G4Media.ro

Șeful diplomației europene, despre criza submarinelor: Decizia Australiei de a renunța la…

sursa foto: Consiliul European

Șeful diplomației europene, despre criza submarinelor: Decizia Australiei de a renunța la contractul cu Franța a fost „rațională”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a apreciat vineri că decizia Australiei de a renunţa la un megacontract de submarine cu Franţa, provocând o dispută transatlantică, a fost ‘raţională’, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Australia a decis să-şi întărească legăturile militare şi militar-industriale cu aceia care i-ar putea oferi cea mai bună protecţie”, a afirmat Borrell în cadrul unui eveniment la Madrid.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat luna trecută, în urma unor negocieri secrete, un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China. Parteneriatul prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franţa, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian şi a acuzat SUA de trădare.

Criza diplomatică a părut să se calmeze după o discuţie telefonică între preşedintele american Joe Biden şi omologul francez Emmanuel Macron, în care liderul american a recunoscut că Statele Unite ar fi putut să comunice mai bine cu aliatul lor francez.

Sursa foto: Consiliul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. am spus asta de la inceputul crizei: australia nu poate cumpara submarine haaaat din franta, cand pericolul real, china, e in sud estul asiei, iar aliatul cel mai apropiat, sua, e pe malul pacificului. uitati-va pe o harat si o sa intelegeti ca abia acum a luat australia decizia cea mai logica. cu toate ca nu inteleg de ce nu cumpara direct submarine second din sua si se ambitioneaza sa le produca la ei, desi nu au tehnologie nucleara… cum o sa faca cu reactoarele? le aduc la pachet din sua?

    • no bine , dar nu putea sa faca un 50-50 ? sa aiba de castig si unii si altii? ca e o tona de bani, ce nu ar fi ajuns si la unii si la altii? sau nu ar fi inteles si unii si altii, nu ar fi fost aparati nici de UE sau de SUA?

  2. Când ești Australia e logic să vrei tehnologie nucleară și să te aliezi cu anglo-americanii. Dar… Franța, având în vederea că aveau contract semnat, trebuie compensată direct sau indirect, într-un fel sau altul. Este inacceptabil să fie păgubiți 100%! Probabil o să găsească ei vreo soluție fie și numai de dragul onoarei și a bunei înțelegeri. Și Nouă Zeelandă ar trebui să se alăture, desigur după ce vor scăpa de actualul leadership păgubos.

  3. Submarinele franceze diesel-electric sunt de fapt cu propulsie nucleara, doar ca australienii nu erau convinși de tehnologia nucleară ca e viitorul șamd…
    SUA are 0 submarine diesel, ei numai nuclear știu
    E o măgărie a la Uncle Sam

  4. La „criza” submarinelor consider ca apare aceeasi situatie ca si la retragera americana din Afganistan ! Actiunea a fost buna – executia deplorabila ! Nu ma astept la NIMIC logic, protocolar corect sau inteligent din partea unuia ca Biden – (Silly, Sleepy & Senile) ! Dar restul din grupul care a discutat si decis ….. Chiar toti IGNORANTI ai bunelor maniere diplomatice ? Mai mare rusinea – dar si DCARBA !

  5. La cate miliarde sunt in joc, tu vorbești de maniere?
    Manierele sunt pentru țări că România, că să nu-i ofensăm pe unii și pe alții. Cînd ești SUA, cuvântul maniere este ceva ce trebuie să facă/aibă alții