE din Start, fara sa mai ajunga pe la Comisii si in Plen, uite-l aici:
    https://www.b1.ro/inregistrari/dosar-de-politician/29-04-2020

    Ma indoiesc ca Ciolacu se va tine de cuvant!!!

    G4media, va rog sa dati postarea!!

  16. Daca cauta mai bine shparlamentarii astia, precis ca gasesc niste proiecte de legi de pe vremea RPR-ului.