G4Media.ro

Șefa Senatului, Anca Dragu: Deficitul bugetar de anul acesta este decent, având…

Șefa Senatului, Anca Dragu: Deficitul bugetar de anul acesta este decent, având în vedere timpurile în care ne aflăm

Bugetul de anul acesta are un deficit decent pentru vremurile în care ne aflăm, el asigurând investiţii puternice pentru revenirea economiei, a declarat, joi, Anca Dragu, preşedintele Senatului și fost ministru de Finanțe, la evenimentul online „Revenirea economică după un an de pandemie. Previziunile anului 2021”, organizat de CFA Society România, scrie Agerpres.

„Deficitul bugetar de anul acesta este proiectat la 7,16% din PIB. Este mare pentru vremuri obişnuite, dar noi nu ne aflăm în vremuri obişnuite acum. Pentru vremuri de acum, pandemie şi revenire după o criză economică şi de sănătate severă, acest deficit bugetar asigură revenirea economiei României. Dacă ne uităm în jurul nostru, acest nivel mare de deficit este în linie cu al altor ţări europene, cu UE în general. Deci noi nu suntem în afara grupului ţărilor din UE. Vestea bună este că deficitul bugetar de anul acesta este sub nivelul celui de anul trecut, care a atins aproape 10% din PIB. Desigur, nivelul ridicat de anul trecut a fost din nefericire influenţat negativ de politica fiscală prociclică din ultimii trei – patru ani. Deci, deficitul bugetar de anul acesta este în linie cu ceea ce se întâmplă în ţările vecine din economia UE şi, cel mai important, el scoate în evidenţă investiţiile. Avem investiţii de peste 5 – 5,5% din PIB, ceea ce este foarte mult. Acum doi – trei ani în urmă aceste cifre au fost mai scăzute, de genul mai puţin de 2,5% din PIB. Este un buget cu un deficit decent, având în vedere timpurile în care ne aflăm. El asigură investiţii puternice pentru revenire, pe de o parte, dar de asemenea, să ajute diferite sectoare ale economiei lovite de criză, mă refer aici la servicii, turism, toate serviciile afectate de pandemie”, a spus Anca Dragu.

Preşedintele Senatului s-a declarat optimistă în ceea ce priveşte atragerea de bani din Fondul de Rezilienţă şi a menţionat că sunt pregătite proiecte bune, se doreşte digitalizarea administraţiei publice şi o comunicare bună. Ea a afirmat că toată lumea va fi bine informată în avans şi vom avea acces rapid la fonduri.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.