G4Media.ro

Șeful companiei maghiare MOL, condamnat în Croația pentru mituirea fostului premier Ivo…

Șeful companiei maghiare MOL, condamnat în Croația pentru mituirea fostului premier Ivo Sanader cu 10 milioane de euro

Zsolt Hernádi, preşedintele şi directorul general al companiei maghiare MOL, prezentă și pe piața carburanților din România, a fost condamnat la doi ani de închisoare de Tribunalul din Zagreb într-un dosar de corupție la nivel înalt, transmite agenția MTI. Ivo Sanader, fostul premier al Croaţiei, a fost condamnat la şase ani de închisoare în același dosar. Părțile pot face recurs.

Potrivit motivării magistraților croați, fostul premier Ivo Sanader s-a înţeles cu Zsolt Hernádi ca în schimbul sumei de 10 milioane de euro, compania maghiară MOL să obţină dreptul de administrator asupra companiei petroliere croate INA, respectiv ca INA să se renunţe la activitatea în domeniul gazelor, care cauza pierderi.

Zsolt Hernádi este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Ungaria. Compania MOL este una strategică pentru sectorul energetic din Ungaria.

Context: Urmărirea penală a lui Zsolt Hernádi a început în 2013, de către USKOK, agenţia croată de luptă împotriva crimei organizate şi a corupţiei. Potrivit USKOK, între 2008 şi 2009, liderul Mol i-a oferit o mită de zece milioane de euro premierului croat în funcţie, Ivo Sanader. Mol S.A. şi Zsolt Hernádi au respins acuzaţiile şi au afirmat că nu au corupt niciodată un politician şi că nu au oferit mită nici pentru dobândirea drepturilor de control asupra INA.

În iulie 2011, Parchetul General al Ungariei a dispus demararea unei anchete împotriva unui autor necunoscut, cu suspiciunea săvârşirii infracţiunii de dare de mită în vederea încălcării obligaţiilor în relaţiile internaţionale. Parchetul a constatat că nu a fost săvârşită nicio infracţiune în interesul Mol şi din partea conducerii acesteia, astfel că a încheiat ancheta pe motivul lipsei infracţiunii. În 2013, instanţa maghiară a refuzat executarea mandatului de arestare european emis de către parchetul croat împotriva lui Zsolt Hernádi, motivând că, în opinia sa, mandatul a fost emis în acelaşi caz în care parchetul din Ungaria a efectuat deja cercetări şi a încheiat ancheta motivul lipsei infracţiunii, potrivit MTI.

Foto: Viktor Orban și Zsolt Hernádi (sursa: MOL)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Cam asa ar trebui sa arate o lupta anticoruptie. La noi, Laura Kövesi inchide dosare EADS si Microsoft sa nu supere verii mai mari din vest. De aia nu e credibila anticoruptia la noi: pentru ca la noi doar mituitul e corupt, iar mituitorul nu. E doar pe jumatate corect.

    • Sandokakan….. chiar nu se mai vorbise de mult de LKC!!! Si tu ai inceput sa mananci cu polonicul! Tine-o tot asa!!!

  2. Pe la noi ce spagi or fi dat occidentalii de s-a casat mai totul…ambasada suedeza ce zice pe spagile pe care le dadeau suedezii pin State si nu numai..

  3. Din pacate, autorul a tradus doua stiri pe jumatate, si la contopit. Cazul este o adevarata lectura de drept european, si un alt caz interesant in care politicul foloseste sau nu justitia. Urmaresc cazul din 2o14, merita mai multa atentie si analiza.

  4. astia-s copii mici cu 10 bulioane…amatori, la romanika asta e spaga la nivel de secretar de judet

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.