G4Media.ro

Secretarul de stat Antony Blinken atrage atenția asupra ”provocărilor și pericolelor” din…

Secretarul de stat Antony Blinken atrage atenția asupra ”provocărilor și pericolelor” din programele de dezvoltare de armament ale Chinei

Secretarul american de stat Antony Blinken a avertizat luni, la prima sa intervenţie în cadrul Conferinţei pentru Dezarmare de la Geneva, asupra ”provocărilor şi pericolelor” pe care le implică programele de dezvoltare de armament ale Chinei, ţară căreia îi cere mai multă transparenţă în acest domeniu, relatează agenţia EFE.

El le-a solicitat de asemenea deopotrivă Rusiei şi Chinei să se implice mai mult în realizarea unor norme de ”comportament responsabil în spaţiul exterior” şi le-a sugerat în acest sens unor guverne, cum este cel rus, să renunţe la testarea armelor anti-satelit.

”Trebuie să reducem tensiunile în spaţiu, nu să le amplificăm”, a spus Blinken, adăugând că Washingtonul a demonstrat în primele luni ale preşedinţiei lui Joe Biden dispoziţia sa de a discuta cu Moscova despre sistemele de control a armamentului şi alte chestiuni de securitate.

În ceea ce priveşte Iranul, secretarul american de stat a criticat ”comportamentul destabilizator în regiune” manifestat de acesta, dar a promis că Statele Unite îşi menţin angajamentul de a folosi în principal democraţia pentru a garanta că această ţară nu se va dota cu arme nucleare.

”Dacă Iranul va reveni la respectarea strictă a JCPOA (acordul nuclear din 2015), suntem dispuşi să facem la fel”, a indicat Blinken, parafrazând declaraţii recente ale preşedintelui Biden.

Cât despre Coreea de Nord, şeful diplomaţiei americane a confirmat că Washingtonul va rămâne axat pe obţinerea denuclearizării acestei ţări şi va colabora cu aliaţii şi partenerii pentru a aborda dezvoltarea ilegală de arme de distrugere în masă şi programele de rachete balistice ale regimului condus de Kim Jong Un.

Vorbind mai departe despre armele chimice, Blinken a menţionat din nou Rusia, criticând sprijinul acordat de aceasta în dezvoltarea acestui tip de armament regimului sirian care l-a folosit împotriva propriei populaţii în timpul conflictului armat, în timp ce Moscova a folosit astfel de arme pentru a încerca asasinarea unor critici, precum Aleksei Navalnîi, otrăvit anul trecut cu substanţa chimică Noviciok.

”Statele Unite sunt aici pentru a contribui, a coopera şi a folosi din nou Conferinţa pentru Dezarmare cu scopul de a crea noi acorduri serioase şi inovatoare care să ne protejeze reciproc”, a concluzionat secretarul american de stat.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Departamentul de Stat

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Atentie, Joe Bite Me Senilul ia decizii!
    La semnarea acordului JCPOA Obama Idiotul a trimis in Iran un avion cargo plin cu dolari, bani care si acum alimenteazaprogramul nuclear iranian si terorismul din zona.
    Doi bajeti inteligenti!

    • Nu mai spune! Ai vazut tu, cu ochii tai de peste fript, dolarii? Sau poate erau ruble? Mergi la un psihiatru sa-ti dea adeverinta ca de vindecat nu mai poate nimeni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.