G4Media.ro

Secția Specială retrage apelul în dosarul judecătorului Damian Dolache, prins băut la…

Sursa: Ambasada Statelor Unite la Bucuresti

Secția Specială retrage apelul în dosarul judecătorului Damian Dolache, prins băut la volan/ Judecătorul rămâne cu prima condamnare la zece luni de închisoare cu suspendare iar în prezent își exercită profesia

Secția Specială a retras apelul în dosarul lui Damian Dolache, judecător la Curtea de Apel București, care a fost condamnat în martie  în primă instanță la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru că fusese prins băut la volan. Retragerea apelului înseamnă că procesul împotriva judecătorului se oprește, iar acesta rămâne cu prima condamnare. În acest moment, judecătorul Dolache nu este suspendat din magistratură și își poate exercita mai departe meseria.

 • UPDATE 11.38 Înalta Curte a decis sesizarea Curții Constituționale la cererea procurorului de ședință din cadrul Parchetului General cu privire la atribuțiile șefului secției speciale prevăzute în OUG 7. Modificările operate prin OUG 7 interzic procurorului general să cenzureze deciziile șefului speciale, acesta câștigând astfel mai multă autonomie în condițiile în care procurorii funcționează, potrivit Constituției, sub control ierarhic.

Potrivit articolului 65 alin.1 litera f din Legea 303/2004, judecătorii și procurorii sunt eliberați din functie la condamnarea, amânarea aplicării pedepsei şi renunţarea la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotărâre definitivă, precum şi renunţarea la urmărirea penală, confirmată de  judecătorul de cameră preliminară, pentru o infracţiune prin care se aduce atingere prestigiului profesiei.

Același articol la alin. 2 prevede că eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor se dispune prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei  pentru procurori.

Surse din magistratură au declarat pentru G4Media.ro că Dolache este în bune relații cu președinta CSM, judecătoarea Lia Savonea. O decizie în privința menținerii sau excluderii sale din magistratură ar urma să fie luată de secția de judecători din CSM, condusă de Savonea.

Potrivit Parchetului General, în data de 4 noiembrie 2017, aflat la volanul unui autoturism în Bucureşti, Damian Dolache a fost observat de un echipaj al Poliţiei Rutiere în timp ce efectua viraj la stânga cu depăşirea marcajului longitudinal continuu.

În această împrejurare, conducătorului auto i s-au solicitat documentele şi a fost testat cu aparatul alcooltest, stabilindu-se că alcoolemia judecătorului în aerul expirat a fost de 0,77 mg/l.

Ulterior, acesta fost condus la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, unde i-a fost recoltată o probă de sânge, magistratul părăsind unitatea medicală, fără preaviz, nemaifiind posibilă recoltarea şi a celei de-a doua probe.

Din buletinul de analiză toxicologică emis de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, a reieşit că judecătorul avea în sânge o alcoolemie de 1,95 g la mie.

Context. În ianuarie 2019, secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, că nu se impune suspendarea judecătorului Damian Dolache de la Curtea de Apel București, trimis în judecată în urmă cu două săptămâni sub acuzația de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

Decizia a fost luată cu 7 voturi împotriva suspendării și doar 2 voturi pentru. De regulă, magistrații puși sub acuzare pentru săvârșirea unor fapte penale sunt suspendați de CSM, ceea ce înseamnă cu nu-și mai pot exercita atribuțiile și nu sunt plătiți. De pildă, procurorul Onea este suspendat de peste șase luni, iar procurorul Negulescu de un an.

Vom reveni cu detalii

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. incredibil. asalt pe fata impotriva apararea intereselor publice. Baaa..care e rolul unui procuror? Sa acuze pana la capat daca e convins ca are dreptate? pentru ce sa retragi apelul, vita? Lasa judecatorul sa hotarasca daca apelul tau este intemeiat sau nu.

 2. Cum zice tovarusul Dragnea :
  ” Pașol na turbinca”

 3. Ok, de ce să nu se înființeze cîte o secție de investigare a infracțiunilor pentru toate ocupațiile din România? Dacă un judecător scapă de o pedeapsă mai dură decît cea din prima instanță și poate profesa în continuare, de ce nu ar putea continua să măture un măturător cercetat de secția de investigare a infracțiunilor din salubritate?

 4. Baiatul (aka Stan patitul) mai are vreo catava zile pe la SS, asa ca produce „pagube” cat mai mari!

  Cel mai bine ar fi o vorba buna pe langa Birchal si un sut in k.ur! Dar Birchal…… alta „poama” acra….. acum este ocupata pana pesta cap cu Mazare….. unde sa-l cazaze, unde sa-l rasfete….

 5. CSM sectia procurori nu se sesizează ?
  Nu e abuz în serviciu evident ?