G4Media.ro

Senatorul PSD Vasile Dîncu acuză Guvernul că transformă Institutul Cultural Român într-o…

Senatorul PSD Vasile Dîncu acuză Guvernul că transformă Institutul Cultural Român într-o sinecură politică

În cadrul ultimei ședințe a Senatului , social-democratul Vasile Dîncu i-a adresat premierului Florin Cîțu o interpelare, atrăgând atenția asupra pericolului ca acțiunile de promovare a culturii românești în afara țării să intre sub control politic. Dîncu arătă că Guvernul Cîțu intenționează să transforme Institutul Cultural Român (ICR), într-o sinecură politică, în contextul în care această structură a rămas fără conducere.

Mai precis, arată socia-democratul, a fost propus un nou proiect de lege privind organizarea și funcționarea ICR, iar documentul n-ar face decât să ateste „lipsa de viziune și de preocupare a actualei guvernări asupra instituţiei care are importanta misiune de promovare a culturii româneşti în întreaga lume”.

„Noul proiect de lege riscă să transforme ICR într-o instituție de propagandă oficială, dar și într-o adevărată vacă de muls dacă avem în vedere Articolul 13, aliniatul (6) al proiectului în care se prevede că: Pentru activitatea lor, membrii Consiliului primesc o indemnizație de ședință în cuantum de 20% din indemnizația Directorului General al Institutului. Ar fi pentru prima dată în istoria ICR când un membru în Consiliul de conducere ar fi retribuit”, a transmis Dîncu într-un comunicat de presă.

Senatorul PSD mai spune că Guvernul României arată o lipsa de înțelegere față de rolul și nevoile ICR

„Și noi putem trage concluzia, domnule Prim-Ministru, că actuala guvernare dorește să transforme acest pilon al promovării culturii românești în lume, într-un trist aparat de multiplicare a mesajului cultural oficial, într-o instituție vetustă, cu o funcționare netransparentă, inaccesibilă tuturor actorilor culturali şi, mai ales, inaccesibilă formulelor culturale vii de pe piața culturală românească. ICR riscă să ajungă să promoveze cultura română prin programe construite exclusiv la centru, dar nu și prin programe elaborate de institutele culturale românești din străinătate, cum se întâmplă în prezent”, a arătat Dîncu.

Sursa Foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Dancu avea posibilitatea sa taca: cei din PSD (dar si PNL sau ALDE) au transformat ICR intr-o cloaca politizata, incepand din 2012. Dancu a uitat de filiera PSD de la ICR – nepoata lui Ciolacu, angajata pe usa din spate, sau de Liliana Turoiu, a carei singura calitate era ca venea din Teleorman?
  Daca a uitat ii aducem aminte:
  https://romania.europalibera.org/a/institutul-cultural-rom%C3%A2n-%C8%99i-clientela-sa-politic%C4%83-mult%C4%83-sinecur%C4%83-%C8%99i-ceva-cultur%C4%83/30717753.html

 2. Este de remarcat faptul că PSD, partidul domniei-sale, a transformat ICR din instituția reprezentativă care era pe vremea d-lui HR Patapievici, în NIMICUL care este astăzi!

 3. Mare ganditor, spirit luminat vasile asta gata am tras apa la buda

 4. HA HA HA HA!
  HAI NU VORBI ! CE SPUI TOVULE CA NU-TI STIM GRADUL CA SA NE ADRESAM CORECT….
  PSD SI ICR…

 5. !A
  !Constantin
  !Jiji
  !Kise Leff

  dragilor, deci sa inteleg ca sunteti de acord cu ideea indemnizatiei de serviciu ce se are in vedere?

  este minunat cum banutul a reusit sa va corupa tocmai pe domniile voastre, oameni care va considerati niste iluminati care stati pe valori si ati fi fost in stare sa va puneti si pieptul si fundul la bataie pentru respectivele valori!

 6. Dacă taceai filosof erai, Nea Vasile dar tu cati ai pe
  la externe angajati sau detașați?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.