G4Media.ro

Șefii diplomației UE și SUA subliniază că orice agresiune suplimentară împotriva Ucrainei…

Sursa foto: Flickr / Ministry of Defense of Ukraine

Șefii diplomației UE și SUA subliniază că orice agresiune suplimentară împotriva Ucrainei „va avea consecințe uriașe”

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au abordat într-o convorbire telefonică tensiunile din Ucraina şi au subliniat că orice agresiune suplimentară la adresa acestei ţări „va avea consecinţe uriaşe”, transmite duminică EFE, citată de Agerpres.

În cadrul discuţiei, Borrell i-a prezentat lui Blinken propria evaluare a situaţiei după vizita recentă pe care a efectuat-o în Ucraina, a informat într-un comunicat Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Ambele înalte oficialităţi au avertizat că „orice agresiune militară suplimentară împotriva Ucrainei va avea consecinţe uriaşe şi un cost sever”, potrivit comunicatului SEAE difuzat sâmbătă noapte.

Cei doi înalţi responsabili „au reafirmat sprijinul UE şi SUA faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au subliniat necesitatea unei detensionări din partea Rusiei şi a aplicării în totalitate a acordurilor de la Minsk”, se mai menţionează în comunicat.

Borrell şi Blinken au discutat şi despre angajamentele bilaterale şi multilaterale după propunerile prezentate de Rusia cu privire la garanţiile de securitate în Europa.

Şefii celor două diplomaţii au insistat asupra „îndelungatului parteneriat” între UE şi SUA şi asupra angajamentelor pentru securitatea transatlantică şi pentru a face faţă provocărilor comune de securitate. Borrell şi Blinken au căzut de acord că „orice discuţie despre securitate va avea loc în coordonare şi cu participarea UE”. În fine, cele două înalte oficialităţi „au căzut de acord să menţină un contact strâns în aceste domenii prioritare”.

Desfăşurarea a mii de militari ruşi a alimentat temerile privind o intervenţie militară directă a Rusiei în ţara vecină Ucraina, după ce Moscova a anexat unilateral peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a sprijinit mişcările separatiste proruse din regiunea ucraineană Donbas.

La rândul ei, Rusia se teme că SUA şi aliaţii lor din NATO doresc o nouă extindere către est şi cere Washingtonului şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii conform cărora nu intenţionează să înarmeze Kievul sau să ameninţe frontierele Rusiei.

Sursa foto: Flickr / Ministry of Defense of Ukraine

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. Rusii nu stau cu mâinile în sân, pregatesc un răspuns năprasnic.

  2. De aia nu mai pot mujicii…..

  3. Sper din suflet ca ficusul ia în calcul măcar 1% sa facă ceva dacă Putin chiar ataca Ucraina. În loc sa le plângă de milă ucraininienilor care ii țin din scurt pe frații noștri romani mai ceva ca sovieticii, mi-ar plăcea din suflet sa știu ca ficusul merge în Varșovia măcar pt o discuție ipotetica. Repet, și pentru o posibilitate de 1%

    • ,meri ba de te cauta

  4. Consecințele vor fi bel irea cu mănuși sau fără? 😀😀😀. Sau veți lucra cu gurița mare mare? 😀😀😀😀